'Folk synes, at jeg er kedelig': 29 unge om at være pinligt ædru til festen

- Både unge og voksne forventer, at der skal drikkes alkohol, når vi skal fejre noget, siger ekspert.

(Foto: Illustration Oliver Seppo © (c) DR)

Det er fredag, og der er privatfest. Den, du har glædet dig til hele ugen. Du er ikke mere end lige ankommet, før du bliver mødt af det første spørgsmål: 'Hvad skal du drikke i aften?'

Måske er dit svar noget med øl, vodka, Breezer, en flaske vin. Men hvordan tror du, de andre til festen vil reagere, hvis du siger juice eller sodavand uden procenter?

Danske unge har stadig det højeste forbrug af alkohol sammenlignet med unge i andre europæiske lande, ifølge Sundhedsstyrelsen. Så hvordan føles det egentlig at holde sig langt væk fra promillerne i et land, som elsker alkohol så meget, at vi - i modsætning til for eksempel USA - har et begreb, der hedder 'pinligt ædru'?

Det har vi spurgt DR3's Instagram-følgere om, og i svarene bliver der både fortalt om sjove fester uden efterfølgende tømmermænd, men også historier om at blive udelukket fra fællesskabet, fordi man er "kedelig".

Og det er noget, man genkender hos Alkohol & Samfund.

- Det er ikke en kultur, de unge har opfundet, men en kultur som gennemsyrer det danske samfund. Både unge og voksne forventer, at der skal drikkes alkohol, når vi fejrer studenterfest, konfirmation og højtider som påske og juleaften, forklarer 28-årige Freja Jørgensen, som er sundhedsfaglig konsulent i Alkohol & Samfund.

- Bare se på filmen 'Druk', som på godt og ondt skildrer den danske alkoholkultur. Vi skal blive bedre til at feste med vennerne, uden at alkohol er i centrum, mener hun.

28-årige Freja Jørgensen er sundhedsfaglig konsulent i Alkohol & Samfund - en interesseorganisation, som arbejder for, at færre bliver syge af alkohol i Danmark.

Men hvorfor er det så svært at sige nej til alkohol, hvis man ikke har lyst til at drikke?

- Der er skabt en kultur i Danmark, hvor normen er, at vi drikker, når vi skal have det sjovt. En undersøgelse viser, at størstedelen af unge har oplevet et drikkepres, og at de faktisk ønsker en kultur, hvor man kan sige nej tak.

- Vær ærlig, hvis du ikke har lyst til at drikke. Gode venner accepterer også et nej tak til alkohol, lyder rådet.

Vi har spurgt DR3's Instagram-følgere: Hvad er dine erfaringer med at feste uden at være fuld? Herunder bringer vi 29 af svarene.

1

Jeg elsker at feste ædru! Jeg har tit været nødsaget til det i gymnasiet, da den eneste vej hjem var bilen… Det handler bare om at være åben og hæmningsløs, uden alkoholen. Det hjalp mig til at blive ligeglad på dansegulvet og snakkesalig i rygegården.

Rikke, 24 år

2

Jeg forstår ikke, at folk vil deltage uden at drikke. Generelt inviterer jeg ikke folk, der ikke drikker, da det er pinligt, at der er ædru folk, som kan huske alt, hvad der er sket. Det er fair nok, at man ikke vil drikke. Men man må også se det fra den anden side og acceptere, at man ikke bliver inviteret til festen, fordi det at drikke er så vigtig en del af festen.

Thomas, 24 år

3

Min erfaring er, at det er kedeligt, fordi der er et forventningspres om, at man ikke skaber sig, når man ikke har drukket. Det er ikke altid alkohol, der gør, at man har det sjovt. Men det er en god undskyldning for at have det sjovt.

Baldur, 20 år

4

To Red Bull og så danse hele natten lang. Man behøver ikke nødvendigvis alkohol for at have en fest. De andre behøver jo ikke vide, at du ikke drikker. Og så kan man faktisk huske hele aftenen og slipper også for blackouts – smart!

Sarah, 23 år

5

Jeg kan ikke tåle alkohol grundet en sygdom, så jeg må ikke drikke mig fuld. Jeg bliver aldrig inviteret med mere, da deres begrundelse er, at "jeg jo ikke drikker". Jeg kan altså godt feste uden sprut.

Emilie, 21 år

6

Jeg har haft en helt ædru uge på Roskilde Festival. Og det var helt okay.

Louise, 24 år

(Foto: Illustration Oliver Seppo)

7

Jeg har et meget afslappet forhold til alkohol, men min form betyder mere. Jeg har været heldig at gå i en Team Danmark STX-klasse, så der var der stor forståelse for, at alle havde forskellige tidspunkter af året, hvor de ikke kunne drikke, og det har bestemt gjort gymnasietiden let. Derudover er jeg bare en type, som heldigvis ikke behøver alkohol for at have det mega fedt, selvom sommeren er lidt lang uden en ordentlig brandert.

@schrder.mark, 20 år

8

Jeg har været ædru gennem det meste af min ungdom – sommetider lykkes man med at blive høj på stemning og øjeblikket, men der kommer ofte et tidspunkt efter midnat, hvor det kun er dem med en promille langt over 1, der synes, joken er sjov.

Nicolie, 20 år

9

Det var faktisk ret sjovt! Jeg dansede hele aftenen og vågnede ikke op med dunkende hovedpine. Man kan sagtens have det sjovt uden at drikke, selvom jeg selv elsker øl.

@metha.lykkesborg, 18 år

10

Drak aldrig hver weekend, da jeg var 20-24 år. Det fungerer fint, når man har de rigtige, tolerante venner.

Miri-Ann, 29 år

11

Man kan sagtens have det grineren, men det er lidt træls at spille beerpong og ølbowling uden.

Anonym, 20 år

12

Er sgu blevet rimeligt kold i røven over for det. Er jeg ikke i humør til alkohol, må folk finde sig i det. Vennerne er skam også ved at lære, at jeg er godt selskab alligevel.

@Thenameis_finn, 21 år

13

Jeg stoppede med at drikke for halvandet år siden, da jeg sammenlagt havde drukket tre flasker vodka til den en fest, hvor jeg endte på hospitalet. Døden var nær, da jeg ikke trak vejret. Det fik mig til at stoppe med alkoholen, og de fleste af mine venner har accepteret det. Dog har enkelte af mine festglade venner "udelukket" mig fra deres fester, da de godt ved, jeg ikke drikker, og de synes, at jeg er kedelig.

Anonym, 19 år

(Foto: Illustration Oliver Seppo)

14

Jeg har aldrig følt for at drikke alkohol, heller ikke til fester. I gymnasietiden fik jeg ofte at vide, at det var derfor, jeg kunne spare penge og holde mig i form. I virkeligheden er det den anden vej rundt. Ikke at drikke alkohol er default. Det andet vælger man aktivt at gøre. Og fred være med det.

Mousta, 30 år

15

Det er mest i ens eget hoved. Altså, folk er jo generelt ligeglade. Ens egen tankemåde er det, der kan stresse en. Fest uden alkohol er no problemo for mig, jeg hygger mig stadig og gør mange skøre ting. De fleste har brug for alkohol for at vise deres crazy side, men jeg er heldigvis født skør.

Benjamin, 19 år

16

Jeg er vokset op på landet og har nogle gange været nødt til at være den, der kørte bilen, når vi var i byen. Min oplevelse var, at det stadig var hyggeligt og fedt at være med, selvom jeg drak kaffe og cola.

Lise, 27 år

17

Jeg er stoppet med at drikke for lidt over to år siden, fordi min krop og psyke ikke kan tåle det. Jeg har det mindst lige så sjovt til fester, hvis ikke sjovere, og er stadig den sidste, der går hjem. Det bedste er, at jeg nu kan sidde dagen efter uden tømmermænd og mindes en mega sjov aften og samtidig være den, der kan huske alt det dumme og pinlige fra mine venners brandert.

Anne, 27 år

18

Som tidligere Team Danmark-elev har det været meget normalt gennem min gymnasietid, at der altid var nogen, der ikke drak på grund af stævner. Derfor opfandt vi 'Team Danmark-drinken', som er vand med en citronskive i - så slap man tit for spørgsmål om, hvorfor man ikke drak.

@al_kicker, 22 år

19

Har prøvet det få gange, hvor selskabet simpelthen bare blev for kedeligt i takt med, at den kollektive promille steg.

Jens, 24 år

20

Dagen efter nytårsaften havde jeg det så skidt, at jeg sagde, jeg ikke ville drikke før 8. august. Det var syv gode måneder.

Eske, 25 år

21

Jeg har tidligere været en rigtig partypige, hvor den ikke har fået for lidt med alkohol. Det sidste år har jeg så fravalgt alkohol grundet livstilsændring, hvor et vægttab indgår - og det er ikke socialt acceptabelt i min vennekreds eller hos min fars kæreste, fordi jeg jo var the party, når jeg drak.

Gitte, 36 år

22

Føler mig tit malplaceret ædru, og jeg har svært ved at slippe hæmningerne, men det er virkelig noget, jeg arbejder på, da jeg egentligt gerne vil være bedre til at feste i ædru tilstand, så man slipper for tømmermændene.

Anne-Katrine, 22 år

23

Det kommer meget an på selskabet, men tit har jeg oplevet, at man hurtigt "falder udenfor" - også hvis man drikker lidt, men ikke rigtigt kommer på niveau med dem, der drikker tæt.

Andreas, 27 år

24

Jeg har gode oplevelser med ikke at drikke. Jeg er ret energisk og på som person, så mange gange lægger folk slet ikke mærke til, at jeg ikke er påvirket, og de bliver overraskede, når jeg fortæller, at jeg ikke har drukket noget.

Freja, 19 år

25

Virkelig gode. Man er selvfølgelig ikke "væk" på samme måde som de andre, men jeg synes jeg tapper ind i den samme fjollede energi og har det virkelig sjovt alligevel. Og så undgår jeg at miste dagen efter til tømmermænd

Liv, 20 år

26

Jeg bliver ofte betragtet som værende kedelig, hvis ikke jeg drikker alkohol til fester. Min vennegruppe har tendens til at presse andre til at drikke alkohol, hvilket jeg finder uacceptabelt.

Mette, 20 år

27

Jeg vil gerne drikke mindre, men jeg bryder mig ikke om at være ædru når, alle andre er fulde, og jeg vil ikke skuffe mine venner ved ikke at komme.

Josephine, 25 år

28

Jeg har festet uden alkohol hele min ungdom. Det har i vid udstrækning været accepteret, fordi det ikke holdt mig fra dansegulvet med mere. Mit primære problem har nok bare været, at dem jeg festede med blev for åndsvage at være i nærheden af omkring tolv. Så trak jeg mig tilbage og fik noget ud af dagen derpå.

David, 24 år

29

Som en kvinde i midt tyverne tror alle, at det er, fordi jeg er gravid.

Jeanette, 26 år

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk