21-årigt stortalent vinder fornem musikpris: 'Hun er ustoppelig!'

Soulsangeren Arlo Parks har netop vundet den britiske musikpris Mercury Prize.

21-årige Arlo Parks ved torsdagens Mercury Prize-fest. (Foto: JMEnternational © Getty Images)

Torsdag aften blev en af de fornemste og mest prestigefyldte musikpriser i Storbritannien, Mercury Prize, uddelt for 30. gang.

Prisen, der hvert år hylder det bedste album kreeret af en britisk eller irsk musiker, gik i år til den 21-årige soul-sanger Arlo Parks, der blev hædret for debutalbummet 'Collapsed In Sunbeams', der udkom tidligere i år.

- Jeg er mundlam (…) Det har kostet en masse ofre og hårdt arbejde at nå hertil, og der har været øjeblikke, hvor jeg ikke var sikker på, at jeg ville klare den, men i dag står jeg her, lød det fra Arlo Parks i sin takketale under showet, der blev afholdt i London - i øvrigt på Arlo Parks egen fødselsdag.

Med sejren skriver Parks, der er kendt for hits som 'Caroline' og 'Eugene', sig ind på listen over modtagere af Mercury-prisen, der blandt andet tæller prominente navne som Arctic Monkey, The xx, PJ Harvey og James Blake.

Ifølge Marie Hobitz Filtenborg, der er radiovært på P6 Beat, er det fuldt fortjent, at det er netop Arlo Parks, der i år modtager den prestigefyldte statuette.

- Det giver så meget mening, at hun skulle vinde den pris. Det er nok faktisk det mindst overraskende, jeg nogensinde har oplevet, siger radioværten med et grin.

Ifølge Marie Hobitz Filtenborg har Arlo Parks nemlig været "stort set umulig at komme udenom" på den britiske indie-scene de seneste par år.

- Arlo Parks har fået cementeret sig på den britiske musikscene på rekordtid, og det har kun vokset sig større og større. Under corona-lockdown sad hun på sit værelse og uploadede coversange til Instagram, og nu, godt et år senere, har hun vundet nogle af landets største musikpriser og skal varme op for Billie Eilish, når hun kommer til London. Hun er nærmest ustoppelig.

Hør nummeret 'Caroline' med Arlo Parks her:

0:00

Storroses for sin sangskrivning

Arlo Parks debuterede som artist i 2018, da hun udsendte singlen 'Cola'.

Siden har hun udgivet to ep'er, som hun i januar fulgte op med det nu Mercury Prize-hædrede debutalbum 'Collapsed In Sunbeams'.

Tidligere i år sikrede Arlo Parks sig også prisen som 'Årets kvindelige britiske artist' ved den britiske musikpris Brit Awards, hvor hun også var nomineret i kategorierne 'Årets kvindelige artist' og 'Årets album'.

Ved uddelingen af årets Mercury Prize blev Arlo Parks særligt hyldet for sine evner som sangskriver.

Juryen, der har udpeget årets vinder, fremhævede blandt andet musikerens evne til at skrive sange om seksualitet og andre emner, der optager mange på hendes alder.

- Arlo Parks er en ekstremt værdig vinder (…) På 'Collapsed In Sunbeams' adresserer hun komplekse emner som mentalt helbred og seksualitet og viser trods sine kun 21 år en stor lyrisk visdom, forklarede jurymedlemmet Annie Macmanus til NME.

Marie Hobitz Filtenborg er enig i, at Arlo Parks besidder et enormt talent, når det kommer til sangskrivning.

- På papiret er det jo vanvittigt, at hun kan vinde den her pris med et album, hun lavede, da hun var bare 20 år gammel, men Arlo Parks er simpelthen bare en helt vildt dygtig musiker og sangskriver, siger radioværten og fortsætter:

- Hun er en enormt dygtig historiefortæller, og man kan overhovedet ikke mærke, at de her sange er skrevet af en så ung artist. På trods af sin unge alder er hendes lyd og tekstunivers meget sofistikeret og enormt reflekteret, og man kan sagtens relatere til hendes musik, selvom man ikke selv er i start-20'erne.

Arlo Parks på scenen ved Brit Awards 2021, hvor hun blev hædret med prisen for 'Årets nye navn'. (Foto: JMEnternational © Getty Images)

Pris er 'den ultimative blåstempling'

Selvom Arlo Parks med roser og priser i bagagen allerede er godt på vej til at cementere sig som én af den britiske indie-scenes største, nye navne, så er der ingen tvivl om, at Mercury Prize-statuetten er et skulderklap, der giver medvind på vejen mod toppen, mener Marie Hobitz Filtenborg.

- Mercury Prize er den ultimative blåstempling, når du er britisk musiker. Selvom det allerede går rigtig godt for Arlo Parks, så er den her pris klart noget, der kommer med en god portion opmærksomhed, siger radioværten og fortsætter:

- Med en Mecury Prize i bagagen er 'Collapsed In Sunbeams' nu for alvor blevet det, man kan kalde et "must hear"album. Hvis folk kommer og siger, at de ikke har hørt den plade, kan man nu sige: "Hvad? Det skal du da, det har altså vundet en Mercury-pris." Så det er helt sikkert en prestigefyldt pris, der betyder en hel masse.

Facebook
Twitter