134.000 fans vil 'redde' Britney Spears: 'Hendes far holder hende fanget'

Hashtagget #freebritney trender lige nu på sociale medier.

Britney Spears' far er værge for sangeren. Men flere fans tror, at det sker mod Britney Spears' egen fri vilje. (Foto: Mario Anzuoni © Scanpix)

En retssag, 134.000 fan-underskrifter og flere "mystiske" opslag på Britney Spears' Instagram-profil har de seneste dage fået hashtagget #freebritney til at trende på de sociale medier.

Det er Britney Spears' fans, der har taget kampen op for at få deres idol til selv at have kontrol over sit liv.

- Vi Britney Spears-fans tror, at hendes far holder hende fanget, siger Louise Astrup, der er administrator for Facebook-gruppen Britney Spears Danmark, til P1 Morgen.

Den 38-årige amerikanske popsanger, der i slutningen af 90'erne og op gennem 00'erne charmerede sig ind på hitlisterne med rottehaler og skolepigeuniform og skød det ene hit efter det andet fra sig, har siden 2007 været underlagt et værgemål, hvor hendes far blandt andet har styret hendes økonomi.

Lyt til Britney Spears' nummer 'Stronger', mens du læser videre.

0:00

Værgemålet begyndte kort tid efter Britney Spears' psykiske sammenbrud i 2007, hvor hun krongragede sig selv og efterfølgende blev indlagt på psykiatrisk hospital. Siden har faren, Jamie Spears, ageret som hendes værge og handlet økonomisk og juridisk på sin datters vegne.

Selvom det er ukendt blandt offentligheden, hvad værgeordningen går ud på, forlyder det, at Britney Spears blandt andet ikke bestemmer over sin egen økonomi, ikke må køre bil alene, og at hun heller ikke må blive gravid.

Tjener kassen, men må ikke selv styre sin økonomi

Oprindeligt var det kun planen, at værgemålet skulle have varet frem til 2009, men her - 12 år senere - er Britney Spears stadig underlagt værgemålet, fordi popstjernens far gennem retssager har opretholdt værgemålet over sin datter.

I den tid har hun været på flere turnéer, lavet ny musik og udviklet sit eget succesfulde parfumeselskab, alt imens faren har styret hendes økonomi.

Grunden til, at #freebritney igen florerer, skyldes en snart kommende behandling af værgemålet og Britney Spears' opslag på de sociale medier. Det har fået flere end 134.000 fans til at skrive under på en begæring, som skal stoppe farens værgemål.

Det fortæller Spears-fan Louise Astrup.

- Faren har en værgekontrakt, hvor han bestemmer alt over hende, og derfor har vi lavet Free Britney-kampagnen for at vise hende, at vi støtter hende, siger Louise Astrup til P1 Morgen.

Hun begrunder sin påstand med, at flere af popsangerens opslag på de sociale medier indikerer, at hun ikke har det godt.

- Man kan høre på hendes stemme, at hun er nervøs, påstår hun om et opslag, som Britney Spears lagde ud på Instagram for syv dage siden.

- Man kan se, at hun ikke rigtig ved, hvor hun skal stå, og hun tripper rundt. Vi Britney-fans har set mange videoer med hende, og vi har aldrig set hende sådan før. Det er, som om hun står og læser op fra et papir, som hun har fået at vide, hun skal læse op, og at hun ikke har lyst til det, mener Louise Astrup.

Britney Spears har blandt andet haft succes med at lancere en undertøjskollektion, samtidig med at hendes far har været hendes værge. (Foto: Ina Fassbender © Scanpix)

Skjulte symboler i Britneys opslag

Louise Astrup mener, at der er et hold bag Britney Spears' værgemål, der er med til at styre hendes sociale medier, og som bestemmer, hvad stjernen lægger ud. Men hun fortæller, at fansene forsøger at få hende til at give beskeder på alternative måder for at finde ud af, hvad der reelt foregår.

- For nogle dage siden skrev en fan, at hun skulle tage en gul trøje på i sin næste video, hvis hun havde brug for hjælp. Nogle dage senere kom en video, hvor hun står i en gul trøje. Vi har også oplevet, at en mand bad hende om at lægge et billede ud af nogle blomster, hvis hun havde brug for os. Og det gjorde hun så, fortæller Louise Astrup.

Selvom Britney Spears ofte har lagt blomsterbilleder op på sin profil, så mener Louise Astrup, at der er nok, der peger i retning af, at Britney Spears er fanget mod sin vilje.

- Vi ved jo ikke mere end det, vi læser os frem til. Britney har jo ikke selv været ude at fortælle os om det hele. Men hendes mor har kommenteret nogle ting på Instagram og har sagt, at det er rigtigt, alt det der sker, og så har hun liket flere af vores ting, hvor vi har skrevet om #freebritney.

Og det får dig til at tænke, at den er god nok?

- Ja, lyder det fra Louise Astrup.

Hun skal bestemme over sig selv

Selvom Britney Spears' manager, Larry Rudolph, for et år siden fortalte The Washington Post, at værgemålet ikke er et fængsel, og at det hjælper hende til at opretholde sin karriere og sit liv, så synes Louise Astrup stadig, at sangeren har brug for fansenes hjælp.

Lyt til Britney Spears' 'Toxic' her:

0:00

- Selvfølgelig er vi bange for, at det kan ende ligesom i 2007, siger Louise Astrup, der også mener, at Britney Spears ikke vil kunne håndtere sin frihed, hvis værgemålet opløses.

- Men det er ikke i orden, at folk skal bestemme over hende. Hun er 38 år, og selvfølgelig skal hun bestemme over sig selv, mener hun.

Britney Spears i 2007, hvor hun fik sit mentale sammenbrud. Her optræder hun under MTV Video Music Awards i Las Vegas. (Foto: John Shearer © Getty Images)

Håber at få den gamle Britney tilbage

Camilla Møhring Reestorff er lektor på Aarhus Universitet, hvor hun forsker i aktivisme og sociale bevægelser. Hun siger, at fanbevægelsen gør brug af de traditionelle midler for at skabe medieopmærksomhed som eksempelvis hashtagget og underskriftsindsamlingen.

Men hun peger på, at det kan være væsentligt sværere for gruppen at overbevise andre om, hvad problemet egentlig er, i forhold til andre bevægelser som for eksempel Black Lives Matter-bevægelsen.

- Her ved man ikke rigtig, om der er et problem eller ej, fordi Britney Spears ikke selv udtaler sig om det. Der er flere ting, hvor man ikke helt kender fakta i denne her sag – som for eksempel hendes psykiske diagnoser – og det kan gøre det svært at mobilisere andre, siger hun.

Til gengæld har bevægelsen stort potentiale til at mobilisere det fanfællesskab, der allerede eksisterer omkring sangeren. Blandt fanbasen kan bevægelsen ses som et håb fra fans om at få den "gamle" Britney Spears tilbage, fordi de holder fast i en idealiseret version af deres forbillede, mener Camilla Møhring Reestorff.

Dog tror hun ikke, at man skal afskrive bevægelsen helt, selvom det umiddelbart er svært at gennemskue, hvor meget Britney Spears' økonomi har indflydelse på, hvordan hendes forældre agerer i sagen.

- Britneys mor har udtrykt sympati for sagen. Når en person, der er koblet til Britney Spears' liv, involverer sig i sagen, kan det sammen med bevægelsen skabe en synergi, som i sidste ende kan føre til forandringer, siger Camilla Møhring Reestorff.

Retsmødet om Britney Spears' fremtid forventes at blive afholdt til august.