Gus Hansen tabte over 15 millioner dollar på onlinepoker: 'Jeg er ludoman'

Verdensstjernens succes ved pokerbordet kunne ikke overføres til computerskærmen.

(Foto: © CLAUS BJØRN LARSEN, Scanpix)

Det er måske ikke lige det, man forventer at høre fra en af verdens bedste professionelle pokerspillere gennem 25 år.

Men danske Gustav 'Gus' Hansen siger det uden omsvøb. Kortene bliver lagt på bordet for nu at blive i jargonen.

- Jeg er ludoman. Og hvis vi følger definitionen på ludomani, så er det 'through the roof' om jeg så må sige.

Indrømmelsen bliver sagt til Dan Rachlin i P1-dokumentaren 'Dan Rachlin og ludomanien', hvor radio- og tv-værten forsøger at blive klogere på sin egen spilletrang.

Han har fanget Gus Hansen på en cafe i København mellem verdensstjernens hjem i Monaco og grønne pokerborde over hele verden.

I 'Dan Rachlin og ludomanien' opsøger tv- og radioværten for første gang professionel hjælp for at finde ud af, om hans spilletrangen har taget overhånd. (Foto: © søren bidstrup, Scanpix)

Gus Hansen uddyber. Erkendelsen rammer ham i forbindelse med en pokerturnering i Amsterdam, hvor han er afsted med to kammerater.

- Vi ryger ind på hotellet, som er lige over for casinoet, og søde som de er, har de en lille flyer liggende om ’skal du lige testes på det her ludomani?’. Og det var ti klassiske spørgsmål.

- En enkelt af os klarede sig rimelig godt. Han svarede kun ja til otte ud af ti spørgsmål. Vi andre to svarede ja til ni. Så vi var nærmest allerede klar til indlæggelse.

Tabte millioner på onlinepoker

Efter at have været en af verdens bedste backgammonspillere og et lovende tennistalent, kastede en ung Gus Hansen sig over pokerspillet og blev professionel i 1997.

Turen gik til den amerikanske spilleby Las Vegas. Og her vandt Gus Hansen sin første World Tour Poker-event i 2003 med en gevinst på 600.000 dollar.

Siden da har han vundet mange millioner på sit pokertalent og endda udgivet en bog, hvor han løfter sløret for strategien bag sin spillestil.

Bokseren Gus Hansen har vundet World Poker Tour flere gange. (Foto: © Sisse Stroyer, Scanpix)

Men det har ikke kun været succes for Gus Hansen, der er kendt som 'The Great Dane'.

Sejrene ved det fysiske pokerbord har han ikke været i stand til overføre til onlinepoker foran computerskærmen.

- Jeg har klaret mig rigtig, rigtig fint gennem tiderne i turneringspoker, i live-cash-game. Men så er der mit downfall (undergang, red.), som har været onlinepoker.

- Det er samme regler, samme modstandere, og det er et spil kort. Men det er simpelt hen et andet forum. Når du sidder foran en skærm, kan du ikke se dine modstander, du skal bare trykke på nogle knapper. Og der må jeg bare konstatere, at der er jeg ikke i mit es.

Gus Hansen vurderer, at han har tabt mellem 15 og 20 millioner dollar - svarende til mellem 100 og 135 millioner kroner - på onlinepoker. Det er prisen for at tabe kontrollen.

- Set i bakspejlet, så er de fleste penge tabt på grund af ren idioti, ren ludomani, ren og skær 'jeg har mistet kontrollen og sat mig selv i nogle situationer, hvor jeg ikke havde styr på, hvad der foregik.'

Spiller stadig det store spil

Gus Hansen er en ledestjerne for pokerspillere med drømmen om den store gevinst. Men han minder om, at vejen til millionerne ikke har været let.

- Jeg har været broke (fallit, red.) som 19-årig, som 20-årig, som 21-årig og 22-årig. Og på et tidspunkt tænkte jeg, at skal vi ikke prøve at lade være med at gå broke. Men det har jeg altså været mange gange i min karriere.

Onlinepoker blev en gigantisk underskudsforretning for Gus Hansen. (Foto: © Nanna Kreutzmann, Scanpix)

På trods af de store tab, fortsætter Gus Hansen sin karriere og sin levevej.

- Selvom jeg kører på den damecykel med kurv rundt om Søerne (i København, red.), så bor jeg stadig i Monaco og rejser rundt og spiller det store spil.

Selvom han betegner sig som ludoman, er det med et forbehold, lyder det fra Gus Hansen.

Han føler nemlig ikke, at han har ladet spilledæmonerne få overtaget.

- Jeg vil sige, at jeg ikke altid har haft kontrol over tingene. Men alligevel sidder jeg her efter at have levet i spilleverdenen i 25 år.

- Jeg har gjort ufattelig mange dumme ting, som gør, at jeg burde have været indlagt eller fået seriøs psykologhjælp. Men ikke desto mindre har jeg været i stand til at bearbejde nogle af de monstre, der ellers måtte rumstere inde i baghovedet.