Lech Walesa, tidl. præsident i Polen

Elektrikeren Lech Walesa opfordrede i 1980 sine arbejdskolleger på Lenin Skibsværftet til at gå i strejke og demonstrere imod de forhold, som det polske folk levede under. Det blev starten på en karriere som frihedskæmper, og symbol for hele opbruddet i Østeuropa.

Lech Walesa's personlige højdepunkt blev nået, da han blev valgt til præsident ved det første demokratiske valg i Polen i 1995. Det var blandt andet hans fortjeneste, at Polen blev det første land, hvor et kommunistisk styre   endeligt måtte give efter for befolkningens pres.

Lech Walesa grundlagde Solidaritet, den første egentlige frie fagforening i østlandene, i efteråret 1980. Men allerede året efter forbød det kommunistiske styre fagforeningen, og der blev indført undtagelsestilstand i landet. Lech Walesa blev sat i fængsel i et års tid. I 1983 måtte hans kone rejse til Norge, for på hans vegne at modtage Nobels fredspris, da han ikke selv kunne få udrejsetilladelse.

Først den 17. april 1989 blev Solidaritet lovliggjort. Kort tid efter dannede Solidaritet regering, og Lech Walesa blev valgt til præsident. Men Walesa beholdt kun posten i 5 år: Ved præsidentvalget i 1995 blev han udsat for kraftig personlig kritik. Han blev beskyldt for at lide af magtsyge og mangel på ideer.

Selvom Lech Walesa's popularitet dalede, omtaler mange polakker ham stadig med dyb respekt. Han var gennem 80'erne og starten af 90'erne et nationalt idol, som polakkene troede ville bringe landet velstand.

1943 Født i Popowo, Polen.
1980 Opfordrer sine kolleger på Lenin Værftet i Gdansk til strejker mod det kommunistiske styre, hvilket samtidig fører til dannelsen af den første egentlige frie fagforening i østlandene, Solidaritet.
1981 Solidaritet forbydes, der indføres undtagelsestilstand og Lech Walesa arresteres.
1982 Walesa løslades.
1983 Han tildeles Nobels fredspris.
1990-1995 Præsident for Polen.

Læs Berlingske Tidendes interview med Lech Walesa fra efteråret 1999

Læs Lech Walesa præsentation af Nobels Fredspris