For 10 år siden blev hun lagt for had på nettet: Nu er viral teenagesensation tilbage med ny musik

Rebecca Black blev verdenskendt som bare 13-årig, da sangen 'Friday' gik viralt.

10 år er der gået, siden Rebecca Black brød igennem med det virale hit 'Friday'. I dag er hun 23. (Foto: Rachel Murray © Screenshot / Getty Images / Grafik: Christian Ellegaard)

Var du i besiddelse af en internetforbindelse tilbage i 2011, er du næsten med garanti stødt på amerikanske Rebecca Black.

For ti år siden gik den dengang bare 13-årige teenager nemlig viralt kloden rundt med kæmpehittet 'Friday'.

Det var dog ikke Blacks vokalpræstation, der gjorde sangen ultrapopulær – nærmere det modsatte – og sangen blev genstand for en overflod af memes, hånlige jokes og grovkornede vittigheder.

I et nyt interview med mediet Variety, i anledningen af hendes nye musik, åbner Rebecca Black nu op omkring, hvordan modtagelsen af det virale kæmpehit påvirkede hende.

- Det var naturligvis en kæmpe ting i mit liv på det tidspunkt, og det ændrede mit liv på mange måder. Jeg har været gennem så mange op- og nedture med den sang og mit eget mentale helbred, fortæller musikeren i det nye interview.

Blev globalt mobbeoffer i syvende klasse

Rebecca Black, der i 2011 gik i syvende klasse, havde egentlig bare indspillet sangen for sjov. Hun var stor fan af musicalserien 'Glee', og da en veninde fortalte om et firma, der tilbød at producere musikvideoer og sange til teenagere, slog hun til.

Kort efter, at Black havde indspillet 'Friday' og den tilhørende musikvideo, tog sangen fart.

Visningstallene på musikvideoen eksploderede, og på få måneder blev videoen set mere end 160 millioner gange på YouTube.

  • Rebecca Black havde ikke regnet med, at andre end hendes venner og familie ville interessere sig for musikvideoen til 'Friday'. (Foto: screenshot)
  • I musikvideoen til 'Friday' gik Rebecca Black følgeskab af nogle af sine venner. Efter sangen tog fart, brød vennegruppen op, har sangeren senere fortalt til Buzzfeed. (Foto: screenshot)
1 / 2

'Friday' var gået viralt, og 13-årige Rebecca Black var med ét blevet skydeskive for spåt og hån.

Det kollektive had mod den autotunede fredagshymne var endda så stort, at nummeret i en periode var den mest dislikede video på YouTube nogensinde.

- Det var ikke, fordi jeg betragtede den her musikvideo som det mest betydningsfulde, smukke og kreative, jeg nogensinde havde lavet i mit liv. Men det var mig. Det var mit ansigt, og det var mit navn, folk gjorde grin med, fortalte Rebecca Black i 2019 til Buzzfeed.

Hør internetsensationen 'Friday' her:

0:00

Viralt hit gjorde hende stærkere

I dag ser den nu 23-årige Rebecca Black dog anderledes på nummeret, der for ti år siden vendte op og ned på hendes liv.

For mens sangen dengang blev udråbt som "den værste sang nogensinde", har 'Friday' i dag opnået status som et digitalt kultfænomen.

- Det er stadig så skørt for mig, hvordan folk opfatter den sang i dag. Særligt, når folk kalder den "et popkulturelt højdepunkt". Det er vanvittigt for mig at tænke på, fortæller Rebecca Black til Variety.

Et andet eksempel på, at stemningen omkring 'Friday' er vendt, kom, da Twitter-brugere sidste år begyndte at undskylde for deres behandling af Rebecca Black tilbage i 2011.

- I bagklogskabens klare lys er det rimelig klamt, hvordan vi kollektivt sked på Rebecca Black på den måde, lød blandt andet fra en Twitter-bruger.

Selv forklarer Rebecca Black til Variey, hvordan hendes turbulente fortid som viralt mobbeoffer har gjort hende stærkere.

- Jeg tror, det virkelig tvang mig til at lære at kæmpe for mig selv og tage kontrol over mit eget liv. Det har lært mig meget om styrke, og hvor vigtigt det er, fortæller Black.

Selvom Rebecca Black blev hånet for 'Friday', bragte sangen også positive ting med sig. I 2011 blev hun blandt andet hædret med prisen som 'Årets internetstjerne' ved prisshowet Teen Choice Awards.  (Foto: Jason Merritt/TERM © Getty Images)

Har netop udgivet ny musik

Tænker du nu, at stormvejret omkring 'Friday' må have slukket Rebecca Blacks lyst til at lave musik, så kan du godt tro om igen.

Siden sin turbulente debut på musikscenen har Rebecca Black nemlig holdt fast musikken, og har gennem årene udgivet en lang række singler.

I 2017 udgav hun ep'en 'RE/BL', og nu har sangeren netop udsendt opfølgeren, ep'en 'Rebecca Black Was Here'.

En plade, der samtidig giver plads til en helt ny side af den unge musiker.

I 2020 afslørede Rebeca Black nemlig, at hun definerer sig selv som queer og ikke udelukkende er heteroseksuel.

- Jeg har datet mange typer af mennesker, og jeg ved ikke, hvad der venter ude i fremtiden. Nogle dage føler jeg mig lidt mere homoseksuel end andre, fortalte Black i podcasten 'Dating Straight'.

Til Variety forklarer sangeren, at hun på den nye plade for første gang lader sin seksualitet skinne igennem – blandt andet på singlen 'Girlfriend', der handler om et kærlighedsforhold til en anden kvinde.

Hør singlen 'Girlfriend' her:

0:00

Samtidig markerer ep'en 'Rebecca Black Was Here' en ny start for den tidligere internetsensation.

- Det føles på mange måde som den rigtige måde at genintroducere mig selv til omverdenen, siger hun til Variety og fortsætter:

- Jeg har normalt hang til det mørke, når jeg skriver sange, men da jeg begyndte at skrive fra et queer-perspektiv, følte jeg mig af en eller anden grund endelig fri til at tale om de positive sider ved livet, og det var virkelig forfriskende for mig.

Rebecca Blacks ydre har ændret sig en del, siden hun som teenager lagde internettet ned. Her ses hun i april i år til prisshowet GLAAD Media Awards. (Foto: The 32nd Annual GLAAD Media Awards © Getty Images)
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk