18-årig 'megastjerne' gik viralt og slog alle rekorder: Nu jubler fans og anmeldere over nyt album

Amerikanske Olivia Rodrigo storroses for sit debutalbum, der netop er udkommet.

Fredag er Olivia Rodrigos debutalbum 'Sour' landet på streamingtjenesterne. (© Universal Music)

Fredag er 18-årige Olivia Rodrigos længe ventede debutalbum 'Sour' udkommet.

Selv om 'længe ventede' måske er at tage munden lidt for fuld.

For det er faktisk kun lidt mere end fem måneder siden, at Olivia Rodrigos debutsingle, 'Drivers License', ramte verden.

Og det gjorde den til gengæld med en sådan kraft, at det er svært at holde styr på, hvor mange rekorder, den efterhånden har slået.

Siden har fans og anmeldere verden over tigget efter mere, hvorfor det måske alligevel ikke er en overdrivelse at påstå, at fem måneders venten er lang tid.

I skrivende stund har 'Drivers License' mere end 750 millioner afspilninger alene på Spotify, og sangen slog faktisk den samme rekord for flest Spotify-afspilninger på en enkelt dag hele to gange.

Først med rekordsættende 15,7 millioner afspilninger den 11. januar. Og dagen efter med mere end 17 millioner afspilninger.

Singlen formåede desuden at ligge på førstepladsen af hitlisten Billboard 100 i hele otte uger i streg og gik desuden viralt på TikTok.

Også herhjemme strøg den op og indtog førstepladsen på hitlisten.

Lyt til hittet her, mens du læser resten af artiklen:

0:00

Fredag har Olivia Rodrigo så udgivet hele 11 numre på sit debutalbum. Til sine mange fans' store glæde - i hvert fald hvis man skal tro reaktionerne på Twitter, hvor albummets hashtag, #SourOlivia, i øjeblikket trender:

- #SourOlivia bliver mit favoritalbum i 2021, og det brokker jeg mig ikke over, som bruger en skriver.

- Olivia, søster. Jeg har brug for, at du lige skriver 15 sange og udgiver dem i morgen, tak, skriver en anden.

Anmeldere enige med fans

Det er ikke kun fans, der klapper begejstret i hænderne over det nye album.

Musikmediet Pitchfork giver albummet en score på syv ud af ti og skriver blandt andet:

- Som 'Drivers License'-succesen viser, så er der en særlig magi ved at omfavne dit eget rod.

Her henvises der til baggrunden for debutsinglen, der handler om et forlist forhold.

Et forhold, som mange mener, at den unge sanger og Disney-skuespiller havde til medskuespilleren på tv-serien 'High School Musical: The Musical: The Series', Joshua Bennett, før han – efter sigende – forlod hende til fordel for en anden medskuespiller, Sabrina Carpenter.

En teori, de tre parter dog ikke har bekræftet.

Selv har den succesfulde musiker udtalt, at albummet handler om oplevelser og kærestesorger, som hun i dag er på den anden side af:

- Det er sjovt at se tilbage på de her minder og vide, at de ikke længere foregår, men at du stadig har oplevet dem, fortalte hun tidligere på måneden til The Guardian.

Men det er altså med et knust hjerte i hænderne – krydret med lidt vrede hist og pist – at mange af numrene på debutalbummet er skrevet.

Det bemærker også mediet Variety, der desuden kalder albummet for en "sød entré ind i et langt liv med musikskabelse" for den amerikanske musiker.

- Hvis hun er så stærk i sit første forsøg, hvor mægtig er hun så ikke, når hun er 30? Men hvorfor bekymre sig om, hvad der sker om flere år, når der er et album, der er så godt foran os lige nu?, spørger anmelderen retorisk.

Under dette års Brit Awards havde Olivia Rodrigo sin debut på en britisk scene, da hun optrådte med 'Drivers License' til det store prisshow. Blandt publikum var hendes store idol Taylor Swift (som i øvrigt tog særprisen 'Global Icon' med hjem til USA), og de to musikere mødte hinanden for første gang backstage. (Foto: John Marshall / Avalon © (c) Ritzau Scanpix)

Og netop hendes unge alder har fået flere til at udtrykke stor beundring for popkometens talent.

Ikke mindst efter hendes optræden i det legendariske amerikanske underholdningsprogram 'Saturday Night Live', hvor hun i starten af ugen blæste publikum bagover med en liveoptræden med monsterhittet 'Deja Vu':

- Som en, der har forgudet Lordes og Taylor Swifts sangskrivning, udviste den 18-årige en scenetilstedeværelse på niveau med musikere dobbelt så gamle som hende selv, skrev nyhedsmediet ABC blandt andet tidligere på ugen.

Musikmediet NME er i øvrigt heller ikke nærige med rosen af det nye album:

- På sit debutalbum, 'Sour', viser den 18-årige sanger og sangskriver sig som popmusikkens mest lovende nye megastjerne – en med det nødvendige talent, musikalske personlighed og kløgtighed nok til at skabe en lang og strålende karriere.

De giver albummet fire ud af fem stjerner.

Lyt til 'Hope Ur OK', der er blandt de nye numre på 'Sour':

0:00

Står på skuldrene af Lorde og Taylor Swift

Herhjemme er Sara Frost, der er vært på DR Lyd-programmet 'MIXTAPE – Session med Sara Frost', ikke overrasket over, at debutalbummet bliver taget godt imod.

- Når det er gået så godt med de første singler, som det er for Olivia Rodrigo, så står fans altid klar med åbne arme og beder om mere, siger hun.

- Med det udgangspunkt skal man virkelig kaste meget engagement ud af vinduet for at udgive noget, som de ikke kommer til at blive glade for, mener hun og kalder derfor debutalbummet en på sin vis "enkel" opgave for den unge musiker.

Her ses Rodrigo i musikvideoen til singlen 'Good 4 U', der var blandt de tre singler, der blev udgivet forud for debutalbummet. (Foto: PLANET PHOTOS © (c) Ritzau Scanpix)

Men spørger man, om Sara Frost også spår Rodrigo den samme store, musikalske fremtid, som mange af de udenlandske anmeldere synes at kunne se i spåkuglen, har hun lidt flere forbehold:

- Det nemme svar er "ja". Men det kommer an på, hvordan man definerer en stor, musikalsk karriere, mener hun.

- Betyder det, at man har sig selv som artist med hele vejen og skriver nogle sange, hvor ens fans netop kan mærke den autenticitet – eller betyder det, at man kan tjene en masse penge på musikken?

- Jeg er ikke i tvivl om, at hun nok skal kunne tjene penge. Jeg er mere i tvivl om, hvorvidt hun i det store maskineri, der uden tvivl må være omkring hende nu, vil være i stand til at træffe sine egne valg og gå sine egne veje som den musiker, hun er. Det virker altid bedst, når de to ting kan forenes.

Anmelderne var ikke sene til at rose 18-årige Olivia for hendes optræden på det legendariske amerikanske tv-program 'Saturday Night Live' tidligere på ugen. Hun blev særligt rost for sin evne til at indtage scenen og bringe drama ind i hendes optræden. (Foto: NIPI © (c) Ritzau Scanpix)

Og det er her, skoen trykker.

For som tidligere nævnt, er Olivia Rodrigo selverklæret fan af Taylor Swift og Lorde. Og det fornægter sig bestemt heller ikke i hendes lyd, mener Sara Frost.

Men modsat de to verdensstjerner, så bringer Olivia Rodrigo ikke noget banebrydende til bordet, mener hun.

- De stod selv på skuldrene af andre, men Taylor Swift var en pioner i hele sin måde at bruge countrymusikken og dens historiefortælling i en popsammenhæng. Ligesom Lorde også var en pioner, da hun kom frem.

- For mig er Olivia Rodrigo i højere grad et produkt af de to succeser, end at hun har skabt noget unikt selv – og det er der ikke noget forkert i, siger Sara Frost, mens hun alligevel tilføjer:

- Det gør bare hendes musik lidt mindre øjenåbnende for mig.

Om du er kæmpefan eller mere skeptisk, kan du nu selv vurdere. Albummet 'Sour' er udkommet fredag 21. maj.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk