23-årig dansk rapper har siddet i fængsel hele sin ungdom: Jeg har selv valgt at leve et kriminelt liv

Nu vil 'Abu Debe'-hitmageren Jamaika vil være den største rapper i Danmark.

Lige nu hitter Vejle-rapperen Jamaika stort med nummeret 'Abu Debe'. (Foto: GONZALES PHOTO KIM MATTHÄI LELA)

Trods hans kun 23 år har Jamaika brugt størstedelen af sine ungdomsår i fængsel. Tidligere i år blev den unge rapper endnu engang løsladt efter to år i brummen - men nu er det slut.

Slut med at ryge ind og ud af fængslet og slut med kriminaliteten. Slut med at spilde sin tid.

Nu dedikerer den dansk-somaliske rapper sig 100 procent til den musik, som på få år har gjort ham til et af dansk hiphops mest lovende og brandvarme talenter.

I 2015 udgav han nummeret 'Gode dage venter', mens han sad i fængsel, men det var Jamaikas debut-ep fra 2016, 'SxB på fri fod', der for alvor satte ham på hiphop-landkortet.

Siden er nummeret 'Blodskudt' blevet hørt over ti millioner gange på streamingtjenesten Spotify, og lige nu hitter han stort med singlen 'Abu Debe'.

Men livet for det unge rap-talent har ikke altid været lige let.

Lyt til 'Blodskudt' her, mens du læser videre:

0:00

Glamouriserede kriminaliteten

Han er vokset op i Vejle i området Finlandsparken, der i mange år har været at finde på regeringens famøse ghettoliste. Selv har Jamaika 'intet ondt at sige om det sted'.

- Det er specielt at vokse op der, for der en masse negative sider, som medierne får fremhævet. Men jeg har det ikke på samme måde. Finlandsparken er ikke et parallelsamfund, som politikerne siger – vi passer bare bedre på vores venner, end dem vi ikke kender. Alle er vokset op sammen og kender hinanden, så man passer på hinanden, siger Jamaika i programmet 'Sovsen' på P3.

Men livet i Finlandsparken har alligevel ikke altid været rosenrødt. Store dele af sit liv er Jamaika røget ind og ud af ungdomsinstitutioner, opholdssteder og fængselsceller, og han har gennem hele sin ungdom været på kant med loven.

Men man skal ikke have ondt af Jamaika.

- Har det været svært at være mig? Ja og nej. For jeg har gjort det svært for mig selv, jeg har selv valgt at leve et kriminelt liv. Der er ikke nogen, der har proppet det ned i halsen på mig, siger han.

- Jeg elskede det og glamouriserede det liv. Der har været nogle mennesker, som jeg har set op til, der har gjort de her ting. Jeg har måske ikke haft nogle andre at kigge på, fordi jeg er fra et socialt belastet område. Det er hurtigt blevet til en romantiseret historie i mit hoved, siger han.

Grådigheden er den største trussel

Pengene blev Jamaikas drivkraft.

Rapperen er ifølge ham selv vokset op i en familie med begrænsede midler, og hvor nye ting var noget, man selv sparede op til eller fik i fødselsdagsgave, hvis man var heldig.

Derfor lokkede de lette penge, som kriminaliteten kunne byde på. Tanken om økonomisk frihed og ubegrænsede midler var svær at modstå for den unge rapper.

- Den største trussel er ikke politiet eller de andre på gaden, den største trussel kommer fra din egen grådige tankegang. Mennesker har altid en trang til det, de ikke kan få.

- Hvis du har lyst til at tage til Malibu og leje dig ind på halvdelen af et diskotek, så er det det, du gør. Det er det, enhver gadedreng gerne vil. Ikke det med et diskotek, men at have et beløb der - halvt om halvt – er ubegrænset, siger han.

I 2016 optrådte Jamaika på Countdown-scenen på Roskilde Festival. (Foto: GONZALES PHOTO CHRISTIAN HJORTH)

Vil være den største i Danmark

Mens han sad i fængsel, arbejdede Jamaika på ny musik. Med en hjemmelavet ’tromme’ – en spand, som dem man køber skyr i, med huller i siden – komponerede han nye beats og sange.

Igen på fri fod er Jamaika nu klar til at overtage hiphop-tronen.

- Jeg er ude, og det er en ny start. Jeg er kommet ud meget mere fokuseret og målrettet end nogensinde før, siger han.

Rapperens seneste single 'Abu Debe' hitter for tiden stort og har netop rundet den gyldne million, når det kommer til afspilninger på streamingtjenesten Spotify.

Lyt til hittet 'Abu Debe' her:

0:00

Og ambitionerne hos den unge rapper er lige så høje som hans streamingtal.

- Mit mål er at være den største i Danmark. Jeg skyder ikke mindre, for hvis jeg gør det, er der ikke nogen grund til at gøre det her. Og med alle de mål, jeg har, så ved jeg, at hvis jeg bare rammer halvdelen, så har jeg det godt. Then I'm good.

Du kan høre det fulde interview med Jamaika i 'Sovsen' på P3 og komme endnu tættere på hiphoppens nye storhåb her.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk