22-årige Emilie kæmpede med at acceptere sin seksualitet: 'Jeg ville helst være usynlig'

Sangerinden med kunstnernavnet Elyss skriver musik om den svære kærlighed.

(Foto: Andreas Bro © dr)

Identitet. Seksualitet. Relationer.

Det er ikke så få udfordringer og kriser, man møder og går igennem i løbet af ungdommen.

I hvert fald hvis man spørger 22-årige Emilie Lykke Skov, som laver musik under navnet Elyss.

Som teenager var hun tilbageholdende og indadvendt, og hun gik igennem nogle svære år, som startede, da hun var omkring 13.

Her begyndte hun nemlig at finde ud af, at hun ikke var som de fleste andre unge omkring sig. Og hun var nødt til at finde modet til at stå ved det.

- Jeg havde svært ved at acceptere min seksualitet og havde krise over det i flere år. Jeg var meget usikker, da jeg var yngre, og det var hårdt at indse, at jeg ikke bare kunne følge strømmen og blende ind med alle de andre. Jeg ville helst være usynlig, fortæller Elyss om sin tidlige ungdom, hvor hun fandt ud af, at hun var queer (fællesbetegnelse for køns- og seksuelle minoriteter, der ikke er heteroseksuelle eller kønsbinære).

- Det var umuligt for mig at snakke med folk om det og lukke andre ind, så jeg holdt det for mig selv. Jeg kom ud med mine følelser og frustrationer igennem lyrik, som med tiden blev til sangtekster.

Elyss blev valgt som en af 12 deltagere til talentudviklingsforløbet og konkurrencen KarriereKanonen ud af et felt på i alt 1706 kunstnere. Efter hendes koncert på Spot Festival blev hun udvalgt som en af otte finalister. (Foto: Andreas Bro © dr)

Men det var først, da sangerinden startede på gymnasiet i hjembyen Sønderborg, at hun for alvor begyndte at dyrke musikken. I mødet med andre kunstneriske personligheder på skolens musiklinje fandt hun ud af, at hun måske kunne lidt mere, end hun troede.

Kæmpe forløsning

Da hun senere tog på højskole for at få en ny start efter et katastrofalt kæresteforhold og gav sig selv ro til at fordybe sig i sangskrivningen, kom den første sang på fem minutter.

Og gennem musikken fik hun afløb for alle de ting inden i hende, hun ikke havde kunnet sætte ord på. Her kunne hun på sin egen måde kommunikere sine følelser omkring selvaccept og sit første, store breakup.

Lyt til 'Too Late', som handler om Elyss' første forhold:

0:00

- I starten var det nok mere ord, der skulle skriges ud, end det var sange. Det var en kæmpe forløsning. Jeg følte, jeg havde ventet på at få de her ting ud i mange år. Ting, jeg havde brændt inde med i størstedelen af mit liv, siger hun om den terapeutiske effekt, sangskrivningen havde på hende.

Og højskoletiden må siges at have været et vendepunkt for Elyss - både på et personligt og musikalsk plan.

Hun blev mere udadvendt, fik en masse venner og turde være sig selv.

Og efter at have skrevet, indspillet og produceret en række sange, som fik positive reaktioner fra både lærere og elever, fandt hun mod til at optræde foran hele skolen på trods af en altoverskyggende præstationsangst.

Grænseoverskridende spørgsmål

Efter højskoleopholdet måtte Elyss igennem en ny krise, for hvad skulle hun nu? Vennerne var for længst flyttet fra Sønderborg til landets større byer.

Hun ville til København for at jagte musikdrømmen. Og ikke mindst for at føle hun kunne være sig selv.

Før sit højskoleophold havde Elyss aldrig sunget solo for nogen før. - Det var min korlærer, der fik mig ud over kanten. Efter jeg havde sunget solo for første gang, tog hun fat i mig og sagde, at det skulle jeg tage seriøst og arbejde videre med. (Foto: Andreas Bro © dr)

- Mit problem med Sønderborg var, at det er en lille by med knap så meget diversitet. Jeg var åben omkring min seksualitet i gymnasiet, men fordi alle kendte alle, fik jeg tit en masse grænseoverskridende spørgsmål, fordi jeg er til piger, fortæller hun.

- Jeg blev mødt med kommentarer som: 'Er det ikke bare, fordi du ikke har fundet den rigtige fyr?' og 'Det er bare, fordi du ikke har prøvet mig'. Det er ikke, fordi jeg har oplevet noget ubehageligt af hate crime-karakter, men det er frustrerende hele tiden at skulle forsvare sig selv.

Og så gik turen til hovedstaden. Uden en krone på lommen flyttede Elyss rundt på værelser hos venner og bekendte, fik et job og brugte al sin fritid på at lave musik, som hun delte på nettet.

Beslutningen skulle vise sig at give pote.

Et management fik nemlig hurtigt øjnene op for det unge talent, som åbent og sårbart deler sine inderste tanker og følelser gennem musikken, og skrev kontrakt med hende.

Et samarbejde, som var nøjagtig, hvad sangerinden havde brug for for at komme videre med musikken og få sig selv i studiet med dygtige producere.

Senere fulgte en finaleplads i talentudviklingsforløbet og konkurrencen KarriereKanonen og en kontrakt hos et bookingselskab.

Sorg, vrede og frustration som drivkraft

I dag er Elyss glad for de udfordringer, hun har overkommet og tacklet på sin egen måde. De har nemlig gjort hende til den, hun er, og har givet hende styrke til at skille sig ud og stå ved sig selv.

- Jeg er glad for, jeg er født i en tid, hvor det er okay at være, som jeg er, men jeg har altid skullet forsvare det. Det tror jeg, man skal gennem hele sit liv. Og det er okay, men det er hårdt, når man er ung og sårbar og ikke ved, hvem man er, eller hvor man skal hen i livet, forklarer hun.

Og det er da også udfordringerne, kriserne og de dystre følelser, der er selve drivkraften for Elyss' musik.

- Vi har alle oplevet ting, vi ville ønske, vi kunne lave om på. Men på et tidspunkt må man sige til sig selv: 'Jeg kan ikke lave om på det, og det er okay, men måske kan jeg bruge de følelser, det har givet mig, til noget konstruktivt'. I mit tilfælde er det ofte sorg, vrede og frustration, jeg arbejder ud fra.

Den største inspiration til Elyss' sange kommer nemlig ofte fra de svære sider af kærligheden og hendes forliste forhold, som har været præget af psykisk terror og psykiske lidelser.

- Det er de ting, der har gjort ondt, som kommer ud i musikken. Det er så personligt, at jeg føler, jeg står og læser op fra en dagbog, når jeg spiller live. Der er stadig mange ting, der skal ud, men lige nu har jeg faktisk en skriveblokade, fordi jeg har det rigtig godt, siger hun med et grin.

Elyss kæmper for at overvinde sin præstationsangst, som gør det svært for hende at optræde live. - Jeg har intet imod at dele min musik på nettet, men at stille mig op på en scene og være sårbar foran så mange fremmede mennesker, det er svært. Der er så meget historie i mine tekster, og det er så personligt at synge dem. (Foto: Andreas Bro © dr)

Heldigvis har Elyss gennem årene skrevet en lang række sange, som blot mangler finpudsning og en ordentlig produktion. Og der er da også flere udgivelser på vej fra den spirende sangskriver.

- At nogle lytter til min musik i dag er et kæmpe skulderklap til den usikre pige, jeg var engang. Min musik er meget melankolsk, og det er måske ikke alle, der forstår den. Men det vigtigste er, at jeg kommer ud med mine budskaber, fortæller Elyss.

- Og så kan jeg bare håbe, at nogle derude, som går igennem de samme ting som mig, kan bruge det til noget. Det er det, jeg allerhelst vil med musikken.

Elyss kan opleves live på Smukfest den 6. august.