17-årige Emilie synger på international stjernes nye album: 'Det er megastort'

Canadiske Rhye er fan af DR Pigekoret, og derfor synger koret nu med på fire af hans nye sange.

(Foto: (privatfoto) © Grafik: Anne Vestergaard Olsen/DR)

Det sker indimellem, at nogen bliver så rørt af DR Pigekorets korsang, at de må fælde en tåre. Når det sker, kvitteres der dog for det meste bare med gavmilde klapsalver.

Men nu skal du høre, hvad en tåre også kan resultere i.

I denne uge er DR Pigekoret nemlig aktuel på det nye, anmelderroste album 'Home' med den canadiske musiker Rhye. Faktisk medvirker det danske kor på i alt fire sange på udgivelsen, der udkom fredag, og på to af sangene er det endda kun korets smukke stemmer, man hører.

Den opgave har pigekoret netop fået, fordi deres stemmer har sat sig i Rhye-bagmanden Mike Milosh. Når han hører de mere end 50 danske piger synge sammen bliver han ofte så rørt, at tårerne presser sig på, fortæller han.

- Da vi startede med at øve, følte jeg, at jeg var ved at begynde at græde hvert øjeblik. Jeg fik hele tiden en klump i halsen. Det er jo den følelse, man vil have – du ved, når man får kuldegysninger, fortæller Mike Milosh om indspilningerne.

Hans begejstring for det danske kor begyndte, da han under en koncert i Vega i København i 2016 fik hjælp af DR Pigekoret på scenen, og lige siden har Mike Milosh og Phillip Faber, der leder koret, arbejdet på at samarbejde igen.

- Korets niveau er virkelig højt, så når du lytter til dem, rusker det op i dine følelser, fordi lyden er så ren. De er faktisk perfekte, siger Mike Milosh.

I november 2019 blev det endelig muligt med endnu et samarbejde mellem canadieren og danskerne – og det var en kæmpe oplevelse at være med til, fortæller 17-årige Emilie Guttman Andersen fra DR Pigekoret, der var med på turen til det legendariske indspilningsstudie Ocean Way Studios på Sunset Boulevard i Los Angeles.

Det var nogle intense timer i studiet i Hollywood i Los Angeles. Det er Emilie Guttman Andersen, der sidder med en trøje over skuldrene bagerst midt i billedet. (Foto: MIKKEL SUPPRAS © Dr)

- Det at skulle indspille i et studie i L.A. var stort, og jeg troede nærmest ikke rigtig på det først – det var lidt for godt til at være sandt, siger Emilie Guttman Andersen, der har været en del af koret siden januar 2019.

Men den var god nok.

Efter at have sunget en planlagt koncert i Santa Barbara i Californien kørte holdet en smule længere sydpå til Los Angeles for at indspille med internationalt kendte Rhye, der både har spillet koncerter i Asien, Australien, Europa og Syd- og Nordamerika.

- Jeg kan huske, at vi på vej hen til studiet kørte forbi Hollywood-skiltet, og der tænkte jeg: "Ok, nu er vi her virkelig." I bussen hørte vi endda Miley Cyrus med 'Party in the USA', så det hele kørte bare, siger hun grinende.

Du kan høre sangen 'Holy' her, hvor Rhye får hjælp af DR Pigekoret:

0:00

'Det var godt nok sindssygt'

At det gamle Ocean Way Studios ikke bare er et hvilket som helst studie, kan man se på væggene i det trædominerede rum. Her hænger der billeder i massevis af de stjerner, der har indspillet musik på adressen, og listen tæller blandt andet Frank Sinatra, U2, Radiohead og Michael Jackson.

For Emilie Guttman Andersen var der dog især ét billede, der fangede hendes opmærksomhed.

- Da jeg kom ind i studiet, tænkte jeg faktisk, at rummet ikke var noget særligt, men så så jeg Paul McCartney på et af billederne, og det var godt nok sindssygt. Jeg elsker The Beatles, så det var virkelig vildt – tænk, at jeg har sunget i samme rum som ham, siger hun.

I Ocean Way Studios pryder en lang række af de store stjerner, der har brugt studiet, væggene. Her ses den legendariske crooner Frank Sinatra sammen med sine Rat Pack-venner, Dean Martin og Sammy Davis Jr., i sving med deres fælles indspilninger. (Foto: MIKKEL SUPPRAS © Dr)

Men den vildest oplevelse over there var dog mødet med Mike Milosh.

Emilie Guttman Andersen havde da godt hørt om Rhye og også, at koret havde optrådt med ham og hans band i Vega engang, men hun havde ikke tidligere lyttet til hans elektroniske, rolige musik og lyse vokal.

Alligevel synes hun ikke, at det er til at forstå, hun nu er med på stjernens album, og at en internationalt kendt kunstner som ham er fan af det kor, hun synger med i.

- Han var virkelig sød og gik meget op i, at vi havde det godt i processen. Man kunne også mærke på ham, at han syntes, det var stort, vi skulle synge med ham, selvom det jo faktisk burde være omvendt. Han var virkelig oppe at køre over at skulle producere sange med os, fortæller hun stadig lidt overrasket.

Hendes yndlingsøjeblik fra studiet var en af de afsluttende seancer ved flyglet, hvor Phillip Faber sad ved tangenterne, mens pigerne og Mike Milosh sang i skøn forening.

Dagen i studiet er i det hele taget et minde, som Emilie Guttman Andersen ikke lige glemmer.

- Det var superdejligt at synge sangene, og det var især fedt at synge sammen med Mike, siger hun og tilføjer:

- Det hele føltes nærmest som en workshop, for det var faktisk meget lærerigt at være der samtidig med, at det var totalt uvirkeligt. Det gik faktisk først op for mig bagefter, hvad vi havde oplevet. Det er der godt nok ikke særlig mange danskere, der har prøvet.

DR Pigekorets leder, Phillip Faber, og Mike Milosh har længe gerne villet samarbejde om et musikalsk projekt, siden koret optrådte sammen med Rhye i Vega i 2016. Her ses de to i studiet i november 2019. (Foto: MIKKEL SUPPRAS © Dr)

Kunne ikke få et ord ud ad sin mund

Det lader til, at Mike Milosh også er godt tilfreds med det, de sammen fik indspillet den dag i november 2019.

Det mærkede han allerede, da koret var derovre.

Rhyes nye album roses denne uge af flere anmeldere; heriblandt i den britiske avis The Independent, der giver 'Home' fire ud af fem stjerner. Her ses han på scenen under en festival i Oslo i 2018. (Foto: Gonzales Photo/Stian S. Moller © Getty Images)

- Da jeg lyttede til den første indspilning, kiggede jeg på Phillip, og der var lige et øjeblik, hvor vi ikke kunne tale sammen. Det var et godt tegn. Jeg kunne bogstaveligt talt ikke få et ord ud ad min mund, for det var lige præcis den lyd, som jeg havde håbet på, siger han.

Efter dagen med pigekoret har han endda været i kort kontakt med nogle af sangerne for at takke for den gode dag, og så er han begyndt at følge nogle af pigerne på sociale medier, fortæller Emilie Guttman Andersen. Hun er nemlig én af dem.

- Jeg havde optaget en story til min Instagram, hvor jeg taggede Rhye, og så skrev han "thanks for posting this" til mig, og så kunne jeg se, han begyndte at følge mig. Der tænkte jeg bare: "Nej, det kan da ikke være rigtigt." Men så skrev jeg lidt sammen med ham. Han syntes, det havde været fantastisk, og håbede, at vi snart kunne synge sammen igen i Danmark.

Det var en helt speciel dag for pigekoret, da de unge sangere indspillede med Rhye. Selvom det var et pakket program i studiet, var der heldigvis også tid til et gruppebillede af hele flokken. (Foto: MIKKEL SUPPRAS © Dr)

Sådan en koncert har dog lange udsigter i disse coronatider.

Til gengæld kan Emilie Guttman Andersen og de andre fra pigekoret nyde, at de blandt andet har fået lov til at synge åbningsnummeret og den sidste sang på 'Home' og på den måde danne rammen for hele værket.

Når lytterne nu streamer sig igennem det nye album, er deres stemningsfulde vokaler nemlig det allerførste, man hører på åbningsnummeret 'Intro'.

Lyt til 'Intro' med DR Pigekoret på vokal her:

0:00

Derudover synger de også på 'Hold You Down', 'Holy' og albummets sidste nummer.

- Det er megastort at være med til sådan et album, og åbningen og slutningen er jo albummets ramme, så det er stort at få lov til. Og så er det første nummer jo også tit det, der bliver afspillet mest, siger Emilie Guttman Andersen stolt.

Facebook
Twitter