TEST DIG SELV: Svært ved at stå fast på din egen mening? Test dit pleaser-gen her

Kan du heller ikke sige fra over for venner og familie? Læs med her.

- Min største frygt er at skuffe folk. Hvis jeg kan mærke, at min mor, kæreste eller veninde synes, jeg skal noget andet, har jeg altid gjort det, lyder det fra 33-årige Stine Rosenfeldt.

Hun står bag den nye DR3-serie 'Pleaser'. En feel-good dramaserie, der er inspireret af hendes eget liv, og handler - måske ikke overraskende - om at være en pleaser.

En, som har nemmere ved at følge andre end at stå fast på sin egen holdning. Noget, der har forfulgt Stine, siden hun var lille.

Og hun er langt fra alene.

Nina Lyngbak, som er psykolog og stifter af 'Ung med overskud', støder ofte på unge med et stort pleaser-gen, som har svært ved at sige fra og sætte grænser.

Psykolog Nina Lyngbak er stifter af 'Ung med overskud', som hjælper unge, der kæmper med livet og har svært ved at komme videre. (Foto: Arne Wolfsberg)

- Den her trang til at please er et forsøg på at passe ind og være den gode ven og en del af fællesskabet, men det paradoksale er, at det kan have den modsatte effekt. Hvis du hele tiden bakker andre op eller forsøger at sige det, de andre synes, bliver det svært for dem at vide, hvem du så egentlig er. Vi vil jo gerne vide, hvem vores venner er, og hvad de står for, siger hun.

Ros for at passe ind

Hvis du er en pleaser, skal årsagen tit findes i de tidlige barndomsår. Nina Lyngbak forklarer, at vi, fra vi er små, ofte får indlært en strategi i hjemmet, hvor vi får ros for at passe ind.

I hjem, hvor der er uro, for eksempel hvis mor eller far er utilregnelige, psykisk sårbare eller drikker, er der en stor grad af usikkerhed.

Her finder barnet hurtigt ud af, at man klarer sig nemmest ved at passe ind og mærke, hvor andre er. Det er et forsøg på at gøre det nemmere at være barn og undgå alt for meget skældud.

Men problemet opstår, hvis du fortsætter med at bruge den strategi, fordi den virkede, da du var lille. Hvis du aldrig stopper op og siger "hov, måske skulle jeg lade være med hele tiden at prøve at passe ind", kan det få store konsekvenser for dit unge- og voksenliv.

- Det kan helt klart blive en kerne, som kan afføde stress, dårligt humør, depressioner. Det kan også give angst, fordi du kan blive usikker på dig selv i sociale sammenhænge, hvis du lever gennem andres vilkår. Hvis andre så bliver interesseret i at vide, hvem du er, kan det føles som en eksamen at skulle stå ved egne meninger, værdier og behov, siger Nina Lyngbak.

Herunder har vi lavet en lille test, hvor du kan tjekke dit pleaser-gen. Måske den kan sætte tanker i gang og gøre dig lidt klogere på dig selv. Testen er lavet i samarbejde med Stine Rosenfeldt, som har skrevet tv-serien 'Pleaser'.

Bagefter kan du læse psykolog Nina Lyngbaks seks konkrete råd, hvis du gerne vil bryde ud af pleaserrollen.

Er du træt af at være en pleaser? Her er seks gode råd

Nina Lyngbak, som er psykolog og stifter af 'Ung med overskud', kommer her med seks tips, hvis du ønsker at være mindre pleaser og mere dig.

1

Tænk på de positive sider

Styrk din motivation ved at tænke over og notere, hvilke positive ting du ville få ud af at handle mere ud fra dine egne behov, grænser og lyster. Du kan for eksempel spørge dig selv: Hvordan vil det påvirke min hverdag i en positiv retning? Hvad ville jeg gøre eller få mere af? Hvilken positiv indflydelse vil det have på mit syn på mig selv?

Mind dig selv om disse ting, når det bliver udfordrende ikke at please andre.

2

Lav en liste

Lav en liste over situationer, hvor du ikke får sagt din mening, eller hvor du gør, hvad andre vil. Tænk situationerne igennem, så du kan få overblik over, hvornår de opstår. Så kan du nemmere forberede dig på dem.

3

Begynd med det mindst 'farlige'

Start med at ændre adfærd over den situation og person, der er mindst 'farlig'. Måske har du nemmere ved at sige fra overfor en tæt veninde end en stor gruppe venner? Begynd i det små og husk at rose dig selv for, at du tør, og at du giver dig selv mulighed for at erfare, at andre ikke smutter, fordi du har en mening.

4

Alle skuffer - og det er ok

Du skal huske, at vi ikke kommer igennem livet uden at skuffe andre. Andre skuffer, og det er også ok, at du gør det. Se det som et grundvilkår i livet og indstil dig mentalt på den situation, du kommer til at sidde i, når du skuffer. Forbered dig på andres reaktion, når du siger fra. Hvis du aldrig har sagt nej før, vil folk sandsynligvis reagere på, at du pludselig gør det. Mind dig selv om, at det er ok og forventeligt, at andre reagerer på din ændring - det betyder ikke, at det er forkert, at du siger nej.

5

Skriv det ned

Skriv ned på din mobil eller på noget papir, som du tager med i lommen eller tasken, at du godt må holde fast på dit eget behov. Det er ellers ofte noget af det værste og sværeste, man kan forestille sig som pleaser. Skriv ned i et klart øjeblik: “Jeg må godt sige fra og vise mine behov. Jeg må gerne skuffe. Jeg må gerne have grænser”. Når du så står i situationen, som føles ubehagelig, så hold fast. Husk, du øver dig i at passe på dig selv.

6

Metaperspektivet

Sæt dig i en andens sted og prøv at se situationen udefra. Hvis det var din veninde, der stod i din situation, hvad ville du så råde hende til? Du ville nok sige, at hun skulle stå ved det, hun føler. Det er ofte meget sværere at passe på os selv end at passe på andre. Så at se din situation udefra i et stort perspektiv er effektivt.