For 15 år siden fik Niarn hug for sit grimme sprog: 'Jeg står stadig ved de ting, jeg sagde dengang'

- Det er kunst, og kunst skal der ikke pilles ved, siger den danske rapper om sine tekster.

Rapperen Niarn har tidligere fået skarp kritik for sproget i sine tekster. (Foto: SCANPIX © Grafik: Oliver Seppo Rasmussen)

Fuck. Bitch. Kælling.

De er alle ord, der gennem tiden er blevet flittigt brugt på den danske rapscene - og modtaget med både håndtegn, klapsalver og skarp kritik.

Men nu tyder noget på, at rappiben har fået en anden lyd. En ny undersøgelse peger nemlig på, at dansk rap er blevet mere stueren, og der er blevet luget ud i de grimmeste ord i rap-repertoiret.

- Det er fantastisk, hvor hip-hop stadig udvikler sig, lyder reaktionen fra Niels Roos, der tidligere har hittet stort under rapnavnet Niarn.

Han brød igennem med hittet 'Dobbelt A' tilbage i 2004 og sad sammen med navne som L.O.C. og Jokeren øverst på den danske raptrone i midten af 00'erne.

Med sange som Jokerens 'Kvinde din - møgluder' og L.O.C.s 'Undskyld', hvor omkvædet lyder: 'Undskyld so, det var ikke sådan det skulle gå', hittede de hårde drenge stort.

Men der var også mange, der ikke brød sig om rappernes sprogbrug.

Hør 'Dobbelt A' med Niarn her:

0:00

Fik kritik for 'sexistiske' tekster

- For nu at blive i jeres terminologi, så lukker I så fucking meget sexistisk og voldsforherligende lort ud, at man skal lydisolere sig for ikke at blive sølet til.

Sådan skrev forfatteren Hanne Vibeke Holst i 2004 i et klummeindlæg i avisen Politiken, hvor hun rasede mod sproget i dansk rapmusik.

Hun fandt særligt Niarns tekster sexistiske og mente, at de skadede de børn og unge, der lyttede til hans musik.

Den dengang 25-årige rapper var ikke enig og svarede igen i et skarpladet modsvar, og de to parter endte i en offentlig klinch.

- Hvis mine tekster er for grove, så er det verden, der skal ændres, for det er den, jeg rapper om, lød det i Niarns modsvar, hvor han citerede rapkollegaen Jokeren.

Her 15 år senere er beskeden fortsat klar:

- Jeg står stadigvæk 100 procent ved de ting, jeg sagde dengang, siger Niarn, der i dag har droppet kunstnernavnet og istedet huserer under fødenavnet Niels Roos.

- Jeg synes stadigvæk, debatten er væsentlig, for vi voksne skal ikke altid komme med vores moral og forsøge at presse vores holdninger ned over ungdommen. De unge skal have lov til at være unge. Når man bliver ældre, begynder man naturligvis at anskue musikken på en anden måde, end da man var i 20'erne, men det er kunst, og kunst skal der ikke pilles ved, slår han fast.

Se Hanne Vibeke Holst rase over rappernes sprogbrug tilbage i 2004:

Brugte ikke bandeord bevidst

I dag er Niels Roos enig i, at sproget, som han og kolleger som L.O.C. og Jokeren brugte i deres musik, var hårdt og kunne provokere.

Den tidligere rapper medgiver også, at de grimme ord havde en klar 'chokeffekt' – men det var ikke dét, det handlede om for Niels Roos.

- Jeg sad ikke og skrev sange og tænkte: 'Okay, nu skal jeg fandme bruge så mange bandeord, som jeg overhovedet kan'. Det var bare sådan, mine venner og jeg snakkede, og det var folk som os, jeg skrev mine tekster til, forklarer den tidligere rapper, der i dag laver mere singer-songwriter-inspireret musik.

En ny undersøgelse, der har kortlagt sprogbruget i dansk rap siden slutningen af 80'erne og frem til idag, viser faktisk, at også Niarn - bevidst eller ubevidst - selv skar ned på brugen af grimme ord i sin musik.

Således faldt mængden af bande- og skældsord på rapperens tredje plade 'Rød Aalborg' fra 2009 med omkring 62 procent i forhold til debutpladen 'Årgang 79'' fra 2004.

(© Grafik: Oliver Seppo Rasmussen)

Niels Roos selv hilser udviklingen af sproget i dansk rap velkommen. Han mener, at rappen overordnet har ændret sig meget, siden han selv var aktiv på scenen - både når det kommer til sprogbruget, men også de emner, der bliver rappet om.

- Rapperne er blevet mere følsomme. Det handler mindre om vreden og at svine folk til og mere om de mere bløde og sårbare følelser. Det, synes jeg, klæder rappen helt vildt.

- Jeg synes, det er meget mere interessant at høre om de sårbare sider af et brud i stedet for at høre på én, der er sur, fordi kæresten har knaldet med en anden, siger han og fortsætter:

- Det var fedt, at vi bandede dengang, for den provokation og gennemslagskraft kunne noget, men det er også super fedt, at de nye drenge tager det et nyt sted hen. Det er smukt.

Se Niarn optræde til P3 Guld tilbage i 2004:

Passer mere på sproget

Selvom Niels Roos stadig står ved sine gamle sangtekster, så har stormvejret for 15 år siden alligevel givet stof til eftertanke.

(© Grafik: Oliver Seppo Rasmussen)

- Jeg er blevet vant til at være opmærksom på mit sprog, og hvordan jeg taler. Blandt andet på grund af den debat, der har været om mig og min musik i mange år, forklarer han.

Den i dag 39-årige sanger indrømmer også, at alderen og tilværelsen som far til en fire-årig datter gør, at han passer mere på med med de mest springfarlige gloser.

- Jeg bliver 40 til sommer og har efterhånden et par år på bagen. Så bliver man god til at indpasse sit sprogbrug efter, hvor man befinder sig. Når jeg er sammen med mine gamle venner, så snakker og bander vi stadig, som vi gjorde dengang, men når jeg er sammen med min datter, passer jeg da på, siger han og tilføjer:

- Jeg braser jo heller ikke ind i Go' Morgen Danmark-studiet og råber 'Hva' så pikhoveder?!', vel?

Sådan lyder Niels Roos i dag. Her på nummeret 'Lidt ved siden af mig selv':

0:00
Sådan ser Niels Roos ud i dag. (Foto: pressefoto © Grafik: Oliver Seppo Rasmussen)

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter