Test dig selv: Er du den fødte leder - eller orker du ikke at tage styringen?

Videnskaben viser, at over 50 procent af dine træk er medfødte.

- Både kvinder og mænd kan være fødte alfaer, men man ser oftere kvinder få kritik for deres alfatræk end mænd, siger ledelsesekspert Maria Klinke. (© Oliver Seppo/DR)

Er du den, der ofte ender med at få din vilje, når du er ude at handle med andre?

Er du typen, som ikke kan lade din lille kusine vinde i brætspil? Og er du ikke bleg for at tage en diskussion, hvis du føler, du har ret?

Så er det meget muligt, at du har alfatræk, og at det dermed er helt naturligt for dig at påtage dig lederrollen i en flok. Du er den, der går forrest og styrer tropperne - og du kan lide det!

Men inden du tænker "som om jeg ligner en hangorilla", er det vigtigt lige at pointere, at det at være alfa hverken handler om store muskler eller dit køn.

På DR3 kan du lige nu se 'Alphaeksperimentet'. Her er de ni deltagere nøje udvalgt efter et særligt kriterie: De er alle typiske alfaer. Det er baseret på baggrund af deres svar i den internationalt anerkendte personlighedstest 'NEO-PI-3', der indeholder 240 spørgsmål.

Men hvad er de tydelige alfatræk så?

Det har vi spurgt erhvervspsykologisk konsulent Maria Klinke om. I sit job som ledelseskonsulent bruger hun selv samme personlighedstest, som deltagerne har været igennem, når hun skal finde og udvikle ledere til virksomheder.

Til sidst i artiklen kan du tage en test med ti spørgsmål. Her kan du teste, om du selv har alfatræk.

Hej Maria, hvordan måler man alfatræk?

Erhvervspsykologisk konsulent Maria Klinke har selv testet flere hundrede med den personlighedstest, der er brugt i 'Alphaeksperimentet', til at genkende alfatræk hos deltagerne. (© Pressefoto)

- I testen er der fem hovedfaktorer, som man bruger til at beskrive personligheden. Kort fortalt vil en alfa typisk være ret robust. En alfa bliver ikke nemt stresset, genert eller bekymret og er god til at stille sig op foran en forsamling og sige sin mening. Til gengæld vil en alfa ofte have et voldsomt temperament, have lettere ved at blive irriteret og ikke være bange for at gå ind i en konflikt.

- En alfa er typisk udadvendt og har nemt ved tage styringen. Det kan være som formand for elevrådet, holdleder på fodboldholdet eller som den uformelle leder i vennegruppen. Generelt er en alfa mere en solospiller end en teamplayer og har ikke noget imod at fortælle andre om egne præstationer. Det kan være en fordel i en jobsamtale.

Er alfatræk noget, man er født med, eller kan alle lære at blive en alfa?

- Videnskaben viser, at over 50 procent af dine træk er medfødte. Så alfatræk er primært noget, du er født med, og derfor kommer det meget nemt og naturligt til dig at lede. I en skoleklasse er det også tydeligt, hvem der er parat til at tage lederrollen.

- Omvendt, hvis du slet ikke har arvet alfatræk, vil det være op ad bakke at lede, fordi du hele tiden skal gå imod din natur. Men det betyder ikke, at du ikke kan øve dig på andre træk end dem, du har arvet. Alle har noget, de kan bygge på.

- I ‘Alphaeksperimentet’ starter indbyrdes magtkampe, når indkøbslisten skal laves. - Det handler om meget mere end skyr, nemlig om et hierarki, der begynder at forme sig. Når man for eksempel bevidst forbigår andres ønsker, er det en måde at udøve dominans på, forklarer ledelseskonsulent Maria Klinke. (© dr)

Hvad er forskellen på en god og en dårlig alfaleder?

- Den gode leder er optaget af fællesskabet og ser sin lederrolle som en, der vil gøre det bedste for vennegruppen eller sine medarbejdere. Ikke en, der dominerer som en hærfører.

- En god leder skal kunne lytte, samarbejde, skabe gode relationer og huske også at give andre i gruppen æren for det, de fortjener. Og så skal en leder være klar på at gå ind i konflikter og løse dem på en god måde. Det kan den sunde, velafbalancerede alfa.

Tag denne test med ti spørgsmål og find ud af, om du også har alfatræk. Testen er udviklet i samarbejde med Maria Klinke.