Træt, træt, træt! Når livet som enlig mor sætter sine spor

En altomsluttende træthed følger med, men der er også plusser ved livet som alenemor.

(Foto: Billede fra 'Født på tv - 7 år efter' © dr)

Kristine og Kristina er begge enlige mødre, og det har de været i syv år.

En tjans, som i visse øjeblikke har skubbet dem helt ud på kanten.

- Jeg har stået nogle gange og vrælet ude på altanen og tænkt, at nu kan jeg ikke klare det mere, siger Kristina W. Andersen.

De to kvinder var begge med i programmet ’Hjælp, vi skal føde’, der blev sendt for syv år siden, og nu vender de tilbage på skærmen i ’Født på tv – 7 år efter’, hvor de fortæller om deres glæder og sorger i tilværelsen som enlige mødre, siden deres børn kom til verden under fødsler overvåget af tv-kameraer i 2012.

Kristine insisterede på at få det barn, der var resultatet af en affære efter en aften i byen.

- Hovedparten af graviditeten har jeg forholdt mig til, at jeg stod alene med det her valg og ansvar, men jeg gik med mit lille håb om, at han nok ville være med, sagde hun dengang.

Håbet forblev håb, og faderen var de første år ikke en del af datteren Memiras liv.

Kristine og datteren Memira. (Foto: Billede fra 'Født på tv - 7 år efter' © dr)

Drømmen om far, mor og børn brast

Kristina var gravid i ottende måned, da forholdet til kæresten gik i stykker. Hun stod tilbage med den nyfødte søn Mikkel og storesøsteren Katharina.

Midt i lykken over at have fået endnu et barn meldte en tyngende tvivl sig.

- Det var hårdt, fordi jeg tænkte "kan jeg overhovedet klare det og blive en god nok mor?" og det var en tid med mange følelser og knuste drømme om far, mor og børn, mindes hun i tv-programmet.

I dag er Kristina stadig alene med sine to børn, men hun glæder sig over, at forholdet til faderen har ændret sig, så han ser dem hver 14. dag, og at det nu ”har kørt godt i mange år”.

Farvel til nattesøvnen

Sådan var det ikke i de første år, og med to små børn født med 18 måneders mellemrum var nattesøvnen noget af det første, rollen som enlig mor lagde beslag på.

- Så finder man ud af, hvad træt betyder, som hun siger.

En udmattelse, som Kristine kan genkende, og som for hende fik det til at føles, som om tiden og dagene sivede ud mellem fingrene på hende.

- Nu er der trods alt gået syv år, og man tænker, hvad fanden har du lavet? Meget af tiden har jeg været træt, og det eneste, jeg gad, når jeg havde fri, var at lægge mig ned og sove, siger hun.

Udfordringer - men også plusser

Selvom både Kristine og Kristina hele vejen igennem har fået stor støtte af deres familier til hverdagens små strabadser, så melder der sig en række udfordringer, når man står alene med sine børn.

Hvad gør man, når man selv går ned med influenza, men madpakkerne stadig skal smøres? Når skole-hjem-samtalerne falder oven i hinanden? Det ene barn midt om natten skal til vagtlægen med mellemørebetændelse? Bare har brug for en lille smule tid til at være sig selv?

Bekymringer har der altså været rigeligt af, men helt uden plusser er livet som enlig mor alligevel ikke.

En ting er det praktiske. At der ikke er to, der skal blive enige om opdragelsesmetoder, ferieplanlægning og hverdagen.

- Det, jeg har lyst til at gøre med børnene, det gør jeg. Så der er noget frihed i at være alene.

Kristina W. Andersen fortæller om træthed og at genfinde kærligheden.

"Man bliver deres klippe"

Og så er der det bånd, som treenigheden bestående af Kristina, Katharina og Mikkel har skabt.

- Man får en anden relation til dem, når der kun er dig. Du bliver deres klippe. Mikkel spurgte engang, om jeg kom til en forestilling på hans skole, og så afbrød Katharina ham og sagde, at mor kommer altid! De er aldrig tvivl, og det varmer.

- Så jeg er ked af, at jeg ikke kunne give mine børn en kernefamilie, men den relation, det har givet os, den ville jeg ikke være foruden. Heller ikke selvom man nogle gange var så træt, at man er ved at knække halsen, siger hun. Med et grin.

Det er ikke så lige til at finde kærligheden, når der hele tiden bliver råbt "Moar! Moar!", fortæller Kristine.

En træthed, som også Kristine så småt føler, hun er klar til at lægge bag sig.

- Jeg tror, tiden nærmer sig, hvor jeg kan gå en aften uden at lægge mig ned og sove, inden klokken bliver 10, siger hun.

Du kan se mere til Kristina og Kristine i ’Født på TV – 7 år efter’ onsdag klokken 21.00 på DR1 eller på DR TV.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk