Bliver familien for meget i julen? Natasha, Frida og Dewi giver deres råd til at komme igennem højtiden

En kaotisk familiesituation kan få juletiden til at virke svær. Natasha, Frida og Dewi fortæller deres historier her.

(Foto: Betina Garcia © dr)

Juletid er for de fleste familiehygge, god mad og nærvær. Men for andre kan det af den ene eller anden grund blive lidt for meget.

Derfor holdt organisationerne Det Sociale Netværk, Unge på vej og Tværs i denne uge et arrangement, hvor man kunne diskutere, hvordan man kommer igennem juletiden, hvis der er revner i familieforholdene.

Her fortæller tre af deltagerne, hvad der gør julen svær for dem, og giver råd til, hvad man kan gøre, hvis man har svært ved at overskue en familiejul.

Natasha Mogensen, 22 år

Man skal følge sin mavefornemmelse, også selvom det kan virke forkert at gøre det de første par år, siger Natasha Mogensen. (Foto: Betina Garcia © dr)

Det, der gør julen svær for mig, er, at jeg for to år siden mistede min farfar. Min farfar, min familie og jeg har holdt jul sammen i 20 år, men det var rigtig svært at holde jul uden ham.

Min farfar døde for to år siden. Siden har jeg holdt jul hos min kærestes familie i stedet for min egen.

Jeg har boet hos min farfar meget af mit liv. At holde jul med min familie ville minde mig for meget om ham.

Min farfar var og er stadig min store helt. Det var ham, der lærte mig at gå. Han lærte mig at cykle, og det var ham, der lærte mig om livet. Han lærte mig, at livet ikke altid er sjovt, men at man skal have det bedste ud af det.

Efter min farfar døde, blev min familie og jeg enige om, at det var bedst, at jeg holdt jul et andet sted. Det har altid været lidt kaotisk i min familie op til jul, og der er nogle ting, som jeg ikke rigtig har lyst til at få gravet op igen, hvis jeg fejrer jul der. Vi vil gerne være sammen, men det er bare ikke rigtig en mulighed.

Mit bedste råd til andre er at lytte til ens mavefornemmelse og passe på sig selv. Det kan godt være, at familien ikke er enig i den måde, du vælger at fejre jul på, men man skal passe på sig selv – ellers går man i stykker. Også selvom det er på bekostning af ens familie.

Hvis man hellere vil holde jul hos en ven, veninde eller kæreste, skal man gøre det. Man skal følge sin mavefornemmelse, også selvom det kan virke forkert at gøre det de første par år.

Mange jager den perfekte jul, men der er ingen facitliste på den rigtige jul. Det gælder om at være et rart sted, hvor man også kan føle sig ked af det, uden at nogen kigger mærkeligt på én. Det skal være et sted, hvor man kan slappe af, og der ikke er nogen bomber, der kan sprænge.

Følelsen af, at en bombe kan sprænge og ødelægge stemningen, har jeg ikke længere til jul, og det er virkelig rart.

Frida Lindstrøm, 21 år

Mit bedste råd er, at man kaster sig ud i det og forsøger at finde sin egen måde at holde jul på. (Foto: Betina Garcia © dr)

Min papbror døde, da jeg var 12 år gammel. Siden har jeg ikke holdt jul hos min mors familie.

Jeg kendte ikke min papbror særlig godt, men min familie var i dyb sorg. Det svære for mig var, at de andre var enormt kede af det.

På det tidspunkt var jeg barn, og jeg syntes, at julen var det fedeste. Før var julen i familien enormt hyggelig, men pludselig var der denne her kæmpe sorg.

Jeg valgte at holde jul med den anden del af min familie. Det var mit valg, og min mor var enig i, at det var bedst, at jeg gjorde det, så den positive opfattelse af julen ikke forsvandt.

Senere valgte jeg at holde jul hos venner og veninder. Det har betydet, at jeg har oplevet så mange forskellige juletraditioner – og det er blevet min tradition. Så nu tager jeg ud til andre og oplever, hvordan de holder jul.

Min mor blev syg af kræft i løbet af sidste sommer. Det har betydet, at det denne jul har været enormt vigtigt for mig at holde jul hos min mors familie.

Jeg har det egentlig godt med at gøre det. Sorgen efter min papbror fylder selvfølgelig stadig, men min mor og jeg har fået et endnu tættere bånd, efter hun blev syg. Det er en blandet følelse, men det er en åbning, så jeg måske igen begynder at fejrer jul hos min mors familie.

Mit bedste råd er, at man kaster sig ud i det og forsøger at finde sin egen måde at holde jul på. Der er ingen forkert måde at gøre det på. Og så skal man huske løbende at overveje, hvad der gør en glad i julen, og hvad den betyder for en.

Hvis man har lidt svært ved at spørge en ven eller veninde, om man må holde jul sammen med deres familie, så vil mit råd nok være at fortælle sine venner om, hvordan ens situation er, så de kan støtte en. Mine venner er godt klar over, hvordan jeg har det med julen, så derfor bliver det en helt naturlig ting, at de spørger ind til, hvad jeg skal juleaften.

Dewi Thomsen, 26 år

I år står jeg i en situation, hvor jeg har sagt ja til at holde jul med min familie, selvom jeg ikke rigtig har lyst, siger Dewi Thomsen. (Foto: Betina Garcia © dr)

Jeg har ikke holdt jul med min familie i en del år.

Da jeg var barn, havde jeg en normal jul med stor familie og almindelige juletraditioner. Men stille og roligt blev familien mindre på grund af dødsfald og skilsmisse, så til sidst var det kun min mor, min bror og mig. Men desværre fungerer det ikke altid så godt i min familie.

Jeg synes ikke, det var hyggeligt, og at julen blev mere og mere påtaget, og det havde jeg svært ved at være i.

Da jeg fik muligheden for at holde jul hos en ekskæreste for syv år siden, gjorde jeg det, og siden har jeg ikke holdt jul hos min familie.

Dengang syntes min mor, at det var helt okay, men i år står jeg i en situation, hvor jeg har sagt ja til at holde jul med min familie, selvom jeg ikke rigtig har lyst.

Min mor og jeg har talt om det i mange år efterhånden. Jeg har sagt, at jeg ikke kan gøre det mod mig selv. Jeg kan ikke bekymre mig om at holde den jul, som hun gerne vil. Jeg bliver nødt til at prioritere mine egne behov højere.

Det har været rigtig svært, fordi jeg ved, at det gør hende rigtig ked af det. Men jeg har været nødt til det, for ellers nedprioriterer jeg mig selv. Det er også den dårlige samvittighed, men også fordi jeg gerne vil være sammen med min mor, at jeg i år har sagt ja til at holde jul hos hende.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter