19-årige Arlo Parks barberede håret af og sprang ud som biseksuel: 'Du skal løbe en risiko'

Nu har den unge musiker udgivet en ny sang om depression.

(© Charlie Cummings)

- Det var altså ikke et Britney Spears-moment. Det var faktisk ret udramatisk, siger Arlo Parks om den dag for tre år siden, hvor hun barberede sit hår af.

Dengang var det unge sangtalent 17 år og i vildrede. Hun følte sig som en isoleret outsider, der ikke rigtig passede ind nogen steder.

Hun var i en usikker periode i sit liv, hvor hun for alt i verden gerne ville passe ind og for guds skyld ikke måtte stikke ud. Så pludselig at barbere sit hår af og farve den smule, der var tilbage, orange var måske ikke det allermest logiske valg. Men det var ikke desto mindre den indskydelse, Arlo Parks fik.

Så hun gik ned til frisøren, der blev chokeret over Arlo Parks' ønske om at få sit dengang store, krøllede hår helt klippet af. Men af kom det.

- Du skal løbe en risiko en gang imellem. Da jeg gik ud fra frisøren, følte jeg mig virkelig som mig selv. Jeg er 100 procent glad for, at jeg gjorde det. Det var første skridt i retning af at acceptere mig selv, gøre gode ting for mig selv og gå lidt mindre op i, hvad andre tænker, siger Arlo Parks.

Cirka samtidig sprang hun ud som biseksuel.

- Det føltes ikke som en stor ting for mig, og det er noget, jeg altid har vidst dybt nede, men aldrig har tænkt vildt meget over. Det var bare endnu en facet af, hvem jeg var. Det var vigtigt for mig at være åben omkring det. At være oprigtig, autentisk, mig selv. Men altså, det var ikke en massiv begivenhed, hvor jeg løb ned gennem gaden og sagde det til alle, siger Arlo Parks.

Men det er det, hun skriver sange om. Identitet, at finde sig selv - og mange af de andre svære ting, man kan opleve som helt ung.

Nu har den unge popkomet udgivet en ny single. Den handler om et emne, som der - desværre - nok er mange, der kan forholde sig til i en eller anden grad: Depression.

Lyt til Arlo Parks' nye single 'Black Dog', mens du læser videre.

0:00

Ensomt at være pårørende til deprimeret

For selvom det er et par år siden nu, sidder følelsen af magtesløshed stadig i Arlo Parks. Hun var kun i midten af sine teenageår, da en af hendes gode venner udviklede en svær depression.

- Når du elsker nogen, vil du gerne opløfte dem og have, at de skal have det godt. Så det er svært, når deres sind går mørke steder hen af årsager, som ingen helt forstår, siger Arlo Parks.

Arlo Parks synes, det er sjovt, at medier kalder hende "Emo 2.0". - Da jeg var ung, lyttede jeg meget til Good Charlotte, My Chemical Romance og så videre. I dag vil jeg ikke selv sige, at jeg er emo i traditionel forstand. Ikke i forhold til, hvad jeg lyttede til, da jeg var 15, siger hun. (Foto: Charlie Cummings)

Hun havde brug for at bearbejde følelsen af hjælpeløshed. Så hun nedskrev sine tanker i en sort notesbog, som hun altid har med sig. Tankerne blev til et digt, som her flere år senere er blevet til en sangtekst.

For eksempel er omkvædet, hvor Arlo Parks synger "det er så grusomt, hvad sindet kan gøre uden grund", taget direkte fra digtet.

Musikken har hun forsøgt at holde så simpel som mulig for dermed at give sangteksten mere plads og slagkraft. Da hun skrev nummeret, lyttede hun meget til Radiohead og sample-baseret hiphop. De to inspirationskilder mødes ifølge Arlo Parks på nummeret og skaber nummerets stemning.

Med teksten håber Arlo Parks på at nå mennesker, der har pårørende med depression. Hun vil gerne give dem en følelse af at være forstået og have dem til at føle sig mindre alene. For Arlo Parks oplevede selv at føle sig ensom, da hun støttede sin deprimerede ven.

- Han delte personlige ting med mig, som jeg ikke kunne tale med andre om. Jeg kunne ikke bearbejde det, og på den måde følte jeg mig lidt fanget med denne her byrde.

- Jeg håber, at sangen kan give mennesker, der støtter nogen, en følelse af at være forstået. At jeg ser tingene fra deres perspektiv og anerkender, hvor svært det kan være at være støtteperson for en deprimeret, siger Arlo Parks.

Og noget tyder på, at mennesker har følt sig set af Arlo Parks' nye sang. Hun har modtaget flere hundrede beskeder fra både fremmede og gamle venner og bekendte, som føler sig ramt af den.

En, som sangen også gik rent ind hos, var P6 Beat-vært Carsten Holm.

- Er det ikke et kæmpe nummer?, spurgte han retorisk i æteren efter at have spillet 'Black Dog' for første gang.

- Fantastisk flot, synes jeg. Fed, fed single!

Arlo Parks er da også ved at vænne sig til opmærksomhed og rosende ord. Siden hun slog igennem med nummeret 'Cola' tilbage i 2018, er det gået stærkt for det unge stjerneskud.

Lyt til 'Cola', mens du læser videre.

0:00

Fyrede igennem København på el-løbehjul

- Det sidste år har været sindssygt. Det er kun et år siden, at jeg spillede min første rigtige koncert. Det er vanvittigt, hvor langt jeg er kommet siden, siger Arlo Parks.

2020 så da også ud til at blive hendes år. I december blev hun udnævnt som et af ti navne på BBC's 'Lyden af 2020'-liste. Og egentlig skulle hun have været på turné i USA lige nu.

Men det spændte coronakrisen ben for. I stedet sidder hun nu derhjemme og arbejder på ny musik fra sit værelse i Sydlondon. Men hun glæder sig til at komme ud at spille igen, og hun håber, at fremtiden vil bringe hende til Danmark.

- Jeg spillede på Pumpehuset i København i efteråret som support for jazzmusikeren Jordan Rakei. Jeg kan huske, at vi gik lidt rundt i København. Der var en dejlig atmosfære, og vi fyrede igennem gaderne på de der el-løbehjul. Forhåbentlig kan jeg komme tilbage og give en koncert.

Arlo Parks har altid en sort notesbog med sig. Den bruger hun til at nedfælde sine digte i. Mange af de sange, hun har udgivet, er startet som små digte, der senere har udviklet sig til sange. (Foto: Charlie Cummings)
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk