18-årig popkomet fortæller ærligt om at føle sig ensom: 'Jeg blev både sur og helt vildt ked af det'

Danske Chris Burtons nye single, 'Festen', handler om at føle sig ensom og uden for fællesskabet.

(Foto: Petra Kleis)

Du ligger i din seng og scroller på telefonen, da der pludselig tikker en Snapchat-besked ind.

Du åbner den, og frem på skærmen toner en video af alle dine venner. De holder fest, danser og hygger sig sammen.

Inden den få sekunder lange video overhovedet er slut, har en stor, træls klump allerede vokset sig frem i maven på dig. Hvorfor holder de fest uden dig? Og hvorfor er du ikke inviteret?

Måske kan du genkende overstående scenarie. Det kan danske Chris Burton i hvert fald.

På sin nye single 'Festen' deler den 18-årige sanger ærligt ud af sine egne oplevelser med at føle sig uden for fællesskabet.

- Jeg skrev sangen en aften, hvor jeg selv havde fundet ud af, at en af mine venner holdt en fest, jeg ikke var inviteret til. Jeg skrev til ham og spurgte, om jeg måtte komme forbi, men hørte aldrig noget igen. Det gjorde mig både vildt sur og helt vildt ked af det, fortæller Chris Burton.

Følelsen af vrede og skuffelse voksede sig større og større inde i den unge sanger, og for at få afløb for sine tanker og frustrationer, greb han sit keyboard og begyndte at skrive det, der skulle blive til den nye single.

- Jeg skrev stort set hele sangen den aften. Det er ret sjældent, at jeg skriver en sang så hurtigt, men jeg tror, mine følelser var så meget i gang dér, at jeg havde brug for bare at få det hele ud, fortæller Chris Burton.

Hør sangen 'Festen' her:

0:00

Vi skal tale mere om ensomhed

Med 'Festen' håber Chris Burton, at han kan være med til at sætte fokus på en problematik, som mange unge kæmper med: følelsen af ensomhed.

For selvom det for voksne måske kan virke som en bagatel, at man missede en enkelt fest med vennerne, betyder den slags rigtig meget, når man er ung, forklarer Chris Burton.

- Det er måske bare en enkelt fest, men for unge mennesker kan betydningen af den manglende invitation vokse sig meget større. Man føler sig måske ensom eller forrådt og kan let begynde at sætte spørgsmålstegn ved sine venskaber. Man tænker: "Okay, jeg havde da inviteret ham med til min fest, men sådan har han det åbenbart ikke med mig," forklarer Chris Burton og fortsætter:

- Det er måske en overreaktion, men ens tanker kan virkelig fucke med én i den situation.

Netop derfor håber Chris Burton, at han med 'Festen' kan hjælpe andre, der oplever, at tankerne løber løbsk, eller at de begynder at tvivle på deres egne venskaber og relationer.

- Vi musikere siger jo tit, at vi håber, vores sange kan hjælpe andre, men jeg tror faktisk reelt, at budskabet i 'Festen' kan hjælpe folk til ikke at føle sig så alene, når de oplever at blive afvist socialt eller føler sig ensomme, siger han og fortsætter:

- Ensomhed er ikke et emne, vi taler specielt meget om, men det tror jeg, vi skal. Tidligere har jeg selv haft svært ved at forstå, hvorfor mine egne venner kunne føle sig ensomme eller alene, men da jeg så selv prøvede det på egen krop, gav det pludselig mening. Og det er derfor, vi skal tale endnu mere om det.

Debutsingle gjorde ham til teenageidol

Det er to år siden, at Chris Burton som bare 15-årig udgav sin debutsingle 'Love Letters', der med ét gjorde den unge popsnedker til et vaskeægte teenageidol.

Sangen fik stor opmærksomhed i både ind- og udland, og i dag er nummeret hørt over otte millioner gange alene på Spotify.

- Jeg havde jo en helt vild start på min karriere. Normalt bruger folk flere år på at nå op på dét stadie, men for mig skete det nærmest med det samme. Det lagde dog også et pres på mig og nogle forventninger til, hvor godt min musik skulle klare sig fremover, fortæller Chris Burton om det store gennembrud.

- Efter succesen med 'Love Letters' tog min popularitet meget naturligt et fald, og det udløste en indre kamp inde i mig. Jeg skulle lære, at det var okay, jeg ikke med det samme kunne lave noget, der var lige så succesfuldt, og at det var bedre at lave noget, jeg virkelig var stolt af – også selvom det tog lidt ekstra tid, siger han.

I kølvandet på succesen begyndte Chris Burton at eksperimentere med sin lyd. Han ville afsøge nye kroge af sin kreativitet, og i 2020 udgav han sin første single på dansk, sangen 'Hvis jeg gav dig ret'.

- Jeg følte lidt, jeg sad fast i det engelske og havde lyst til at eksperimentere noget mere. Det at skifte sprog var også en måde for mig at starte et nyt kapitel, fortæller Chris Burton, der selv føler, han kan være mere ærlig, når han skriver musik på dansk.

- Det er meget sværere for mig at skrive på dansk, men det danske sprog har til gengæld en enorm nerve, som man ikke kan finde på engelsk. Det lyder mere ægte og ærligt, og jeg tror også, det rammer folk på en anden måde. Og det er jo hele målet med min musik – at dele ud af mine tanker og følelser til andre, siger han.

Chris Burtons musik har høstet millioner af streams på Spotify. (Foto: Petra Kleis)