Torskerogn på tilbud og brusebad et par gange om ugen: Kasper sparer, hvor andre spilder penge

En sygemelding med stress blev et vendepunkt for Kaspers tilgang til økonomi.

En rodekasse med gamle computerspil, en Nishiki herrecykel, en brugt håndskubber og torskerogn på tilbud.

Det kunne lyde som starten på én af Egons geniale planer i Olsen Banden.

Men det er et udpluk af den spareplan, der har ændret 28-årige Kasper Møller Andersen og kæresten Ninna hverdag det seneste halvandet år.

De har nemlig gjort dét at spare til en livsstil.

Især Kasper er gået all in på projektet.

- På en skala fra 1 til ti over hvor fanatisk, jeg er blevet til at spare, ligger jeg nok på en otte-ni stykker nu.

Parret har hver deres forbrugskonto og opsparing, men de støtter hinanden i at nå hvert deres spare-mål.

Kaspers mål er at være økonomisk uafhængig om cirka ti år. Måske vil han trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet, arbejde frivilligt eller tage ud at rejse. Eller noget helt fjerde. Det kommer an på, hvad han har lyst til til den tid. Men det er dét, der motiverer ham til at spare.

Ninna lægger penge til side til det, hun kalder en 'fuck it'-opsparing. Hun vil gerne fortsætte med at arbejde, uanset hvad der står på kontoen, men hvis hun skulle få en fyreseddel, bliver ramt af sygdom eller andre uforudsigelige ting, vil hun gerne sikre sig, at deres liv ikke skal ændre sig radikalt.

Startskuddet til livsstilsændringen var Kaspers sygemelding i efteråret 2017 og nogle måneder på sygedagpenge. For ham blev det en øjenåbner for, hvor skrøbeligt et fundament, han egentlig levede på.

Hvis han mistede sit job som softwareingeniør, hvad skulle de så gøre med den dyre lejlighed i Aarhus?

Og havde han råd til at tage den pause, han havde brug for, før han skulle tilbage på job?

Samtidig brød han sig ikke om følelsen af at være underlagt andres velgører-gen, mens han var på sygedagpenge.

Han sad tilbage med en ubehagelig følelse i kroppen. At det var pengene, der havde kontrollen over ham – ikke omvendt.

Mens han gik sygemeldt, fik han et tip om bloggen Mr. Money Mustache. Bloggen handler om, hvordan man bruger sine penge, og hvad der er de vigtige værdier i livet – den nyeste iPhone eller økonomisk frihed og sikkerhed?

- Bloggen åbnede mine øjne for, at hvis jeg skruede ned for mit forbrug og begyndte at kigge lidt på investering, kunne jeg i langt højere grad selv bestemme over mit liv og behøvede ikke at ligge under for det offentlige eller en arbejdsgiver.

Kasper og Ninna havde ingen gæld. Han syntes egentlig, han havde godt styr på sin økonomi og sine prioriteter.

- Men da jeg begyndte at reflektere over det, kunne jeg godt se, at jeg langt hen ad vejen opførte mig som et 'lille barn', der lige havde fået stukket penge i hånden.

En stor del af Kaspers løn blev brugt på den dyre, nybyggede lejlighed i det fine Risskov-kvarter i Aarhus. Hver måned lagde han 8.000 kroner for sin del af huslejen, inklusiv vand og varme.

Andre penge blev brugt på gadgets som videospil og den nyeste iPhone eller på en rejse til Caribien, som han og Ninna brugte næsten alle deres sparepenge på i sommeren 2017.

I dag, halvandet år efter Kaspers sygemelding, har han ikke længere stress – heller ikke over sin økonomi.

Han og Ninna bor heller ikke længere til leje i en stor, dyr lejlighed i Aarhus. De har i stedet investeret i et 110 kvadratmeter hus uden for Randers, hvor Ninna har fået fuldtidsarbejde.

Huset, som de flyttede ind i for et år siden, har kostet dem 1,35 millioner. Noget tilsvarende i Aarhus ville nok have kostet dem 4-5 millioner, anslår Kasper.

Banklånet på 230.000 betalte de af på bare fem måneder, selvom de havde fem år. Det har ifølge Kasper givet parret en besparelse på cirka 20.000 kroner i renter. Tilbage har de et realkreditlån, de skal betale af på de næste tyve år.

Kasper finder mobilen frem. Han har downloadet budget-appen Spiir på sin telefon. Den viser, hvor mange penge han præcist bruger om måneden. Hans månedlige udgifter er i dag mere end halveret, og siden banklånet er betalt af, har han i gennemsnit lagt 15.000 kroner ind på sin opsparing hver måned og derudover lagt 2.000 kroner i afbetalingen på huset.

Hans forbrug i samme periode har ligget på cirka 8.000 om måneden, og godt halvdelen af de penge har dækket hans andel af parrets regninger og faste udgifter plus hans udgifter til tøj og mad. Den anden halvdel er gået til det, han betegner som 'sjov og spas'. Familiebesøg, møbler, biografture.

- Sikkerhedsmæssigt kan vi allerede nu leve på Ninnas løn, og vi har også mulighed for at refinansiere huset til en lavere ydelse over længere tid, hvis vores situation ændrer sig.

Med den økonomiske sikkerhed på plads er den økonomiske frihed næste skridt.

Parrets strategi har været at spare på de store udgifter – og at være særlig opmærksom på de små, næsten usynlige udgifter, der på sigt kan blive til mange kroner og ører.

Blandt andet er Kaspers sorte Nishiki citybike blevet en del af sparestrategien. Parret har ikke bil, så to gange om ugen cykler han 27 kilometer til sit arbejde i Aarhus og tilbage igen. De resterende tre dage hiver han rejsekortet op af lommen og tager bussen.

Han har regnet ud, at hvis han cykler minimum to dage om ugen, er det billigere end et periodekort. Præcis 48 kroner pr. uge. På sigt er målet at komme op på flere cykeldage, så han kan spare endnu mere.

Når parret handler ind i Bilka seks kilometer væk, sker det også på cykel. Det første de gjorde, da de flyttede i hus, var at købe en trailer til cyklen, som de kan handle stort ind i én gang om måneden.

Her bliver traileren fyldt med store mængder torskerogn, rødbeder på glas, makrel, havregryn, vaskemiddel og andre basisvarer på tilbud.

- Det er rigtig meget 'mange bække små', hvor det handler om at se besparelserne i det lange perspektiv. Hvis vi sparer 100 kroner om måneden, så er det 1.200 om året, og på ti år er det 12.000 kroner.

- Hvis vi investerer pengene, som er næste skridt for os, kan vi måske endda gå fra en udgift på 12.000 kroner til en indtægt på 5-6.000 kroner på ti år.

Det er dog også en af ulemperne, indrømmer Kasper. At man altid kan finde et nyt sted at spare. Han øver sig i at blive bedre til kun at fokusere på de tilbagevendende udgifter. I hvert fald, når det drejer sig om småbeløbene.

Varerne får plads i forrådskammeret. Det er blevet parrets yndlingsrum.

- Nogle siger, de ikke kan forholde sig til at spare så meget, fordi de ikke vil 'leve på en sten'. Men det føler jeg overhovedet ikke, vi gør. Der er virkelig ikke noget, hvor jeg tænker: Dét mangler vi.

For Kasper har det mest af alt været et spørgsmål om tilvænning.

- Der er rigtig mange, der gerne vil have det nyeste og vildeste inden for tøj, biler og elektronik eller gerne vil bo centralt. Men det er jo ikke det, der gør os glade, så længe man har nok penge til, at ens basale behov er opfyldt.

- Når man lige har købt en ny bil eller en ny telefon, er det det fedeste i verden. Men efter nogle måneder, bliver det hverdag og føles ikke meget anderledes end før. Så er man tilbage ved udgangspunktet.

Kasper har selv 'nedgraderet' flere af sine ting. For eksempel valgte han at sælge sin iPhone 7 til fordel for en billigere model. I dag er han lige så glad for den, som han var for den dyrere, nyere udgave.

Med huset fulgte også en benzindrevet plæneklipper. Men Kasper har i stedet investeret 100 kroner i at købe en brugt håndskubber. Den bruger ikke benzin, så det kan betale sig i længden. Og den gamle skal naturligvis også sælges på et tidspunkt.

Netflix-abonnementet er også blevet afmeldt. Parret har i forvejen flere hylder og en mappe fyldt med film, og her kan de næsten altid finde noget, de har lyst til at se.

Også de dyre udlandsrejser må vente lidt. Men det er også ok.

- Det, vi mangler mere end noget andet, er tid til at være sammen med familie og venner og til at ordne de ting, vi gerne vil ved vores hus og haven. Og det kan vi, når vi holder ferie herhjemme.

Hvorfor også tage på ferie i udlandet, når man kan ligge og sole sig og slappe af i en hængekøje i sin egen baghave?, spørger Kasper, der har kastet sig ned i parrets farverige hængekøje.

Også antallet af ugentlige bade har Kasper 'nedgraderet'. Han går i bad 2-3 gange om ugen og bruger en vaskeklud de resterende dage.

Det er også en ekstra motivation for parret – når deres sparetiltag gør noget godt for miljøet.

Da huset skulle males, og gulvene skulle skurres, gjorde parret det også selv – det var ét af de råd, som han havde læst på bloggen Mr. Money Mustache. At man skal begynde at gøre flere ting selv.

Det ville de, indrømmet, ikke have gjort før. Kasper havde ikke arbejdet med noget, der mindede om håndværk, siden sløjd i folkeskolen. Men da de forleden opdagede et hul i soklen, fik Kasper sin nabo, der er udlært murer, til at vise ham, hvordan han reparerede den.

- Det giver livet krydderi at lære nogle nye ting og at kunne gøre tingene selv. Både fordi du sparer en masse penge, men også fordi, det er sjovt, og man bliver glad og stolt over, at man selv har gjort det.

Parret er også blevet glad for genbrug. I dag tjekker de altid, om tingene kan købes brugt på Den Blå Avis, før de køber nyt. Og de er selv blevet flittige sælgere af gamle ting på nettet og på loppemarkeder.

I 'roderummet' står en papkasse fyldt med ting, som lige nu ligger på deres side på den Blå Avis. Alt fra en hvid Lyngbyvase til et par fine, brugte damesko og Nintendo-spil.

Kasper anslår, at de har solgt for 10.000 kroner henover de seneste par år.

- Men den største ændring har nok været erkendelsen af, at vi ikke har brug for alle de her ting. For et par måneder siden, gik vi alt igennem og sagde: Har vi glæde af det her, eller står det bare og fylder og tager energi fra os, fordi vi skal støve det af og tage stilling til det?

- Vi plejede at have fire reoler proppet med bøger. Nu har vi halveret det til dem, vi faktisk tror på, vi får læst på et tidspunkt.

Parret har dog også områder, der er mere eller mindre fredede for sparekniven. For eksempel køber de for det meste økologiske fødevarer.

Ninna køber også stadig bøger indimellem. Hun arbejder i en boghandel, og hendes store passion er at læse, men hun har sænket forbruget og er også begyndt at bruge biblioteket.

Næste store investering bliver en bil. Planen er, at den skal købes for Kaspers opsparing – kontant, naturligvis. Den skal bruges til at besøge familie og venner, der bor langt væk, en akut tur på hospitalet og til den dag, de får børn.

Kasper vil stadig cykle og køre i bus på job – men han indrømmer, at det bliver en prøvelse ikke at lade sig friste af bilen indimellem.

Når der kommer børn på bagsædet af bilen, vil det uden tvivl også blive en udfordring for budgettet. Men her er Kasper fortrøstningsfuld.

- I forhold til børn tror jeg ikke, vi vil ændre specielt meget.

- Kun tiden vil vise, hvordan det bliver, selvfølgelig. Men vi er fortrøstningsfulde. Vi føler, vi har redskaberne til at holde udgifterne nede. Blandt andet ved, at vi har vænnet os til at købe brugt. En tur i skoven kan også være lige så godt som endnu et stykke legetøj.

Inden vi siger farvel, får vi indblik i endnu ét af Kaspers mange sparetricks.

Han smider trøjen og sætter sig på en stol i haven med et håndklæde over de bare skuldre og solen i øjnene. Ninna står med et af Kaspers seneste køb, en trimmer, i hånden.

Han har nemlig besluttet sig for, at det fremover er Ninna, der skal klippe hans mørke, krøllede hår frem for frisøren.

Også selvom han fik en lille skaldet plet, da hun for et par måneder siden skulle trimme ham første gang.

Men det tager han med. For allerede nu – anden gang hun klipper ham – har trimmeren tjent sig hjem.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk