Særligt én oplevelse har fået 19-årige Aviaja til at miste tilliden til mænd – nu vil hun skabe debat om grænseoverskridende adfærd

19-årige Aviaja mener, at vi skal blive bedre til at tale om hinandens grænser.

(Foto: © Andreas Bro, (c) DR)

Jeg var 14 år gammel, da en mand råbte efter mig på gaden for første gang.

Jeg havde knap nok ramt puberteten, da det skete. Jeg gik på Istedgade sammen med en veninde i frokostpausen, hvor der pludselig var en mand i 40'erne, der råbte ting efter mig.

Den første gang, jeg blev befamlet af en mand, var på Roskilde Festival. Jeg var 16 år gammel. Det var sommeren efter et år på efterskole, hvor man jo er i et trygt og lukket miljø. Så kommer man ud på den her kæmpestore festival med et hav af fremmede mennesker. Det var overvældende.

På et tidspunkt skal en veninde og jeg gå igennem et større publikum til en koncert, hvor en mand i 40'erne så pludselig mener, at det er okay at tage mig på røven. Jeg vender mig bare om og lader som ingenting.

Oplevelser som disse er nogle af de tidligste minder, jeg har om klamme og grænseoverskridende mænd. Men jeg har mange flere store og små oplevelser af samme karakter.

- Jeg har efterhånden også lært, at det ikke er så simpelt som, at man kun skal passe på de onde voldtægtsmænd, der springer ud fra buske og voldtager piger. (Foto: © Andreas Bro, (c) DR)

Stort set alle mine veninder har også oplevet grænseoverskridende adfærd. Hvis vi samlede mine veninder og lavede en håndsoprækning over, om de har oplevet en grænseoverskridende adfærd fra mænd, så ville de alle række hånden op.

Jeg kan godt lide at møde nye mennesker, men nu er jeg begyndt at tage mine forbehold, når jeg er i byen. For det er jeg nødt til som ung kvinde i nattelivet.

Jeg vil kun tage imod drinks fra fremmede, som jeg har set blive hældt op i baren. Jeg ved jo ikke, hvad der kan blive puttet i den.

I min venindegruppe snakker vi meget om de oplevelser, som vi har haft. Der er også nogle af mine veninder, som har oplevet nogle langt værre ting end det, jeg selv har oplevet. Men vi kan dele de her oplevelser med hinanden, for vi er trygge sammen.

Når vi skal i byen, aftaler vi også altid, at vi ikke tager alene hjem, og at vi skriver til hinanden, når vi skal hjem. Det gør vi, fordi vi gerne vil passe på hinanden, og fordi vi ved, at man kan blive antastet eller råbt efter, hvis man går alene hjem. Det er sket for alle mine veninder. Og vi vil ikke opleve det igen.

Et nøglebundt, der kan fungere som knojern, er realiteten, når Aviaja går hjem om aftenen. (Foto: © Andreas Bro)

Men én episode har særligt sat sig i mig. En veninde hev fat i mig og fortalte mig om en grænseoverskridende oplevelse med en fælles bekendt. Da hun fortalte om den oplevelse, fik jeg et stort chok.

Det startede en lavine af tanker og bekymringer inde i mig. For hvem kunne ellers finde på at gøre sådan noget? Hvis jeg møder en fyr i byen eller til en fest, så ved jeg pludselig ikke, om han kunne finde på at gøre noget ved mig, hvis jeg blev for fuld? Så hvordan skulle jeg kunne stole på mænd igen?

Det var jo en svær situation, for man kan ikke bare sige: "Så stopper vi med at være venner nu, vi skal aldrig ses mere." Det kunne jeg i hvert fald ikke i begyndelsen. Han var jo en bekendt, som jeg stadig holdt af.

Jeg synes ikke, at det skal være en udskamning. Det skal være en samtalestarter. Vi skal kunne snakke om tingene, og om, at vi skal respektere hinandens grænser. (Foto: © Andreas Bro, (c) DR)

Men jeg skammede mig rigtig meget over, at jeg ikke bare kunne cutte kontakten med ham, fordi hvis det var sket for mig, og min veninde ikke kunne skære personen fra, så ville jeg da nok blive ked af det. Så jeg var bange for, at min veninde ikke kunne forstå, at jeg stadig havde ham i mit liv.

Til sidst cuttede jeg dog kontakten til ham, for jeg indså, at jeg ikke kunne hjælpe ham med at indse, at han havde været grænseoverskridende.

Jeg har efterhånden også lært, at det ikke er så simpelt som, at man kun skal passe på de onde voldtægtsmænd, der springer ud fra buske og voldtager piger. Fordi det kan sagtens være mænd, som man troede, man kunne stole på, som også kan finde på at gå over stregen.

Aviaja ønsker at starte en debat om grænseoverskridende adfærd, og at mænd og kvinder bør respektere hinandens grænser. (Foto: © Andreas Bro, (c) DR)

Jeg står frem, fordi det her emne skal være en samtalestarter, for jeg vil gerne fjerne det tabu, mange måske kan opleve, når det kommer til at snakke om grænseoverskridende adfærd fra mænd. Jeg håber specielt, at flere mænd kan snakke om det her i deres vennegrupper.

Hvis vi gerne vil ændre det her problem, så er mænd også nødt til at snakke om det. Både med deres venner og veninder. Vi er alle nødt til at tænke over vores egne handlinger. Men især mænd er nødt til at tænke en ekstra gang for at få et samfund, hvor vi alle kan føle os trygge, når vi er i byen, og når vi går på gaden.

Det er vigtigt for mig, at andre piger og kvinder kan læse det her, relatere til det og forstå, at de ikke er alene med de her ting og samtidig forstå, at det skal være okay at sige fra. For det giver styrke at sige fra, når du føler, at dine grænser er overtrådt, og mænd er nødt til at forstå, at det aldrig bliver okay at råbe ting efter os, befamle os eller gør det, der er værre. Det skal stoppe nu.

Særligt én episode har sat sig i Aviaja, der efterfølgende har sået en tvivl i hende omkring hendes relation til mænd. (Foto: © Andreas Bro, (c) DR)

Jeg mener ikke, at der skal være en udskamning eller en total shaming overfor mænd, som har gjort noget grænseoverskridende. For jeg tror da måske også, at jeg desværre selv har opført mig grænseoverskridende, uden at jeg havde været bevidst om det.

Det skal være en samtalestarter. Vi skal kunne snakke om tingene og lytte til hinanden.

Selvfølgelig er det jo ikke sådan, at man ikke må noget mere, og at man skal gå på stilke, når man ser én, som man finder attraktiv. Men det er også bare vigtigt, at det føles rigtigt og rart for begge parter. Også når man møder nogen i byen.

En god måde at komme op til én i byen er, hvis man for eksempel spørger, om vedkommende er single, for det viser en intention, og så kan man tage den derfra. Og så føler jeg, at det er så vigtigt, at der er samtykke, for samtykke kan godt være super sexet.

Aviaja håber, at andre piger og kvinder kan relatere og lære, at de ikke er alene. (Foto: © Andreas Bro, (c) DR)