Vil du være influencer, kan du bare gå i gang. Det er ren learning by doing. Det har det i hvert fald været indtil nu.
De seneste år er det begyndt at vrimle med influencer coaches på sociale medier i Storbritannien og USA. Altså influencere, der underviser andre influencere i, hvordan de bliver bedre influencere.
Skal vi lige tage den igen? Det er influencing i tredje potens. Det er next level indenfor influencerbranchen.
Nu er de også i Danmark. DR har fundet frem til to, og flere end 150 danske influencere har taget et influencerkursus – i en slags digital influencerskole.
Her bliver de undervist i tørre facts om markedsføringsloven, om forhandlingsteknikker og om at skabe den helt rigtige profil.
En af eleverne er 35-årige Ann Poulsen. I begyndelsen af 2020 var hendes Instagram gået i stå med 8.000 følgere, og hun blev gang på gang betalt i lysestager og plakater for post og stories.
- Jeg ville gerne lære, hvordan jeg kunne tjene penge for mit arbejde. Jeg lægger jo virkelig meget energi og tid i at finde den rette måde at vise virksomheders produkter i mine billeder, så det fremstår troværdigt.
Selvom det for Ann - og mange andre influencere - er en hobby, drømmer flere af dem om at gøre deres Instagram-profil til en forretning. Det er ofte en af grundene til, at de tager på influencerkursus.
Men er det nu også nødvendigt at uddanne sig som influencer, tænker du måske? Ja, mener eksperter i influencermarketing. Ikke mindst i takt med, at der de seneste år er kommet flere små influencere, såkaldte mikroinfluencere, og at virksomhederne bruger dem i stigende grad til at reklamere for deres varer og tjenester.
Influencerunderviseren Camilla Stemann er, ikke overraskende, enig. Hun startede et online kursusforløb for influencere i 2019, som hun kalder ’Influencer Akademiet’.
- Influencerne har ligesom virksomhederne en forretning, de skal passe. Derfor er det vigtigt, at de lærer at stå stærkere over for virksomhederne.
Som på et almindeligt skoleskema er der flere forskellige fag, og taktikken overfor virksomhederne er et af dem.
Camilla Stemann har ti års erfaring i marketing- og kommunikationsbranchen og har i flere år arbejdet med virksomheders brug af influencere. Her blev det tydeligt, at der manglede forståelse mellem virksomheder og influencere.
- Faktum er, at det kræver hårdt arbejde at skabe godt indhold, og det arbejde bliver mindre influencere ofte betalt i produkter for. Men det betaler ikke deres husleje.
Derfor hjælper hun på kurset influencere med at ’kende deres værdi’ – og med at have en profil, der er attraktiv over for virksomhederne. For det handler ikke udelukkende om forhandlingsteknikker, fortæller hun.
Det kræver først og fremmest en profil, der kan overbevise virksomhederne om, at de skal betale for reklame og adgang til influencerens følgere. Så det skal influencerne også lære.
- Det at skabe ekstra engagement, bedre resultater under en kampagne og lave en veludført afrapportering, når opgaven er slut, er alfa omega, siger Camilla Stemann.
Anns profil bestod inden kurset af alt fra af en hund i en kuffert, et billede fra en bountystrand og en café latte serveret på en fortovscafé. Billederne var ofte kun ledsaget af en enkelt emoji, og der var ikke meget interaktion med følgerne.
Det går ifølge influencer-underviseren ikke. Ann skulle finde et fokus, hvis hun ville flytte sin Instagram-profil til et nyt niveau.
Derfor begyndte hun at zoome ind på bæredygtig og grøn boligindretning fra sit eget hjem, og hun prioriterede at bruge tid på at svare alle kommentarer fra hendes følgere.
Hun fik lektier for, og hun lærte, at noget så basalt som farven på en radiatorskjuler kan være med til at få profilen til at vokse. Det handler bare om, hvordan hun kommunikerer.
Nu er spørgsmålet bare, skal den males i samme farve som væggen eller forblive hvid? Jeg hælder nok mest til bare at lade den være, som den er, skrev Ann til sine følgere. Opslaget fik 84 kommentarer.
- Selvom jeg nok egentlig vidste, hvad jeg ville med den radiatorskjuler, inddrog jeg mine følgere. Det har stor betydning for at kunne opbygge et lille community, fortæller Ann.
Men det tager tid. Stort set hver søndag bruger hun nu et par timer på at planlægge ugens forskellige opslag på sin Instagram, og det er alt sammen med til at styrke hende, når hun skal lede efter samarbejdspartnere.
Og influencere skal styrkes. Det mener forsker i digital markedsføring ved Syddansk Universitet Gry Høngsmark Knudsen. Derfor er uddannelse af influencere en helt naturlig udvikling af, at markedet etablerer sig:
- Selvom det kan lyde fjollet, er det på tide, at professionaliseringen af markedet også når ud til influencerne, og at de får mere viden om influencermarkedet. Influencernes fantasi har styret, hvordan de kommunikerede til tusindvis af følgere. Der er influencere, der tidligere er blevet ladet i stikken, forklarer hun.
Gry Høngsmark Knudsen henviser blandt andet til en håndfuld influencere, der er blevet politianmeldt for skjult reklame og til en tidligere episode, hvor flere influencere røg i en fælles shitstorm, da de reklamerede for ødelæggende tandblegningsprodukter.
- Det er derfor helt legitimt, at influencere vil forsøge at blive bedre influencere ved at få viden om, hvad de deler, konsekvenserne af det, de deler, og hvordan de deler det.
Anna-Bertha Heeris Christensen er enig. Hun er ph.d-fellow ved CBS og har i flere år forsket i influencermarketing. Hun mener på samme måde, at det er godt med et større fokus på viden hos influencerne.
- Der mangler vejledning for influencere i alt fra kommunikation på deres profiler, markedsføringslov, og hvordan virksomheder må behandle influencerne. Hvis coaching kan hjælpe influenterne til at stå stærkere, er det en rigtig god idé.
For selvom influencerne er små, forventes det, at de har helt styr på alt det formelle - ikke mindst når de forlanger penge for deres arbejde. Derfor er det også en del af pensum på influencerskolen.
Ann Poulsen er i dag den slags influencer, der viser dig sit perfekt indrettede hjem med den helt rigtige, nye bæredygtige maling på væggene, keramik sirligt placeret i reolen og en billedvæg to die for.
Umiddelbart er der ikke noget farligt her. Men nu har hun også helt styr på markedsføringsloven og betaling af skat, og for ikke at havne i et forkert samarbejde er hun blevet mere bevidst om at undersøge virksomhederne, inden hun siger ja til at reklamere.
- Selvom jeg ikke er nogen stor kanon, skal mine følgere kunne stole på det, jeg anbefaler. Og det skal mine kommende samarbejdspartnere også.
Det har hun lært på kurset, og det har alt sammen virket.
I 2020 fik Ann sine første tre betalte samarbejder. Et eksempel er et samarbejde med et bæredygtigt brand, hvor hun for ét post hver måned over et halvt år har fået produkter og flere tusinde kroner.
I dag følger over 20.000 med på Anns Instagram-profil. Den er altså vokset med over 10.000, siden hun begyndte på kurset. Hvordan man så forvandler de mange nye følgere til indtjening, arbejder hun stadig på.
- Jeg er ikke så god til det der forhandlingshalløj endnu, så jeg har stadig meget at lære. Men jeg er da kommet så langt, at jeg ved, jeg er noget værd, og selvom det ikke er min intention at leve af at være influencer, skal jeg jo aldrig sige ’aldrig’, siger hun.
Credit
Tekst: Mette Mohr Martensen og Christina Toustrup Eriksen
Kode: Jonas Halgren Nielsen
Grafik: Mathias Jacobsen
Foto: Colourbox, Privatfoto