Oliver på 18 år blev hashmisbruger som barn: Styrketræning blev min redning

Da 18-årige Oliver begyndte at tage sin styrketræning seriøst, indså han, at han måtte stoppe med at ryge hash.

Da jeg var 12-13 år gammel, begyndte jeg at ryge hash.

En flok ældre drenge hang ud nede ved kiosken i nærheden af der, hvor jeg boede, og de røg altid joints. Selvom jeg var yngre, var jeg ikke rigtig bange for dem, så en dag spurgte jeg bare, om jeg måtte være med.

Det blev begyndelsen på noget, som jeg slet ikke havde kontrol over. Jeg blev afhængig af at ryge mig skæv.

Da jeg gik i de mindre klasser, havde jeg mange venner og var rimelig populær. Men efter jeg begyndte at ryge og rende rundt med dårlige mennesker, adskilte jeg mig fra dem. For sådan noget gjorde de jo ikke.

Faktisk holdt jeg nærmest helt op med at møde op i skole.

(Foto: Frederik Højfeldt Nielsen (DR))

Det eneste, mit liv handlede om, var at hænge ud og ryge mig skæv. Jeg kunne ikke se, at der skulle være noget galt med den måde at leve på. Jeg gik bare rundt i min egen tåge.

Andre tænkte sikkert, at jeg var en narrøv, der bare pissede på alting, men det kunne jeg ikke se.

Min mor kunne ikke acceptere at se sin søn komme skæv hjem næsten hver dag. Det hørte ikke til i familien, for det er ordentlige mennesker. Der er sgu ikke nogen af dem, der ryger hash.

En dag sagde min mor, at hvis jeg ikke stoppede, så måtte jeg ikke låne bilen længere. Det var der, det begyndte at gå op for mig, at det ikke kunne blive ved.

Min afhængighed stod på i omkring fire år, og det er nu halvandet år siden, jeg fandt ud af, at den var helt gal. At jeg ikke havde det godt.

(Foto: Frederik Højfeldt Nielsen (DR))

På et tidspunkt begyndte jeg at styrketræne, og det endte med at blive min redning. Jeg var begyndt at drømme om at have store muskler, for min type piger var næsten altid dem, der godt kunne lide store fyre. Jeg lagde mærke til, at jeg blev tyndere af at ryge, så hvis jeg virkelig ville være større, så måtte jeg lægge hashen på hylden.

I begyndelsen faldt jeg i et par gange, men nu er jeg clean. Jeg træner fem gange om ugen, og det er kun gået fremad med min krop. Jeg har fået et arbejde på et lager, og selvom lagerarbejde ikke lige er mig, så er det vigtigt for mig, at jeg er kommet i gang med noget og tjener nogle penge.

Det bliver jeg ved med indtil sommer, mens jeg sparer op, og så vil jeg have en uddannelse. Jeg ved ikke hvilken, men det finder jeg ud af. For jeg skal sgu ikke trække en vogn rundt på et lager otte timer om dagen resten af mit liv. Jeg skal have et rigtigt liv.

For det meste er alt godt, og det er nemt at se frem til alt det, der skal ske i fremtiden. Men når jeg ligger en fredag aften og kigger på Instagram, og folk er ude at feste, så kan det godt føles nederen. Det er mennesker, som går i skole og har tiden til det. Jeg føler ikke, at jeg er en del af deres fællesskab.

Jeg ligger bare derhjemme og tænker, at de er færdiguddannede om to år. Og jeg er ikke en gang begyndt endnu.

(Foto: Frederik Højfeldt Nielsen (DR))
Facebook
Twitter