17-årig dukkede op ud af det blå – og fik årets største hit: 'Det er en af de bedste sange, jeg har hørt i mange år'

Den amerikanske popsensation Olivia Rodrigo har været her, dér og alle vegne i 2021 – og hun er langt fra en døgnflue.

(Foto: © Nicolai Bruun (Grafik), DR)

En sang om et kørekort. Det lyder måske mest som noget, nogen har pakket ind i en hjemmegjort sangskjuler til din fætters 18-års fødselsdag.

Men trods et omdrejningspunkt, der på papiret lugter mere af gas end glamour, så er det præcis, hvad årets største hit handler om.

Med sangen 'Drivers License' har den amerikanske sanger Olivia Rodrigo nemlig scoret sig en af årets største popsællerter, der har indkasseret hitlisteplaceringer og banket rekorder i ét væk.

Da sangen udkom tilbage i januar, gik den nummer ét i over 24 lande – inklusiv i Danmark – og her 12 måneder senere er sangen blevet streamet over én milliard gange alene på Spotify.

Streamingtal, der gør den til årets mest hørte sang på globalt plan hos den svenske streaminggigant.

Høreller genhør'Drivers License' her:

0:00

Det var 9. januar i år, 'Drivers License' blev udsendt som single, og det var også cirka deromkring, at musikanmelder Sofie Kock Aukdal første gang stødte på Olivia Rodrigo.

- Det var, som om hun var overalt fra den ene dag til den anden. Jeg kunne pludselig se en masse opslag om den her sang, som alle talte om, på mine sociale medier, og jeg kan huske, én af mine venner skrev i en fællestråd, om vi andre også så hende her sangeren overalt, fortæller Sofie Kock Aukdal, der til daglig arbejder på det danske pladeselskab W.A.S. Entertainment.

- Det var ret vildt, at alle pludselig talte om den her sang, inden de fleste overhovedet vidste, hvem Olivia Rodrigo egentlig var.

Tidligere i år blev Olivia Rodrigo hædret som 'Årets nye navn' ved musikfesten American Music Awards. (Foto: © Aude Guerrucci, Getty Images)

Da Sofie Kock Aukdal selv tjekkede den virale popsang, der på det tidspunkt blandt andet gik sin sejrsgang på TikTok, ud, var hun dog ikke just imponeret.

- Det første, jeg tænkte, var faktisk: "Åh, endnu én af dem." Jeg syntes, Olivia Rodrigos vokal mindede ret meget om andre, unge popartisters måde at synge på – den her lidt luftige, lidt knirkende vokal, som vi også kender fra Billie Eilish – og afskrev hende nok lidt som endnu et nyt, generisk popnavn, siger hun og fortsætter:

- Men da jeg så fik lyttet ordentlig, kunne jeg jo godt høre, at hendes stemme egentlig kan meget mere end dét. Hun er en enormt dygtig sangerinde, og 'Drivers License' er en sindssygt god sang. Det er virkelig solidt håndværk, og nu vil jeg faktisk påstå, at det er én af de bedste sange, jeg har hørt i mange år.

Pikant trekantsdrama blev til kæmpesucces

Og Sofie Kock Aukdal var ikke ene om sin begejstring for den dengang 17-årige Olivia Rodrigo, der inden gennembruddet med 'Drivers License' mest var kendt for sin rolle i den populære Disney-tv-serie 'High School Musical: The Musical: The Series'.

I sin anmeldelse af sangen kaldte Billboard nummeret for "debutsinglen, alle lovende musikere drømmer om", og Rolling Stone erklærede allerede dengang nummeret for "en tidlig kandidat til titlen som årets bedste sang".

Kort efter strøg sangen til tops på den prestigefyldte, amerikanske Billboard-hitliste.

- Jeg tror, der er mange grunde til, at 'Drivers License' blev så stor, som den gjorde. Én af dem er, at den vækker følelser hos folk. Den gemmer på de her meget konkrete detaljer om et kærestebrud, som vi alle kan sætte os ind i. Det her med, at ens 17-årige jeg har taget sit kørekort, så man kunne køre hjem til kæresten, og nu er forholdet slut, og man har pludselig ingen steder at køre hen. Det er et ret stemningsfuldt billede, siger Sofie Kock Aukdal.

- Og så er der den her lille gimmick med lyden af en bildør, der bipper i starten, som man ikke skal undervurdere. Den er på mange måder blevet sangens kendetegn. Jeg har i hvert fald flere gange taget mig selv i et åbne en bildør, for så at høre 'Drivers License' starte for mit indre øre!

Der er dog også en anden mulig årsag til, at 'Drivers License' blev så stor, som den gjorde.

Udgivelsen af sangen blev nemlig flankeret af et vaskeægte trekantsdrama, da rygterne pludselig begyndte at svirre om, at sangen i virkeligheden handlede om Olivia Rodrigos Disney-kollega og ekskæreste Joshua Bassett, der også medvirker i 'High School Musical'-serien.

Og der blev kastet endnu mere benzin på bålet, da fans begyndte at spekulere i, om den "blonde pige", som Olivia Rodrigo på 'Drivers License' forestiller sig, ekskæresten hænger ud med, var en reference til den lyshårede sanger Sabrina Carpenter, som eksen Joshua Bassett angiveligt nu datede.

Olivia Rodrigo og Joshua Bassett spiller begge med i Disney-serien 'High School Musical: The Musical: The Series', der er en nyfortolkning af de succesfulde 'High School Musical'-film, der var særligt populære i slutningen af 00'erne. De to kolleger, der her ses i 2019, dannede i en periode par. (Foto: © Kevin Winter, Getty Images)

Både pressen og brugere på medier som YouTube og TikTok labbede det pikante trekantsdrama i sig, og 27-årige Sofie Kock Aukdal er da heller ikke i tvivl om, at dramaet har genereret ekstra opmærksomhed om Olivia Rodrigo og hendes musik.

- Folk på min alder har nok primært lyttet til sangen, fordi det var god musik. Men hos den yngre målgruppe har det her drama haft en enorm betydning. Pludselig fik du jo nærmest en "realityserie", du kunne følge med i på sidelinjen, forklarer Sofie Kock Aukdal og fortsætter:

- Både 'Drivers License' og mange af Olivia Rodrigos andre sange tager udgangspunkt i konkrete hændelser fra hendes liv, og med sådan en omgang kærestedrama fik folk pludselig et ekstra incitament til at lytte til sangene for at lede efter "spor" og skjulte budskaber i teksterne. Den slags drama går man aldrig galt i byen med.

Meget mere end en døgnflue

Når en ny popstjerne pludselig gør kometkarriere over natten, er det let at afskrive vedkommende som en døgnflue. Den skæbne har dog ikke overgået Olivia Rodrigo.

Da hun i maj udsendte debutalbummet 'Sour', beviste musikeren, der i øvrigt selv har skrevet gennembrudshittet 'Drivers License', at hun i den grad er af den mere langtidsholdbare kaliber.

Albummet blev mødt med adskillige roser fra det internationale anmelderkorps. Og også fra Sofie Kock Aukdal, der i foråret anmeldte 'Sour' for Soundvenue.

Her kaldte hun 'Sour' for en "utrolig lovende begyndelse for et ungt sangskrivertalent" og roste blandt andet Olivia Rodrigo for at leve op til den hype, som førstesinglen havde skabt.

- Jeg var faktisk overrasket over, hvor god den plade var. Jeg havde godt fornemmet, at Olivia Rodrigo ikke bare var en one-hit-wonder, men at 'Sour' var så stærk en debutplade overraskede mig, forklarer hun og fortsætter:

- I en streamingvirkelighed, hvor album ikke betyder så meget, og med en ung målgruppe, som slet ikke er vant til at lytte til albummer, så synes jeg, det er ret fedt, hun er gået den vej og faktisk har kreeret et samlet værk. På den måde formår hun også både at tale til sine lidt ældre fans, samtidig med at de helt unge har det vildt over at lave dansevideoer til 'Drivers License' og de andre singler ovre på TikTok.

Med sange som 'Good 4 U' og 'Brutal' har Olivia Rodrigo været med til at fodre den mere rockede og grunge-agtige lyd, der har været én af årets store tendenser på den internationale popscene. Olivia Rodrigo selv er blandt andet blevet sammenlignet med navne som poprock-idolet Avril Lavigne og 90'er-stjernen Alanis Morissette (Foto: © Daniel DeSlover, Getty Images)

Tidligere i år blev 'Sour' hyldet som årets bedste album til både People's Choice Award og Apple Music Awards, og ved den kommende Grammy Awards-uddeling, der finder sted i næste måned, er Olivia Rodrigo nomineret til både 'Årets album' og 'Årets popalbum'.

Derudover har hele fire sange fra albummet formået at snige sig med på listen over de 50 mest hørte sange hos Spotify i år.

Til næste år drager den nu 18-årige Olivia Rodrigo ud på en for længst udsolgt verdensturné, der blandt at tæller koncerter i London, Hamborg og Los Angeles, ligesom sangtalentet allerede nu har begyndt arbejdet på sit næste album.

Skal man tro Sofie Kock Aukdal, gør Olivia Rodrigo dog klogt i ikke at skynde sig alt for meget med at få udsendt en albumopfølger.

- Jeg tror lige, Olivia Rodrigo skal sunde sig lidt, for det er virkelig gået stærkt for hende. Pludselig var hun på alles læber og havde fuld gang i en kæmpe popstjernekarriere. Jeg tror, hun har brug for lige at sætte sig ned og tænke tingene igennem, siger Sofie Kock Aukdal og fortsætter:

- Hvad er hendes drømme og mål egentlig? Hvilke sange skal hun skrive, når kærestebrud og trekantsdrama ikke længere er omdrejningspunktet? Jeg tror lige, hun skal finde den rette vej videre.

Hun er dog ikke i tvivl om, at vi langt fra har set det sidste til Olivia Rodrigo. Snarere tværtimod.

- Finder Olivia Rodrigo den rigtige retning for sin næste plade, så er jeg slet ikke i tvivl om, at hun har en stor og langstrakt karriere foran sig. Jeg tror rigtig meget på hendes evner som både musiker, sangskriver og artist, og jeg glæder mig til at følge hende de næste mange år.