Yasmin frygtede at vise familien sit sande jeg. Da hun læste sin mors sms, faldt en sten fra hendes hjerte

Da Yasmin sprang ud som lesbisk over for sin mor, blev hun mødt af en uventet reaktion.

(© Grafik: Anne Vestergaard Olsen/DR)

"Hej mor. Det kommer nok ikke som en overraskelse, men Sarah er ikke min veninde. Hun er min kæreste."

En sommeraften sad Yasmin og Sarah og spiste bagels, da de efter flere diskussioner besluttede sig for at sende en sms til Yasmins mor. De ville overbringe nyheden om, at de havde fundet sammen og ikke havde været helt ærlige.

Yasmin var træt af, at Facebook angav hende som single, selvom hun havde en kæreste.

Overvejelserne havde stået på længe, men nu skulle det være.

- Det måtte briste eller bære. Hvis det bristede, var jeg klar på at flytte, og så måtte jeg tage mit liv derfra, fortæller Yasmin.

Hvis det omvendt gik godt, ville hun endelig kunne være sig selv. Hun ville kunne være ærlig over for sin familie, dele sine oplevelser og følelser med dem og tage sin kæreste med hjem, når hun havde lyst.

Dansker i en pakistansk familie

Yasmin, der i dag er 24 år, er vokset op i en muslimsk familie som tredjegenerationspakistaner. Hendes mor boede i forvejen i Danmark, mens faren først kom til landet, da de som fætter og kusine blev gift i et arrangeret ægteskab.

Selvom moren betegner sig selv som som moderat muslim, er det stadig de pakistanske værdier og normer, der har præget Yasmins opvækst i hjemmet.

- Jeg plejer at sige, at jeg har levet på den danske måde i en pakistansk familiekultur. Det vil sige, at jeg har levet dansk. Jeg har tatoveringer, jeg har haft flere kærester uden for ægteskab, jeg drikker, og jeg spiser svinekød. Men jeg har altid været bange for at være den, jeg er, over for min familie.

Da Yasmin ramlede ind i teenageårenes begyndelse, gik det op for hende, at hun ikke var, som hendes veninder var flest. De begyndte at snakke om kærester og crushes. Yasmin snakkede med, men hun følte ikke de ting, som hun gav udtryk for over for sine veninder.

- Jeg forstod ikke, hvorfor jeg ikke blev tiltrukket af drengene og kunne lide dem på samme måde, som de andre piger kunne.

I starten var forvirringen stor, men Yasmin indså så småt, at hendes seksualitet var anderledes, og at hun ikke var til drenge, men derimod til piger.

Opsøgte homoseksuelle på nettet

Som teenager lå Yasmin derhjemme i sengen og skrev i sin dagbog. Det gjorde hun hver aften. Om alle de tanker og følelser, hun ikke kunne fortælle andre om.

- Jeg kendte ikke nogen, jeg kunne dele det med. Jeg havde ikke en veninde, der var vokset op i den samme kultur som mig, og som stod med de her problemer.

Så i starten holdt hun tankerne for sig selv og gik med problemerne alene. Med tiden begyndte hun dog forsigtigt at opsøge miljøer og fora på nettet for andre homoseksuelle, men det blev aldrig noget, hun følte, hun kunne dele med sin familie eller involvere dem i.

- Jeg var vant til, at LGBT+ blev omtalt som noget ulækkert og klamt i min familie. Min mor brugte også flere gange "gay" som skældsord, så jeg havde en klar forestilling om, at de mente, at det, jeg var, var forkert.

- At jeg opsøgte homoseksuelle miljøer på nettet, hvor det ikke blev omtalt som noget forkert, gjorde, at jeg aldrig har skammet mig over min seksualitet. Men jeg har været irriteret over, at jeg var anderledes og skulle have den ekstra byrde i forhold til andre.

Udforskede sin seksualitet i udlandet

Da Yasmin var 19 år gammel, valgte hun at flytte til en storby i udlandet.

Her var hun langt fra sin familie og følte sig fri til at gøre, hvad hun havde lyst til. Hun kunne udforske sin seksualitet uden at skulle bekmre sig om, at hendes familie ville opdage noget.

- Det gik op for mig, at hvis jeg ikke satte fokus på min seksualitet og udforskede den, ville jeg aldrig blive klar over, hvordan jeg reelt havde det med den.

- Jeg oplevede også, at det først var, da jeg accepterede mig selv fuldt ud, at jeg rigtigt kunne mærke, at jeg var til piger.

Det første, Yasmin gjorde, var at åbne sin Tinder og angive, at hun var til piger. Men det første lange stykke tid, mødtes hun ikke med nogle af dem, hun matchede med. De skrev kun sammen.

Efterhånden åbnede hun dog op. Hun begyndte at ses med andre homoseksuelle, og hun gik også på dates. Der skete dog aldrig noget seksuelt - dertil var hun stadig alt for usikker.

Men det var ambivalente følelser, Yasmin rendte rundt med. På den ene side var det befriende endelig at kunne give slip. Samtidig føltes det forkert og forbudt, da det var de holdninger, hun var vokset op med hjemmefra.

- Jo mere sikker jeg blev på min egen seksualitet, desto mere irriteret blev jeg over den måde, jeg var på. Hvorfor kunne jeg ikke bare være ligesom de andre, få en mandlig kæreste, blive accepteret af mine forældre og få børn, som jeg har drømt om, siden jeg var fucking 15 år?

- Det var en stor hemmelighed at bære rundt på, men samtidig var jeg bange for, hvilke reaktioner jeg ville få derhjemme. Jeg frygtede, at jeg ville blive smidt ud hjemmefra. Nogen får jo også tæv. Eller bliver gift væk. Eller spærret inde. Det er meget forskelligt, hvordan den kultur, jeg kommer fra, håndterer sådan en situation.

Mødte kæreste på datingapp

"Jeg er træt af at høre om det. Nu installerer du den fucking datingapp, og så møder du en eller anden."

Det var forår, landet var lukket ned, og Yasmins veninde havde fået nok af at høre om hendes evindelige brok over at være single.

I første omgang tog Yasmin ikke notits af venindes råd. Men da hun kom hjem om aftenen, kunne hun alligevel ikke lade være. Hun installerede appen H.E.R., der er en datingapp udelukkende for homoseksuelle kvinder.

Hun faldt over én, der også var pakistaner. Hun swipede til højre med det samme.

- Vi er kærester i dag. Hun var den første, jeg matchede med på appen, fortæller Yasmin.

(© Grafik: Anne Vestergaard Olsen/DR)

- Jeg tror, vi klingede så godt, fordi vi havde de samme problemer. Det var først, da jeg mødte hende, at jeg kunne snakke om alle de ting, jeg frygtede.

Yasmin kan huske alle detaljer, når hun snakker om sin kæreste. De begyndte at skrive sammen den 31. maj. Siden da har de skrevet sammen hver dag. De var på syv dates, inden de blev kærester.

Yasmin finder sin telefon frem, hvor hun har skrevet det hele ned.

De var på deres første date den 26. juni. Tre uger og tre dage senere blev de kærester.

Sprang ud på sms

Det var også først, da hun mødte sin kæreste Sarah - og de en dag sad og spiste bagels - at hun turde springe ud.

Yasmin havde lige sendt sms'en til sin mor, hvor hun fortalte, at hende og Sarah var kærester.

Hun kunne med det samme se, at der kom en taleboble op, og moren var i gang med at svare. Hun skyndte sig at lægge telefonen på bordet med bagsiden opad.

Den vibrerede.

Det nye kærestepar sad nervøst og fniste som to unge teenagere.

"Stolt af dig... godt valg… hun er sød… kys til jer begge."

- Det var en kæmpe lettelse, da jeg så beskeden. Det var som en sten, der faldt fra mit hjerte, husker Yasmin.

Sms'en, som Yasmin sendte til sin mor.

Endelig kunne Yasmin tale frit med sin mor og fortælle, hvordan hun havde det. Hun kunne være sig selv og være stolt over at være homoseksuel.

- Det ændrede mit forhold til min mor. Det er rart endelig at have friheden til at snakke mere åbent med hende. Jeg kan tale med hende om Sarah og vores kæresteproblemer. Og jeg kan have Sarah med hjemme.

Jalousi i forholdet

Alt er dog endnu ikke fryd og gammen for kæresteparret. For selvom de har kunnet åbne op over for Yasmins familie, er det samme endnu ikke tilfældet med Sarahs.

Sarahs familie er langt mere traditionelle muslimer end Yasmins. De er mere strikse i forhold til, hvornår hun skal være hjemme, og hvem hun må være sammen med.

- Hendes familie tror, vi er bedste veninder. De ville ikke acceptere hende, hvis de fandt ud af, at vi var kærester.

Det har også betydet, at der er kommet en mærkelig form for jalousi i forholdet. Sarah er glad på Yasmins vegne, men oplever også, at Yasmin kan være sig selv og være ærlig over for sin familie, mens det samme ikke er tilfældet for hende selv.

- Hendes familie er mere snæversynede. Sarah har en virkelig stor familie, og det vil skille hele bundtet ad med delte meninger og holdninger, hvis hun fortalte det. Det ville ødelægge hendes familie.

Påpasselige kærester

Når man er nyforelsket, er der ikke noget, man hellere vil end at vise sin kæreste frem til hele verden.

Derfor er det også svært for Sarah og Yasmin, at de skal være så påpasselige hele tiden.

Hvis Yasmin smider billeder af Sarah op på sin Instagram, skal det være som veninde - ikke som kæreste. Hun kan ikke dele deres kyssebilleder. Indimellem gør hun det alligevel, når de har månedsdag, men så er hun nødt til at dække hendes ansigt.

Sarah har også oprettet en privat Instagram-profil, og selvom den kun har to følgere, betyder det meget for Yasmin.

- Hun kan ikke vise mig frem som sin kæreste. Vi kan heller ikke kysse eller holde i hånd, når vi er i nærheden af hendes familie. Så selvom profilen kun har to følgere, gør det, at jeg føler, hun kan lide mig og gerne vil stå ved mig offentligt.

- Men når vi er sammen, langt væk fra hendes familie, er det også vigtigt for mig, at vi kysser, holder i hånd og går på dates offentligt. Så vi trods alt kan være de kærester, vi nu engang er.

(© Grafik: Anne Vestergaard Olsen/DR)

Hemmeligt forhold ikke holdbart i længden

Lige nu har de ikke planer om at fortælle noget til Sarahs familie. Men bliver de sammen, er det kun et spørgsmål om tid, før de siger det - det handler bare om at finde det rigtige tidspunkt.

- Jeg fylder 25 år næste gang og vil gerne giftes og have børn. Så det er ikke holdbart for mig i længden at holde det hemmeligt.

- Men vi er nødt til at finde det rigtige tidspunkt. Vi skal være sikre på, at Sarah har et andet sted at være, hvis hun bliver smidt ud hjemmefra.

Skal Yasmin give et råd til andre i samme situation, er det at kigge på sin egen familie og overveje, hvor traditionel den er. Måske endda lave en liste med, hvilke fordele det kan give, og hvad man risikerer at miste.

- Er du i en familie, hvor du skal bede, ikke må drikke eller spise svinekød og skal giftes med en mand? Så ville jeg ikke sige det, medmindre du er klar til at miste det hele.

Og så har det også været vigtigt for Yasmin at omgive sig med folk, der fortalte hende, at det var okay at være homoseksuel, og at hun ikke var forkert.

- Det hjalp mig i alle de år, hvor jeg følte, jeg havde en familie, der fordømte dét, jeg var - lesbisk.

Yasmin og Sarah er opdigtede navne af hensyn til kæresteparret. Redaktionen er bekendt med deres identitet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk