18 år gammel dansk børnesang blev et internationalt hit i 2020: 'Det gik jo pludselig helt amok'

Sigurd Barretts år tog en uventet drejning, da 'Pilfingerdansen (remix)' gik sejrsgang på alverdens hitlister.

(Foto: © Olivia Celeste Kyed Kenvig)

- Nej, jeg ved desværre ikke, hvem der har lavet sangen, svarede Sigurd Barrett, da han en efterårsdag i år blev ringet op af radiostationen The Voice.

De fortalte ham, at en version af hans gamle børnesang 'Pilfingerdansen' - fra tv-programmet 'Sigurds bjørnetime' - var gået viralt i Danmark.

Han blev mildest talt en smule forvirret: Selvom han selv står bag en remix-udgave af sangen, var han overbevist om, at det måtte være nogle andre, der havde været på spil her.

- Jeg var slet ikke med på, hvad der foregik. Men da jeg lagde røret på, søgte jeg på nettet og kunne jo høre, at det var min egen sang, der lå rundt omkring på sociale medier, siger Sigurd Barrett, der sammen med musikeren Halfdan E står bag 'Pilfingerdansen'.

Og ganske rigtigt: 'Pilfingerdansen (remix)' havde pludselig gjort comeback ud af det blå og var blevet hørt flere millioner gange i flere dele af verden. Ikke ligefrem noget, man havde set komme - heller ikke Barrett selv.

Og nu hvor 2020 går på hæld, kan Sigurd Barrett se tilbage på et år, der startede sløvt med aflyste koncerter og arrangementer, men som fik et lyspunkt i efteråret, der vendte op og ned på planer og visioner.

Remix-versionen af den oprindelige sang fra børneprogrammet, der løb over tv-skærmene i de danske hjem i slutningen af 90'erne og op gennem 00'erne, fløj nemlig op ad diverse hitlister.

Den har toppet virale Spotify-lister i både Danmark, Holland, Norge, Sverige og Belgien og indtog på et tidspunkt også fjerdepladsen på Spotifys Global Viral-liste - en hitliste med sange, der er populære på sociale medier og bliver delt i stor stil.

Men hvordan gik det egentlig til, at den gamle sang pludselig bredte sig som en steppebrand både inden for og uden for landets grænser så mange år efter?

Og hvordan kunne sangen pludselig begynde at hitte, uden at bagmanden vidste noget?

Sigurd Barrett har, siden han var lille, altid spillet klaver og skrevet sange. Han fik sit store gennembrud som 30-årig som vært i 'Sigurds bjørnetime'. (Foto: © Thomas Wilmann, Ritzau Scanpix)

'Det gik jo pludselig helt amok'

Ja, det hele begyndte jo uden at Sigurd Barrett vidste noget om det. Hvis man følger en smule med på Instagram, TikTok og YouTube, så er man nok stødt på Sigurd Barretts sang i løbet af året.

Det hele startede nemlig på sociale medier - med et simpelt Instagram-opslag. En fyr ved navn Andreas Graver står bag Instagram-profilen 'sokkegutten', og han fik idéen til at sætte det 18 år gamle remix ind over en video, hvor rapperen Kanye West optræder.

Få dage efter endte videoen på den kendte instagrammer Anders Hemmingsens profil med over en million følgere. Mange af instagrammerens følgere var vilde med den og spurgte ind til, hvad sangen hedder, og hvor man kan finde den henne.

Hør Sigurds Barretts sang, der hittede (igen) i 2020, mens du læser videre:

0:00

- Det gik jo pludselig helt amok. Det var fuldstændig vildt, siger Sigurd Barrett, der efter eget udsagn har haft et uventet vildt år.

I 'Sigurds bjørnetime' ville de gerne have et dyr med, som ingen kendte - og dyret skulle selvfølgelig også have sin egen lyd. Det blev besluttet, at når Pilfingeren dansede, skulle dens snabel gå op og ned til lyden af den nu ikoniske fløjtelyd. (Foto: © Olivia Celeste Kyed Kenvig)

Et vildt 2020

Men det er ikke kun på sociale medier, at sangen er blevet et hit. Udover Spotify, hvor den også nåede helt til Indien, hvor den i midten af november kunne findes på plads nummer 48 på hitlisten, har den også ramt radiostationer i flere lande.

Sigurd Barrett har talt med flere medier i Holland om sangens succes, og svenskerne har også kunnet høre den i radioen. Barrett blev en dag ringet op af en radiostation i Stockholm, der fortalte, at de aldrig nogensinde havde oplevet, at en sang så mange år efter gik viralt på denne måde.

Heller ikke det sociale medie TikTok er gået fri for Sigurd Barretts hit. Over 200 millioner gange er en video blevet lagt op med den 18 år gamle sang.

Særligt én populær trend går igen på TikTok - som faktisk fører tilbage til, hvordan det hele startede: Det er jo en sang, der er blevet lavet, for at man kan danse til den. Det gjorde Pilfingeren i 00'erne, det gjorde Kanye West på instagrammeren 'sokkegutten's video, og nu gør folk fra hele verden det på TikTok.

Det er blevet en kæmpetrend, at folk lægger sangen over et klip, hvor nogen danser. Blandt de mest populære videoer med 'Pilfingerdansen (remix)' er to afrikanere, der hopper imponerende højt, to personer, der danser den nu kendte Pilfingerdans, og en video, hvor rapperen Eminem optræder til sangen.

Man kunne måske fristes til at tro, at efter succes på Spotify, 200 millioner TikTok-videoer og radiostationer, der ringer fra nær og fjern, så er pengene er strømmet ind hos den 53-årige musiker. Men sådan er det faktisk ikke.

- Indtægterne kommer altid et halvt til et helt år efter, og jeg ved faktisk ikke noget om det endnu, andet end at man får 1.000 kroner for 100 millioner TikTok-videoer. Så man skal have mange streams for at få store beløb ud af det, siger Sigurd Barrett.

Men det er nu heller ikke de store beløb, der er vigtige for musikeren og tv-værten.

- Det her handler egentlig kun om to ting for mig. For det første har det været en vanvittig oplevelse at lave en sang, der hitter internationalt - det har jeg aldrig prøvet før. Og så er det jo en varm tilkendegivelse fra hele 'Sigurds bjørnetime'-generationen - ja, næsten en kærlighedserklæring, og det rører mig meget.

Musikeren og børneværtens år 2020 tog en uventet drejning i starten af november, da hans hit gik viralt. Det havde på mange måder været et dårligt år professionelt for Sigurd Barrett, der har måttet aflyse mere end 140 koncerter, så sangens uventede succes gav noget positivt i en ellers negativ tid, forklarer han. (Foto: © Olivia Celeste Kyed Kenvig)

Dansevenlig og barndomsnostalgisk

Men hvordan kan det så være, at en gammel, dansk børnesang satte en hel lavine i gang med topplaceringer på hitlister, TikTok-danse og kærlighedserklæringer i både ind- og udland?

Sigurd Barrett tror, at crashet mellem den seriøse rapper (Kanye West) og den "åndssvage" Pilfingerdans, var det, der gjorde det. Og så nævner han også, at mange af Anders Hemmingsens følgere måske så med, dengang det populære børneprogram blev vist i tv.

Ja, barndomsnostalgien har måske været med til at få den til at gå viralt her i Danmark, men de unge mennesker i Tyskland, Holland og Sverige - hvor sangen også er blevet et hit - har med stor sandsynlighed ikke set 'Sigurds bjørnetime', da de var små.

Der mener manden bag sangen, at forklaringen ligger i, at 'Pilfingerdansen (remix)' ramte på et tidspunkt, hvor vi i den grad havde brug for det.

- Den har noget naivitet og livsglæde over sig. Den er fjollet, og måske har vi haft brug for noget, der kunne få os til at grine. Coronatiden har været absurd på alle måder, så jeg tror, den er kommet på det rette tidspunkt, forklarer Sigurd Barrett.

Og så er der også en særlig grund til, at mange hollændere synes, at sangen er særligt interessant.

Ordene "stille, stille, stille - pille, pille, pille", som der synges i sangen, betyder på hollandsk "stjæle, stjæle, stjæle - piller, piller, piller", hvilket har gjort, at den i Holland er blevet associeret med at stjæle stoffer.

Til det siger Sigurd Barrett dog, at det på ingen måde er noget, han har tænkt over, da han skrev sangen. Det var kun for at få Pilfingrene og børnene til at danse.

Da 'Sigurds bjørnetime' kørte over skærmen optrådte børneværten ofte til 'Åh Abe'-koncerter, hvor børnene fik lov til at møde Bjørnen Bjørn og Pilfingrene. Billedet er taget et år efter, programmet havde premiere. (Foto: © Thomas Wilmann, Ritzau Scanpix)

Tyggegummi-musik

Det var da også med en Pilfinger i hånden, at det hele startede. Sigurd Barrett sad i 'Bjørnetime'-studiet bag klaveret med en fløjte og fik idéen til sangen i slutningen af 90'erne.

Men hvis man synes, at den populære Pilfingersang ikke er den samme, man hørte i 'Sigurds bjørnetime', da man var lille, så har man helt ret. Remixversionen blev nemlig til i 2002, så den blev mere dansevenlig.

I starten af 00'erne var eurodance - også kaldet "tyggegummi-musik" - nemlig meget populært. Det var kunstnere som Aqua, Vengaboys og Me & My med deres hits 'Barbie Girl', 'Boom Boom Boom Boom' og 'Dub-I-Dub', som især var populære inden for den genre.

Sangene og stilen var ofte rettet mod det yngre publikum med tekster, der var lette at synge med på, og musikvideoer, der var sjove at danse til.

Og denne musikstil gjorde også sit indtog til 'Åh Abe'-koncerterne, hvor Sigurd Barrett ofte optrådte med sine akustiske sange, der krævede klaver og blæseinstrumenter. Men den nu 53-årige børnevært ville også gerne få det unge publikum til at danse.

Så derfor besluttede han sig for at peppe sine mest populære sange fra tv-showet op med remixversioner af 'Bjørnen Bjørn' og 'Pilfingerdansen'.

Hør Sigurd Barretts remixversion af 'Bjørnen Bjørn', mens du læser videre:

0:00
Billederne i artiklen er taget i forbindelse med optagelserne til 'Curlingklubben præsenterer: Musikåret der gik... ad helvede til'. - Det var meget specielt for mig. Jeg har jo gemt alle rekvisitterne - teateret, bjørnen og rejsegrammofonen, fordi jeg tænkte, at jeg måske skulle bruge det på et senere tidspunkt. Derfor var det en vild nostalgisk oplevelse for mig, at dekorationen pludselig stod som for ti år siden, siger Sigurd Barrett. (Foto: © Olivia Celeste Kyed Kenvig)

Håber på snart at spille den live

Hele den nylige genoplivning af minderne fra 'Sigurds bjørnetime' har ikke kun kunnet mærkes hos folk, der var børn i 00'erne. Nej, det har også været en nostalgisk rejse for Sigurd Barrett selv. Det sidste program af 'Sigurds bjørnetime' blev sendt i 2010, så rejsegrammofonen, Pilfingrene og alle bamserne har faktisk ikke været fremme i ti år - indtil nu, hvor de for en kort stund er fundet frem fra gemmerne igen.

- Det er fantastiske minder at se tilbage på. Jeg elskede at lave programmet dengang, så det var meget nostalgisk for mig at finde alle rekvisitterne frem fra gemmerne igen.

- Og så har det bestemt været et lyspunkt i et år, der ellers for mange af os har været fyldt med modgang, siger Sigurd Barrett.

Koncerter og live-optrædener har der ikke været meget af i 2020, men måske kan vi se frem til at se én af 2020's store hits på scenen. I hvert fald håber Sigurd Barrett på, at han på et tidspunkt kan komme ud og optræde med 'Pilfingerdansen'.

- Det kunne da være sjovt at tage ud og spille den i Danmark - måske også Holland. Men lige nu nyder jeg alt det, der er sket, og jeg er meget taknemmelig.