Tager din ven for mange stoffer? Vi har spurgt tidligere misbrugere, hvad tegnene er

Først og fremmest er det vigtigt at få det sagt til din ven: Klart og tydeligt.

(Foto: DR Grafik: Oliver Seppo Rasmussen)

Er du bekymret, fordi du synes, at din ven er begyndt at ændre sig, fordi han/hun ryger lidt for meget hash eller sniffer kokain lidt for ofte?

Så er det vigtigt at få det sagt, så din ven ikke er i tvivl om, hvad du mener om det.

Sådan lyder et af rådene fra to tidligere misbrugere og en misbrugsbehandler, som herunder guider dig til, hvordan du kan spotte, at én tæt på dig er på vej ud i et misbrug.

Mynthe Fionia Liljeskjold, tidligere misbruger

Mynte Fionia Liljeskjold var, fra hun var 13 til 17 år, misbruger af amfetamin, kokain, MDMA og hash. I dag er hun foredragsholder og mentor.

Tegn på, at din ven er på vej ud i et misbrug:

 • Når hver weekend bliver speciel Lige pludselig bliver det at tage stoffer så fedt, at man vil fravælge ethvert andet selskab, fordi man hellere vil sidde sammen med dem, der tager ecstasy, ketamin eller MDMA end lave noget andet. Man begynder også at opdigte ting, der retfærdiggør, at denne weekend er speciel, og at den er værd at blæse i: "Jeg har lige været til eksamen", Jeg har lige fået nyt arbejde", "Nu har jeg fået løn".

 • Retfærdiggørelse af misbrug De bliver typisk meget defensive, når du spørger ind til deres forbrug af stoffer, vil de typisk sige: "Det skal du ikke blande dig i, det har jeg styr på. Det har man oftest bare ikke".

 • Hvordan får man det sagt? Først og fremmest er det vigtigt at få det sagt, hvis du mistænker din ven for at være på vej ud i et misbrug. Der var aldrig nogen, der sagde noget til mig. Og fordi jeg blev mobbet, vægtede jeg fællesskabet meget højt. Hvis mine venner havde sagt til mig "vi vil ikke være sammen med dig, hvis du tager stoffer", så var jeg stoppet.

Julius Mygind, tidligere misbruger

Unge og stoffer. Julius Mygind og hans mor Lise Mühlhausen. (Foto: BAX LINDHARDT © BAX)

Julius Mygind begyndte at ryge hash som 14-årig og fortsatte, til han blev 20 år. Da hans misbrug var på sit højeste, røg han joints hver eneste dag.

I dag holder han foredrag om vejen ind og ud af et misbrug, og han er forfatter til bogen ’Mit barn tager ikke stoffer – jeg har spurgt…'

Tegn på, at din ven er på vej ud i et misbrug:

 • Gør det at ryge hash normalt Et tydeligt tegn på et begyndende misbrug er, når din ven begynder at trække hash ind steder eller begivenheder, hvor man ikke plejede at gøre det. Det kunne være inden en biograftur "for det er jo sjovere, når man er skæv", eller i andre hverdagssituationer.

 • Skift af omgangskreds Da mine venner så begyndte at sige fra over for mig på grund af mit hash-forbrug, så fandt jeg bare andre mennesker at være sammen med. Mennesker, som gerne ville ryge joints. Når det sker, så er det et tegn på, at stofferne betyder mere, end vennerne gør.

 • Fra udadvendt til indadvendt Hvis din ven går fra at være meget udadvendt, social og motiveret til at blive indadvendt, vred og frustreret, så kan det også være et tegn på et begyndende misbrug.

 • Svært ved at stå op om morgenen og generel træthed Jeg oplever generelt at folk, der ryger meget hash, ofte har sindssygt svært ved at stå op om morgenen og generelt bliver mere trætte. Man bliver lidt en zombie, og alt går bare lidt langsommere.

 • Hvordan får man det sagt? Stil klare grænser for den ven, som du mener er på vej ud på et skråplan. Stil krav om, at hvis I skal være sammen, så bliver det uden joints. Enten skal man aktivt forsøge at tage ansvar for sin ven, ellers må man cutte personen væk. Det lyder hårdt, men man kan ikke bare stå på sidelinjen og se til. Da jeg var kommet ud af mit misbrug var jeg så taknemmelig over, at min veninde havde sagt fra. For en god ven er også den, som tager de hårde beslutninger.

Malene Nyby Nellemann, misbrugsbehandler

Malene Nyby Nellemann er uddannet psykoterapeut og misbrugsbehandler. Hun arbejder som behandler hos Projekt Anonym Stofbehandling, PAS, et anonymt behandlingstilbud i Københavns Kommune.

Hun har arbejdet med misbrugs- og afhængighedsproblematikker i 15 år

Tegn på, at din ven er på vej ud i et misbrug:

 • Isolation fra andre Hvis din ven eller én tæt på dig begynder at trække sig fra det sociale og udviser grænseoverskridende adfærd, kan det været et tegn på, at misbruget begynder at tage over. Mange vil opleve, at opmærksomheden i stedet er på weekenden og festerne, for andet kan personen ikke rumme.

 • Søger mod nye miljøer Vennen vil ofte søge mod nye miljøer. Det kunne være et øget fokus på nattelivet -eksempelvis det elektroniske miljø. Og hvis din ven begynder at øge sit alkoholindtag, kan det også være en indikation af, at personen tager kokain. Alkohol er ofte en indgang til at begynde at tage kokain.

 • Ligeglad med sine omgivelser Hvis du oplever, at din ven prøver nye grænser af, som han/hun normalt ikke ville prøve, bliver ligeglad med sine omgivelser, begynder at lyve og ikke overholde aftaler længere, så kan det være et tegn på misbrug.

 • Hvordan får man det sagt? Konsekvenser får mennesker til at lave en forandring, så det er vigtigt, at få det sagt, men også at få sagt fra. Man kunne sige: "Jeg ser dig, og jeg har en fornemmelse af, at noget gør ondt på dig. Men jeg kan også mærke, at jeg ikke længere kan være en del af det, på grund af den måde, du behandler dig selv på. Hvis du vil tale om det, så er jeg her." Du kan også hjælpe din ven ved at foreslå konkrete steder, som han/hun kan henvende sig for at få hjælp.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter