20-årig rapper er ikke bange for at drømme stort: Jeg indtager Danmark - og så resten af verden

Danske K-Phax er klar til at indtage den internationale raptrone.

- Jeg ser ikke K-Phax som et musikprojekt. Jeg har fået tingene smeltet så meget sammen, at jeg ikke kan gå fra det ene til det andet. Det er bare mig.

Ordene kommer fra 20-årige Keith Birongo, der under navnet K-Phax det seneste år har markeret sig på den danske rapscene.

Som Danmarks første mumble-rapper - en særlig genre inden for den nye generation af rappere, hvor teksterne nærmest mumles - fik han stor opmærksomhed, da han i efteråret 2017 udsendte sin debutsingle.

Siden er det blevet til flere sange, og i 2019 venter mere ny musik.

Vi tog med K-Phax på burgerbar til en snak om Kenya, Kanye, store drømme, og hvordan man tackler succes, når man blot er 20 år gammel.

Lyt til K-Phax seneste single 'Brightside', mens du læser videre:

 • Men hvorfor lige rap? Ifølge K-Phax har genren altid faldet ham naturligt, men han kan også takke sin far for - ved et uheld - at indføre ham i rappens verden. - Det startede faktisk med, at min far havde downloadet en hel mappe på nettet, med hvad han troede var musik fra 'Kenya'. Men det var så hele Kanye Wests diskografi, han havde downloadet. Han kunne ikke lide det, så han stak mig sangene, og så begyndte jeg at lytte til det som syv-årig.
  1 / 8
 • K-Phax har taget os med på burgerbar. Både fordi han elsker burger (helst den med ost, bacon og avokado), men også fordi han er inspireret af amerikansk kultur. - Tingen med amerikanerne er, at de tør drømme stort. Hvis jeg tilbage i Sønderjylland sagde: 'Jeg vil være verdens største rapper', så var folk lynhurtige til at sige: 'Det kommer ikke til at ske'. Vi tænker tit, at drømme ikke bliver til virkelighed, men i USA er 'the sky the limit' - særligt inden for rap. Der kan du være lige, hvad du vil.
  2 / 8
 • 'The sky is the limit'-mentaliteten har K-Phax i den grad taget til sig. Han har store planer for sin rap-karriere. - Jeg vil gerne være den første europæiske rapper, der ikke er fra England, som repræsenterer den nymoderne rap på verdensplan. Så lige nu er jeg nødt til at erobre det danske marked, og så er planen, at jeg engang i fremtiden skal indtage resten af verden.
  3 / 8
 • Selvom der stadig er et stykke vej til den globale rap-trone, så gik en anden stor drøm i opfyldelse for K-Phax for nylig. I efteråret drog han nemlig på en stor turné rundt i landet med bandet The Minds of 99. Og ja, det lyder måske som en lidt spøjs blanding, tænker du. Det gjorde K-Phax også. - Det har været en fantastisk oplevelse at spille med dem og spille for så mange publikummer. Man skulle måske ikke tro, at deres fans var til min musik, men jeg blev taget rigtig godt imod, og det er gået rigtig godt. Jeg tror faktisk, folk gik derfra og tænkte: 'Det var faktisk lidt bedre, end jeg havde forventet'. Det håber jeg i hvert fald.
  4 / 8
 • For K-Phax er det at spille koncerter en af de fedeste ting ved rollen som musiker. Han nyder at møde sit publikum - 'K-Phax-klanen', som han kalder dem - og få sat ansigt på streamingtallene. Men der er ét publikum, han er ekstra vild med at spille for. - Der er et eller andet ved folk fra Aarhus. Der er bare en helt anden vibe, når jeg spiller shows i Aarhus. København er også sindssygt, men Aarhus er en helt anden verden, når det kommer til live-publikum. De er nok ét af de bedste i Danmark. Måske er det en jyde-ting? Fordi jeg er én af dem.
  5 / 8
 • Mens kameraet knipser, flagrer K-Phax hvide og lyserøde lokker frem og tilbage. - Jeg har lige fået det her hår lavet i weekenden. Det tog tre-fire timer, så det kunne være værre. Det er min lillesøster, der laver mit hår, og hun bliver bedre for hver gang. Første gang tog det otte timer.
  6 / 8
 • Allerede i 2016 vandt K-Phax DRs musikkonkurrence Karrierekanonen. Siden er det kun gået én vej for den nu 20-årige rapper. Men det har nogle gange vist sig at være udfordrende både at være musiker og en helt almindelig ung fyr. - Midt i, at min musik får succes, og folk er begyndt at genkende mig på gaden, så skal jeg også deale med personlige ting som kæresteproblemer og andre hverdagsting. Det handler om at finde en balance. Jeg er jo stadig rimelig ung.
  7 / 8
 • I 2019 er der ny musik på trapperne fra K-Phaxs hånd. Og fans af rapperen kan se frem til en helt ny lyd. - Jeg er stadig inde i trap-verdenen, men jeg er gået i en ny retning. Det er ret bredt. Jeg har nogle ting til poplyttere og også til dem, der er til moshpits. Det har handlet om at finde balancen mellem at lave noget, der ikke bliver for niche, men stadig er mig, slutter han.
  8 / 8
Facebook
Twitter