Rune på 19 delte sit alkoholproblem med hele Danmark: Nu har jeg indset, at jeg er noget værd

Rune tvivlede på, om han kunne få sin studenterhue på grund af sit voldsomme alkoholforbrug. Men i denne uge blev han student.

Jeg tror, jeg allerede fandt ud af, at jeg havde et problem, da jeg begyndte at drikke. Det var omkring 2. g. Min daværende psykolog fortalte, at alkohol var forfærdeligt, hvis man havde en depression, så jeg turde ikke rigtig sige det.

Jeg ville i hvert fald ikke sætte tal på, hvor meget jeg drak. Så i takt med at jeg drak mere og mere, åbnede jeg langsomt op om det.

På det tidspunkt, da jeg kontaktede 'Tværs', var jeg bange for, at folk ikke kunne lide mig, når jeg var ædru. Men det har ændret sig nu. Efter optagelserne begyndte jeg at indse nogle ting. Det vigtigste er nok, at jeg har fundet ud af, at jeg er noget værd.

Jeg fandt ud af, at jeg ikke holdt særlig meget af mig selv, og det er det, jeg er i gang med at tage fat på nu.

(Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © dr)

Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har drukket kaffe med så mange, som jeg gør i øjeblikket. Jeg er begyndt at række meget ud til min omgangskreds, og jeg møder rigtig mange af mine veninder, som jeg ikke har set et stykke tid.

Det får mig til at føle, at vi kan have det hyggeligt sammen, uden at jeg skal drikke mig i hegnet.

Selvom det går bedre, så er det noget, der kommer til at tage lang tid, før det helt forsvinder.

Jeg drikker stadig lige så meget, som jeg gjorde før. Jeg drikker cirka to flasker vin om dagen. Det er mest rosé, men også hvidvin, hvis der ikke er noget rosé.

Jeg drikker mest om aftenen, og da jeg gik i gymnasiet nogle gange også om morgenen. Om aftenen passer det mig bedst. Det føles meget hyggeligt at drikke der, hvor jeg kan sidde og hygge mig. Som regel gør jeg det alene, men hvis nogen vil med i byen, så tager jeg med.

(Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © dr)

Jeg drikker nogle gange, når jeg har brug for pauser. Det kan være pauser fra f.eks. stress. Nu er jeg lige blevet student og fik 10 i kinesisk, og så behøver jeg ikke længere at tænke eksamenslæsning, men kan begynde at slappe af i stedet.

Det med at drikke er nok noget, jeg gør for at komme i kontakt med mig selv. Når eksamenerne ikke presser mig så meget længere, så tror jeg, at jeg vil slappe mere af i stedet for at drikke mig i hegnet.

Folk har været rigtig søde, efter programmet blev sendt. Selv folk, jeg aldrig har snakket med før, genkender mig på gaden, har fortæller, at jeg er super modig.

(Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © dr)

De har fortalt, at det er vigtigt, at nogen begynder at tale om noget, der for mange er så tabubelagt. Det var også derfor, jeg stod frem. Så det føles rigtig rart.

Da jeg så programmet, blev jeg mest rørt, der hvor man ser mig sidde i min seng, og jeg begynder at græde. Jeg kan tydeligt huske, hvor nederen jeg havde det på dét tidspunkt.

De nedture kommer og går - og det gør de stadig. Det er ikke noget, der varer en hel dag, men typisk omkring 20 minutter. Det begynder med en trykken i brystet. Det føles som om, at man har mistet nogen, man holder af. Man får en klump i halsen og tårer i øjnene, og så forsvinder det igen.

I det næste stykke tid skal jeg til en masse studentergilder. Jeg har sagt til alle, at jeg ikke rigtig kan undgå at drikke.

Efter jeg har været på Roskilde Festival, så skal jeg bare sove længe. Og så tager jeg til Kina et halvt år fra august.

Der skal jeg undervise børn i engelsk frem til februar næste år i en by tæt på Tibet. Det glæder jeg mig vildt til.

(Foto: Dr © Frederik Højfeldt Nielsen)

Det bliver godt at komme væk fra Danmark, og så er der ret stramme regler for, hvor meget man må drikke. Derfor håber jeg også, at turen til Kina vil hjælpe en hel del, og så må vi se, hvordan det går, når jeg kommer hjem igen.

Lige nu tænker jeg kun på nogle få måneder ad gangen.

Du kan se hele programmet om Rune på dr.dk/tv.

Facebook
Twitter