21-årige Jade var militærbarn: Mangel på tryghed skabte en drøm

Sangerinden Jade Bird har brugt sin anderledes barndom som en styrke.

Jade Bird begyndte allerede som 12-årig at skrive sine egne sange. Nu er hun ude med sit debutalbum. (Foto: Nicole Nodland)

Det er ikke sikkert, at navnet Jade Bird siger dig noget, men i USA har den britiske singer-songwriter allerede fået skabt sig et navn.

Og hun er også godt på vej herhjemme.

Det amerikanske magasin Rolling Stone udnævnte hende allerede i 2017 som en, man skulle holde øje med, og senere blev hun af den amerikanske avis New York Times udråbt som en af de ti musikere, man kan forvente at høre meget mere til i 2019.

Nu er den 21-årige sangerinde ude med sit debutalbum 'Jade Bird'.

Lyt til singlen 'Uh huh' her:

0:00

Ikke vokset op under typiske familieforhold

Jade Bird er ikke vokset op under typiske familieforhold.

Hun er nemlig vokset op i en militærfamilie, eller - som hun selv udtrykker det -, så er hun en army brat (militærbarn), hvilket betyder, at hun har flyttet meget rundt som barn.

- Det sjove med army brats er, at de for eksempel flytter rundt på møblerne på værelset, fordi de er vant til forandringer hele tiden. Og det er nok også på grund af, at jeg har flyttet så meget rundt som barn, at jeg nu elsker at være på turné, siger Jade Bird.

- Jeg bliver ret urolig, hvis jeg er det samme sted for længe, tilføjer hun.

Forældrenes job i militæret har betydet, at familien både har boet i Tyskland, Wales og England, og med de mange flytninger og senere hen en splittet familie har musikken fået en helt bestemt betydning for Jade Bird.

Den blev hendes tryghed.

For når alt omkring Jade Bird lod til at forandre sig og gå i opløsning, så blev musikken det eneste, hun vidste, hun altid kunne regne med.

Lige nu er Jade Bird på turné med Hozier i USA. - Jeg føler virkelig, at jeg er i mit rette element på turné, siger hun. (Foto: JW © Avalon. All rights reserved.)

Blev motiveret af kvinderne i sit liv

Jade Birds far forlod familien, da hun var omkring syv år, og det førte til, at hun og moderen flyttede sammen med sangerindens mormor.

Begge kvinder var lige blevet skilt og måtte arbejde hårdt for at forsørge sig selv. Den stærke arbejdsmoral har inspireret Jade Bird.

- Det motiverede mig meget at se min mor arbejde sin røv i laser samtidig med, at hun skulle opdrage mig alene, mens min far altid var væk i forbindelse med sit arbejde og efter, de gik fra hinanden, siger sangerinden.

Lyt til nummeret 'Lottery' her:

0:00

Den motivation brugte Jade Bird, da hun som helt ung stillede op i diverse talentshows og musicals, og det ikke altid gik, som hun håbede.

De mange afslag påvirkede selvtilliden hos den unge sangerinde, men samtidig blev det i en tidlig alder klart for hende, at der skal arbejdes hårdt for at komme frem i musikbranchen.

I 2017 gav det hårde arbejde endelig pote.

Her rejste hun nemlig til New York, hvor hun underskrev en pladekontrakt og udgav sin ep 'Something American', der var frontløber til debutalbummet, der er på gaden nu.

Lader sig ikke definere af sin fortid

Debutalbummet handler særligt om at finde sin egen vej og ikke at lade sit liv være defineret af de turbulente familieforhold, som den unge sangerinde selv er vokset op med.

- Jeg har ikke været vidne til særlig mange sunde forhold i mit liv. Men nu har jeg et godt forhold til min kæreste, så jeg har pludselig mulighed for selv at definere min fremtid og løsrive mig fra min fortid.

Lyt til den seneste single 'I Get No Joy' fra debutalbummet, som handler om at overtænke og ikke være tilstede i nuet:

0:00

Nu er den 21-årige sangerinde nemlig i et forhold med sin guitarist og har skrevet nogle af sine sange, mens hun har været glad og forelsket, og særligt som sangskriver var det noget, hun lige skulle vænne sig til.

- Jeg har i løbet af de sidste par år lært, at jeg ikke behøver at sætte mig selv i den værst tænkelige situation for at skrive gode sangtekster.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk