Vibeke skiftede pendlerlivet ud med stille morgener i Spanien: 'Nu føles hverdagen næsten som en ferie'

- Jeg havde den rigtige uddannelse, men det forkerte job, siger 29-årige Vibeke Sørensen.

Når 29-årige Vibeke Sørensen vågner om morgenen, er det næsten med en følelse af at være på ferie, selv om det er en helt almindelig hverdag.

Hun kan nemlig gå ud på en terrasse og nyde sin morgenmad med udsigt over havet og en lille klippeø.

Bagefter sætter hun sig ind i sin Hyundai 1000 og kører gennem en vagtbemandet gitterport til sit lejlighedskompleks og ud til grøntsagsmarkerne omkring Águilas i Spanien, hvor arbejdet venter.

For bare et år siden havde hun siddet i et stressende morgentog fra Aarhus til Vejle og håbet, at hun nåede busforbindelsen videre, så hun kunne møde ind på kontoret til tiden.

Går man flere år tilbage, sad hun hjemme i Viby og arbejdede som selvstændig med at oversætte tekster fra dansk til spansk - og fra spansk til dansk.

- Jeg kedede mig simpelthen! Jeg lavede præcis, hvad jeg havde drømt om, da jeg begyndte på uddannelsen til translatør, men jeg kunne mærke, at der skulle ske noget andet i mit liv, siger Vibeke.

Hun havde brug for at møde mennesker og nye udfordringer i stedet for at sidde plantet bag en computerskærm hele dagen og fordybe sig i markedsføringsmateriale, varekataloger, brochurer, brugsvejledninger, EU-forordninger og vedtægter.

Hun søgte derfor et job som sourcing manager hos Vejle-firmaet Northern, der importerer grøntsager til danske dagligvarebutikker.

Northern havde brug for en dansk medarbejder i Spanien, der kunne fungere som bindeled mellem virksomheden og lokale grøntsagsavlere.

Vibeke havde ingen baggrund inden for branchen, men hun kendte sproget og kulturen, og hun vidste, at hun havde gode muligheder for at skabe et liv ved siden af jobbet.

Hun havde ingen kæreste eller børn, så hun var ikke bundet til noget derhjemme.

Det hele gav mening. Risikoen var minimal.

Så hun søgte og fik jobbet med start i januar 2018, og i september blev hun udstationeret i Águilas med en foreløbig kontrakt på minimum to år.

- Jeg har altid drømt om at bo i et andet land, og jeg elsker det spanske sprog og kultur, så det her job var skræddersyet til mig, siger hun.

Vibeke tog til Spanien i foråret, hvor hun kørte rundt på egen hånd og kiggede på nogle områder, hun havde lyst til at bo i.

Valget faldt på Águilas, hvor mange af samarbejdsparterne er placeret.

I storbyer som Barcelona, Madrid og Valencia følte hun, det ville blive sværere at komme udefra og skabe gode relationer og komme tæt på de mennesker, hun skulle ses med professionelt og privat.

Hun fandt en lejlighed på et boligselskabs hjemmeside, da hun kom hjem fra sin rundtur.

Hun havde derfor ikke været i den, da hun flyttede ind i starten af september.

Lejligheden ligger i et kompleks, hvor en del spaniere har feriebolig, og det svinger meget, hvor mange mennesker der kommer og går afhængig af årstiden.

Her er to værelser, stue, køkken og badeværelse fordelt over 90 kvadratmeter, og der er pool på terrassen.

Vibeke planlægger selv sine arbejdsdage.

Nogle dage kører hun ud og besøger producenterne og forhandler priser, tjekker vareprøver og plejer vigtige relationer.

Gummistøvlerne er fast inventar i bilen, så hun er forberedt på lidt af hvert.

Andre dage arbejder hun fra hjemmekontoret med administrative ting som at lægge ordrer ind og besvare mails.

Hvis hun har brug for et afbræk, kan hun nyde solen på terrassen, ved poolen eller tage et smut ind til byen, der ligger nogle kilometer fra lejlighedskomplekset.

Her er cafeer og restauranter, hvor menukortene er spækket med fiske- og skaldyrsretter, som man tit ser det særligt i havnebyer som Águilas.

- Jeg har stadig den der følelse af, at jeg er på ferie, når jeg holder fri. Det er ret fantastisk at leve i de her lidt eksotiske omgivelser, så følelsen hænger nok ved noget tid endnu, siger hun.

Her i slutningen af marts er der typisk et sted mellem 15 og 18 grader, og det har regnet en smule på det seneste.

Træls for menneskene, men godt for grøntsagerne.

Danmark er kun tre timer væk

Vibeke har perioder, hvor hun savner vennerne og familien, men hun har været hjemme på besøg hos dem, og de har besøgt hende.

Det tager ikke længere tid at flyve til Spanien fra Danmark, end det eksempelvis tager at køre i bil fra København til Nordjylland.

Flyvetiden er tre timer mellem Billund og Alicante.

Og ellers er folk aldrig længere væk end et opkald eller en samtale over Messenger.

Hun har svært ved at finde et godt argument for at vende hjem igen, når kontrakten udløber.

- Som jeg har det lige nu, håber jeg på at blive her i lang tid. Jeg er efterhånden faldet godt på plads, jeg har vænnet mig til, at de holder siesta i to-tre timer midt på dagen, hvor alting lukker ned, og at nogle restauranter først åbner for aftensmad kl. 21, siger Vibeke.

- Og så er jeg begyndt at gå til dans - moderne, salsa, hiphop og så videre. Både fordi det er sjovt, men også for at vise over for andre i lokalområdet at jeg ikke bare er hende der danskeren på en hurtig gennemfart. Jeg vil faktisk det her.

Det er ikke altid nemt at finde nye venner som voksen, men dansen har udvidet Vibekes netværk og på mange måder gjort det nemmere for hende at finde en fast rytme i hverdagen.

Hun føler sig ikke ensom.

Hvis kontrakten ikke bliver forlænget, så hun skal hjem til Danmark, ved hun ikke, hvad hun helst vil, men hun har heller ikke det store behov for at vide det lige nu.

- Jeg tager det, som det kommer. Jeg har ingen plan for fremtiden, der rækker ud over mit ophold her. Heller ikke når det kommer til det med at stifte familie og så videre. Det sker, når det sker. Jeg kan godt lide at handle spontant, og det er fedt at vide, at der ikke er noget, som holder mig tilbage fra at forfølge en idé, hvis jeg pludselig vil noget helt andet.

Om Vibeke Sørensen:

  • Vibeke er 29 år og kommer oprindeligt fra Skive.

  • Uddannet i 2017 fra handelshøjskolen og Aarhus Universitet med en bachelor i spansk og virksomhedskommunikation og en kandidat inden for handel, spansk kultur og sprog.

  • Arbejdede i tre år selvstændigt som tolk og translatør.

  • Allerede som 16-årig boede hun i en periode alene i Argentina, og senere arbejdede hun i tre år på et hotel i Geilo i Norge mellem sin bachelor og kandidat.

  • Siden januar 2018 har hun arbejdet for Northern A/S, der importerer grøntsager til danske dagligvarebutikker. I september blev hun udstationeret i Águilas i Spanien. Foreløbig i minimum to år.