21-årig prisvinder langer ud ved stort show: Meghan er et offer - og Boris Johnson er racist!

London-rapperen Dave havde flere politiske stikpiller klar under Brit Awards tirsdag aften.

Rapperen Dave, som vandt prisen for 'Årets album' ved tirsdagens Brit Awards, havde en masse på hjerte under sin optræden. Blandt andet om hertuginde Meghan. (Foto: Misc/Backgrid / Brett D. Cove © Ritzau Scanpix / SplashNews.com)

- Hvis du ikke vil forstå det, så kommer du aldrig til at forstå, hvordan pressen behandler Kate, versus hvordan den behandler Meghan.

Sådan lød det fra London-rapperen Dave tirsdag aften, da han optrådte ved Brit Awards og i den forbindelse langede ud efter den britiske presses behandling af hertuginderne Kate Middleton og Meghan Markle.

Dave, som vandt prisen for 'Årets album', havde nemlig til lejligheden tilføjet et ekstra vers til nummeret 'Black', som handler om sorte briters udfordringer. Og versets overskrift må i dén grad siges at være racisme.

Det stod klart, hvad den 21-årige prisvinder mente forskelsbehandlingen skyldes. De to hertuginder er gift med hver deres britiske prins - men mens Middleton er britisk født, er Markle fra USA og datter af en sort amerikaner.

En ny undersøgelse har desuden vist, at Markle har modtaget dobbelt så meget negativ omtale i pressen som hertuginde Kate Middleton i den samme periode mellem maj 2018 og januar 2019.

Lyt til hele nummeret i sin oprindelige version her:

0:00

Og det var ikke den eneste politiske stikpille, Dave havde flettet ind i sin optræden. I verset havde han også noget at sige om den britiske premierminister, Boris Johnson, som han beskyldte for at være racist:

- Sandheden er, at vores premierminister er racist, lød en del af verset.

- It is racist, whether or not it feels racist, the truth is our prime minister's a real racist / They say – 'you should be grateful, we're the least racist' / I say the least racist is still racist. And if somebody hasn't said it, equality is a right, it doesn't deserve credit / If you don't wanna get it, then you're never gonna get how the news treats Kate versus how they're treating Meghan, rappede han.

Du kan høre Dave rappe hele det ekstra vers her.

Han fik også hyldet den 25-årige Jack Merritt, som døde under terrorangrebet på London Bridge i 2019, og sendt en solidarisk hilsen til ofrene for Grenfell Tower-branden i London i 2017, som stadig ikke har fået nye hjem, og den såkaldte Windrush-generation.

Det er ikke noget nyt, at kunstnere bruger deres taletid ved prisuddelinger til at kommentere det politiske klima.

Og rapperen, som efter showet kunne fejre sin pris for albummet 'Psychodrama', var da heller ikke den eneste, der havde noget på hjerte under Brit Awards, som løb af stablen i O2 Arena i London tirsdag aften.

Her er tre andre budskaber og højdepunkter fra Brit Awards 2020.

1

Tyler, The Creator sendte en bitter hilsen til Theresa May

Tyler, The Creator havde særligt én person i tankerne, da han modtog prisen for 'Internationale mandlige soloartist'. (Foto: Karwai Tang © Getty Images)

Stjernerapperen Tyler, The Creater, som besøger årets Roskilde Festival til sommer, kunne være ganske tilfreds med at have forladt hjemlandet USA til fordel for en aften i Storbritannien.

Han vandt nemlig prisen for 'Internationale mandlige soloartist'. Og under sin takketale, sendte han en helt særlig tak til den tidligere premierminister, som gav amerikaneren forbud mod at rejse ind i Storbritannien i en årrække.

- Jeg vil gerne sende en tak til en, som har en særlig plads i mit hjerte - som sørgede for, at jeg ikke kunne komme til det her land for fem år siden. Jeg ved, hun er pissesur derhjemme. Tak til Theresa May, lød det fra Tyler, The Creator fra scenen.

Forbudet, som blev sendt til rapperens management i et brev i 2015, resulterede i en række aflyste optrædener.

Det britiske Home Office, som May var minister for på daværende tidspunkt, hævdede, at hans musik "opfordrede til vold og intolerance over for homoseksualitet" og "fostrede had med perspektiver, der søger at provokere andre til at begå terrorhandlinger".

Lyt til Tyler, The Creators hit 'EARFQUAKE' her:

0:00
2

Billie Eilish var ved at græde

Billie Eilish optrådte for første gang med 'No Time to Die'. (Foto: Dave J Hogan © Getty Images)

Det var en følelsesladet Billie Eilish, der gik på scenen for at modtage prisen for 'Internationale kvindelige soloartist'.

Tidligere på aftenen havde hun sammen med broren og produceren Finneas, guitarist og sangskriver Johnny Marr og film-komponist Hans Zimmer optrådt live for første gang med temasangen til den kommende James Bond-film, 'No Time to Die'.

Og det var ifølge det 18-årige supertalent en overvældende oplevelse.

Efter at have rost de andre nominerede i kategorien, blandt andre Lizzo, tilføjede hun:

- Jeg vil også gerne sige noget, jeg tænkte på for to sekunder siden... Jeg har følt mig meget hadet på det seneste. Da jeg var på scenen og så jer alle sammen smile til mig... Det gav mig lyst til at græde, og jeg har lyst til at græde nu.

Billie Eilish har for nylig afsløret, at hun er holdt op med at læse beskeder og kommentarer på Instagram, fordi hun lod de hadefulde budskaber gå hende på.

'Det ødelagde mit liv', sagde hun til BBC.

Billie Eilish er den yngste kunstner nogensinde til at lave en James Bond-temasang. Lyt til 'No Time to Die' her:

0:00
3

Lewis Capaldi snakkede om sin ekskæreste i 'Love Island'

Lewis Capaldi var en af aftenens store vindere med sine to priser for 'Bedste nye artist' og 'Årets sang'. (Foto: Karwai Tang © Getty Images)

Da den skotske singer-songwriter Lewis Capaldi gik på scenen for at modtage prisen for 'Årets sang' for 'Someone You Loved', var det en noget anderledes takketale, han fik holdt.

Efter at have takket for prisen fortalte han nemlig lidt om sangen og fik understreget, at den ikke handler om ekskæresten og reality-deltageren Paige Turley.

- Mange tror, at sangen handler om min ekskæreste, som man kan se hver aften i 'Love Island'. Men den handler faktisk om min bedstemor, sagde Lewis Capaldi og tilføjede, at bedstemoren døde for to år siden.

- Jeg håber ikke, at ITV kontakter hende for at få hende med i et dating-reality-program. Tak til min bedstemor for at... dø? Undskyld!

Reality-programmet 'Love Island' har fået en del medieomtale i Storbritannien på det seneste, da flere tidligere deltagere i programmet - og senest den tidligere vært, Caroline Flack - har begået selvmord.

Det har fået flere medier til at diskutere, om der bliver passet godt nok på sårbare reality-deltagere.

Lyt til Lewis Capaldis prisvindende hit 'Someone You Loved' her:

0:00

Her er alle vinderne ved Brit Awards 2020

  • Kvindelige soloartist: Mabel

  • Mandlige soloartist: Stormzy

  • Årets album: Dave - 'Psychodrama'

  • Bedste nye artist: Lewis Capaldi

  • Bedste gruppe: Foals

  • Internationale kvindelige soloartist: Billie Eilish

  • Internationale mandlige soloartist: Tyler, The Creator

  • Årets sang: Lewis Capaldi - 'Someone You Loved'

  • Årets producer: Fred Again

  • Rising Star: Celeste

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk