Her er vinderen af Tine Bryld Prisen: Vigtig forening får kæmpe skulderklap

Sabaah hjælper nydanske unge med at tackle det at være homo-, biseksuel eller transkønnet. Nu hædres de med 500.000 kr. for deres store arbejde.

Foreningen Sabaah vinder Tine Bryld Prisen 2018. Her ses forperson Laeth Shir-Ali (til venstre) og generalsekretær Dijana Dix Omerbasic (nr. 3 fra venstre) sammen med radiovært Sara Bovin fra Tværs på P3 og Gunvor Wibroe (til højre), der er formand for Tine Bryld Prisen. (Foto: Kasper Månsson © dr)

Sabaah, der bl.a. rådgiver unge homo-, biseksuelle og transkønnede med minoritetsetnisk baggrund, har modtaget årets Tine Bryld Prisen.

Det skete her til aften på spillestedet Vega i København.

Tine Bryld Prisen gives til en person eller organisation, der udfører et socialt vigtigt arbejde, og som kæmper for nye veje i det sociale arbejde.

Prisen, der er navngivet efter radioværten og socialrådgiveren Tine Bryld, består blandt andet af en pris på 500.000 kroner, hvor halvdelen er øremærket til at videreføre det prisvindende initiativ.

- I arbejder på så mange niveauer, og jeres resultater taler for sig selv. I årenes løb har Sabaah gjort en verden til forskel for hundredvis af mennesker. I er en vigtig stemme og talerør for LGBT+-personer blandt etniske minoriteter. I er vigtige for os alle, siger Gunvor Wibroe, formand for Tine Bryld Prisen.

Se Sabaah modtage Tine Bryld Prisen her:

Er sikret fuld diskretion

Sabaah har siden 2006 arrangeret sociale arrangementer for LGBT+-personer med andre etniske og religiøse baggrunde end dansk, men langt de fleste brugere er født i Danmark. Sidenhen har aktiviteterne bredt sig, så der blandt andet bliver afholdt ugentlige caféer, foredrag, workshops og tilbudt rådgivning. Alene de ugentlige caféer har årligt omkring 1000 besøgende.

Fælles for alle arrangementer er, at der ikke må tages billeder, så gæsterne er sikret fuld diskretion.

Desuden har Sabaah engageret sig i den offentlige debat, hvor organisationen gennem bl.a. politiske aktiviteter har til formål at forbedre rettighederne og vilkårene for LGBT+-personer med anden etnisk baggrund end dansk.

Vil lave forældrenetværk

Sabaahs generalsekretær, Dijana Dix Omerbasic, er stolt over, at organisationen har fået prisen og kalder det et kæmpe skulderklap.

- Det er en anerkendelse af vores arbejde, og det hjælper os, så Sabaah måske bliver endnu mere kendt for nogle, som måske ikke kender os i forvejen, siger Dijana Dix Omerbasic, generalsekretær i Sabaah.

 • Sara Bovin fra Tværs er med til at uddele prisen. (Foto: Kasper Månsson © dr)
 • Bandet Barselona optræder. (Foto: Kasper Månsson © dr)
 • Gunvor Wibroe er formand for Tine Bryld Prisen. (Foto: Kasper Månsson © dr)
 • Gunvor Wibroe uddeler prisen til foreningen Sabaah. (Foto: Kasper Månsson © dr)
 • Forperson fra Sabaah, Laeth Shir-Ali, siger mange tak for prisen. (Foto: Kasper Månsson © dr)
 • Niels Brandt fra bandet The Minds of 99 giver et solo-nummer. (Foto: Kasper Månsson © dr)
 • Forfatter og debattør Abdel Aziz Mahmoud er med til prisfesten. Han har selv gjort et stort arbejde som LGBT+'ere med muslimsk baggrund. (Foto: Kasper Månsson © dr)
1 / 7

Sabaah eksisterer i øjeblikket kun i København og i Aarhus. Derfor overvejer foreningen at bruge pengene på at åbne nye tilbud i Aalborg og Odense, men kun hvis der kan skaffes lokale midler, så tilbuddene ikke bliver midlertidige.

Desuden vil Sabaah også oprette forældrenetværk for at arbejde med familiens reaktioner, hvis deres børn vælger at springe ud som LGBT+-person. For netop familiens reaktion er den største udfordring for Sabaahs brugere, fortæller Dijana Dix Omerbasic, der selv stammer fra Bosnien.

Bliver set som en arvelig familiesygdom

- Tilbage i 2004 sagde Tine Bryld, at hun oplevede, at det var svært for forældre i religiøse miljøer at acceptere, hvis deres børn var homoseksuelle. Hun rådede dem til at lade være med at springe ud, med mindre man var klar over, at man risikerede at blive afvist af sin familie.

- Det citat kunne lige så godt stamme fra os i dag. Vi er meget påpasselige med de råd, vi giver dem. Nogle tror, at alting bliver godt, når man er sprunget ud. Men vi ser ofte, at det ikke er det, der sker, fordi de samtidig bliver nødt til at sige farvel til deres familier, siger Dijana Dix Omerbasic.

Dijana Dix Omerbasic er generalsekretær i Sabaah og stammer fra Bosnien. (Foto: Martin FŠlt © dr)

Hun forklarer, at det ikke kun er LGBT+-personer, der bliver udstødt, men også personens familie. For når en familie består af en LGBT+-person, kan giftemålschancerne for resten af familiens medlemmer også blive ødelagt, fordi nogle stadig anser det som en arvelig sygdom, der er i familien.

Tine Bryld Prisen uddeles af Tryg Fonden, Projekt Plan B og DR.

Tidligere vindere af Tine Bryld Prisen

 • 2017: Carlos’ Kitsch’en (café i Svendborg, hvor de ansatte er tidligere straffede)

 • 2016: Sahan (somalisk kvindeforening i Vollsmose)

 • 2015: Lisbeth Høstgaard Møller fra Kvisten Viborg (hjælper personer, der har været udsat for seksuelle overgreb)

 • 2014: Værestedet Muhabet (værested på Frederiksberg for traumatiserede og psykisk sårbare indvandrere og flygtninge)

 • 2013: Flora Ghosh og LivaRehab (behandling af kvinder med prostitutionsskader, seksuelt misbrugte og andre marginaliserede kvinder)