12-årig rapper imponerer verdensstjerner: Men kan hun leve op til presset?

Stjernerne er vilde med den unge rapper That Girl Lay Lay. P3-vært er mere skeptisk.

Cardi B er vild med hende. Og Rihanna gav hende en gave, da hun optrådte i talkshowet 'Ellen'. Der er rift om 12-årige That Girl Lay Lay. (Foto: Prince Williams © Getty Images)

Som 11-årig blev hun den yngste kvindelige rapper nogensinde til at skrive kontrakt med et større, amerikansk pladeselskab, da hun kom i stald hos Empire.

Et par måneder senere udgav hun sit debutalbum, hvilket hun fejrede med en 'karrieredefinerende' optræden hos talkshowværten Ellen DeGeneres, og siden da har stjerner som T.I., Quavo og Cardi B stået i kø for at hylde hende.

Amerikanske medier har lige siden kaldt That Girl Lay Lay en 'viral sensation', en 'stjerne in spe' og har spekuleret i, om hun bliver 'the next big thing'.

Lyt til 'Get To Lovin'', mens du læser videre:

0:00

Du er måske også selv stødt på videoer af den rappende pige på Youtube eller sociale medier, og der er altså kæmpe forventninger til den nu 12-årige Alaya High, som hun rigtigt hedder. Men kan hun mon leve op til dem?

Selvom hypen omkring That Girl Lay Lay er massiv, så opfordrer musikekspert og radiovært Pelle Peter Jensen alligevel til, at man tager al virakken med et gran salt:

- Hun har en sjov og sød historie, og hun er bestemt et charmerende bekendtskab, men lad os lige vente og se, hvorvidt hun kommer til at sætte et aftryk rent kulturelt, formaner radioværten, der blandt andet står bag hiphop-podcasten 'Den nye stil' på P3.

- Hun er en Instagram-personlighed, som er begyndt at lave musik. Hun er lykkedes så godt, som et 12-årigt barn kan lykkes med noget, som de voksne egentlig bør gøre.

Fra Beyoncés fødeby

Og det er hun vel at mærke lykkedes med på ganske kort tid.

Historien om Alaya High fra Houston i Texas tog for alvor fart i foråret 2018, da hendes freestyle-rap over BlocBoy JB's 'Shoot' gik viralt.

Før man kunne nå at stave til succes, var hendes 'Freestyle Friday'-videoer blevet en ting på Instagram.

That Girl Lay Lay flyttede snart herefter fra Houston - Beyoncés fødeby - til Atlanta i Georgia for at fokusere på sin gryende musikkarriere.

- Jeg synes, det er alderen, der er sensationen i historien om That Girl Lay Lay. Man er jo ikke fan af en 12-årig rapper, fordi man har en forventning om, at hun skal være et musikalsk geni. Man er fan, fordi man selv er et barn, der synes, hun er sej og spændende, eller fordi man synes, hun er cute, mener Pelle Peter Jensen.

- Det var det samme med Danny Kool her i Danmark i slutningen af 90'erne. Det var jo ikke banebrydende musik, men han blev succesfuld, fordi man enten gerne ville være ligesom ham, eller man syntes, han var mega sød.

En selvsikker That Girl Lay Lay ankommer til BET Hip Hop Awards sidste år. (Foto: Gaston de Cardenas © Scanpix)

Og der var da også skruet helt op for cuteness-faktoren, da That Girl Lay Lay gæstede Ellen DeGeneres' talkshow i efteråret sidste år.

Hendes optræden på det populære talkshow viste sig ifølge XXL at blive definerende for det unge talent, fordi hun her viste, hvordan hun kan kaste rim af sig med den største lethed.

Pelle Peter Jensen medgiver, at 'man ikke kan have noget imod hende'.

- Hun er skide cute. Men vi skal huske på, at det er nemt for eksempelvis Cardi B at sige, hun er sød. Det bliver noget helt andet den dag, Cardi B kommer og spørger hende, om de skal lave et nummer sammen. Det er lidt dér, den står og falder for mig.

Lyt til 'Catchy Song', som That Girl Lay Lay medvirker på, mens du læser videre:

0:00

'Hun skal lige have lov til at finde sig selv'

Den seneste tid har That Girl Lay Lay brugt på optrædener og ny musik. Den seneste single, 'Supersize XL', kom for en måned siden.

Og det er netop That Girl Lay Lays musik, vi bør fokusere på, mener Pelle Peter Jensen.

- De største navne er jo dem, der laver musik, fordi de simpelthen ikke kan lade være. Det kan man ikke bedømme i forhold til en 12-årig pige. Hun skal lige have lov til at blive teenager og finde sig selv, siger radioværten og slutter:

- Hvis hun brænder for og vil dø for at rappe, kan hun godt gå en lys fremtid i møde. Men hvis hun bare vil være kendt, er det en anden historie. Udfaldet af hendes fremtidige karriere kommer helt an på, hvor seriøst hun og holdet omkring hende tager det momentum, der er i øjeblikket.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter