23-årig rapper topper (igen) britisk hitliste og rider på bølge af succes: 'Han kan det hele'

London-rapperen Dave topper den britiske hitliste med sit nye album 'We're All Alone In This Together'.

(Foto: Presse © Universal Music Group)

Den britiske rapper Dave har pænt god grund til at være glad for tiden.

For lidt over en uge siden udgav han nemlig sit album 'We're All Alone In This Together' - og det har trukket så stort et salg, at den 23-årige rapper fik den største åbningsuge i Storbritannien, siden Coldplay udgav deres album 'Everyday Life' i 2019.

- Jeg har lagt mit hjerte og sjæl i det her (album), mine op- og nedture, mine usikkerheder, min smerte, min sandhed, min familie, mine forhold, mit alt. Jeg har intet tilbage, skrev Dave, hvis fulde navn er David Orobosa Omoregie, på Instagram på udgivelsesdagen for albummet.

For rapperen betyder den vilde åbningsuge, at han i en alder af 23 år også kan fejre, at begge de album, han har udgivet, er strøget ind på toppen af albumhitlisten i hjemlandet, og at han nu står bag den største rapudgivelse i Storbritannien, siden Tinie Tempah udgav sit debutalbum tilbage i 2010.

Men hvem er Dave, der har sat sig tungt på den britiske rapscene?

- Jeg synes, han på mange måder er den fuldendte rapper. Han kan det hele, forklarer Kristian Karl, der er musikjournalist på Soundvenue.

Lad os finde ud af, hvad der har gjort, at den 23-årige rapper fra London har opnået den fulde pakke og så meget succes.

Lavede sang med Drake og scorede store musikpriser

David Orobosa Omoregie - eller bare Dave - voksede op i Streatham-kvarteret i det sydvestlige London. Hans forældre er fra Nigeria, og moren var enlig forsøger for Dave og hans to ældre brødre, der begge endte i fængsel – den ene dømt til livstid for at have været involveret i et mord.

Dave begyndte at skrive tekster og producere musik som 13-årig, og ifølge Kristian Karl har rapperens opvækst i et udsat kvarter som Streatham formet ham som artist.

- Det, der kendetegner ham, er, at han både forstår dynamikkerne i sådan et kvarter, men også formår at beskrive sin verden og sætte det i en større kontekst, siger Kristian Karl.

Det kan høres i Daves musik – som på sangen 'Black' fra debutalbummet 'Psychodrama' fra 2019, hvor han både fortæller om sine personlige erfaringer med at være sort og om dét at være sort i samfundet.

- Det nummer er min egen oplevelse. Mig som sydlondoner, sort, nigerianer - det er, hvad jeg primært baserer det på, har Dave udtalt om 'Black', ligesom han også har fortalt, at han lavede en masse research og talte med sine sorte venner, da han skrev sangen.

Lyt til sangen 'Black', mens du læser videre:

0:00

Men allerede i 2016 fik han som 18-årig sit gennembrudshit med grime-nummeret 'Thiago Silva', som han udgav med vennen og samarbejdspartneren AJ Tracey.

Samme år skete dét, mange nye, unge artister kun kan drømme om, når de håber på stjernestatus: Drake lagde et vers på Daves nummer 'Wanna Know Remix', og derfra tog det fart for den unge rapper.

Han udgav klubhits som 'Funky Friday' med gaderapperen Fredo, og efter flere single- og ep-udgivelser udkom hans debutalbum 'Psychodrama' i 2019.

Albummet strøg ikke kun ind på førstepladsen på den britiske hitliste, men sikrede ham også prisen for 'Årets album' ved Brit Awards i 2020 og en 'Mercury'-pris, der bliver anset som den fornemste musikpris i England.

23-årige Dave vandt en pris ved Brit Award i 2020 for sit debutalbum, 'Psychodrama', der udkom i 2019. (Foto: Mike Marsland © Getty Images)

Med andre ord er denne uges nummer et-placering med det andet album, 'We're All Alone In This Together', kun toppen af den bølge, som den 23-årige rapper rider på.

- Det er meget imponerende. Det understreger, hvor begavet en mand vi har at gøre med her. Han er ikke snublet ind i et viralt hit. Han har præsteret på et højt niveau og skabt stærke sange som 18-årig, fortæller Kristian Karl.

- Det er normalt i hiphoppen, at artisterne er unge, når de slår igennem, men det unikke ved Dave er, at han allerede lyrisk og teknisk set var en fuldendt rapper i en tidlig alder.

Personlige fortællinger og historier om samfundet

Der er ikke nogen tvivl om, at rap for tiden dominerer musikscenerne verden over. Men selvom streamingtjenesterne og internettet efterhånden er en sand jungle af nye rapartister, skiller Dave sig alligevel ud.

De lyriske fortællinger slår ham fast som en etableret, stærk og dygtig rapper, mener Kristian Karl.

- Han er frem for alt ekstremt god til ordspil. Man skal lytte til teksterne, skrue tilbage og måske slå dem op på Genius for at forstå dem. Der er mange lag i teksterne. Han går i flæsket på sproget og fortællingen, siger han.

Dave er nemlig heller ikke bange for at være politisk eller uddele stikpiller til magthaverne og samfundet - hverken i sine tekster eller når han har offentlighedens opmærksomhed som til Brit Awards i 2020, hvor han havde tilføjet et nyt vers til sangen 'Black', som han optrådte med. I det nye vers kaldte han blandt andet den britiske premierminister Boris Johnson for racist.

Og Daves tekster har da også resulteret i, at anmelderne blandt andet kaldte hans debutalbum for et af de mest tankefulde, bevægende og nødvendige album i 2019.

Daves lyriske univers i kombination med hans skildringer af samfundet får også Kristian Karl til at sammenligne den britiske rapper med den anerkendte amerikanske rapper Kendrick Lamar.

De har, ifølge musikjournalisten, gjort den samme undtagelse for rappere: opnået kommerciel succes, fordi de viser, at de både kan lave klubhits og samfundskritiske sange.

- På det nye og det forrige album er der sange, der er ti minutter lange – der er ikke mange popstjerner eller rappere, der laver så lange sange. Det er dejligt at have én som Dave, der siger: "Jeg tager ti minutter af din tid, og så skal du lytte efter." Det er ret smukt at have den slags tillid til sine lyttere i en tid, hvor alle er optaget af at lave streaminghits, siger Kristian Karl.

Den britiske rapper er både personlig og samfundskritisk i sine tekster. (Foto: Simone Joyner © Getty Images)

Han fortæller, at Daves succes også skyldes, at han bliver respekteret af alt fra de hårde gaderappere – som Fredo, han har lavet musik med – til de store popstjerner.

Selv komponisten Hans Zimmer, der er 40 år ældre end Dave, har arbejdet sammen med rapperen - og det var endda ham, der kom på dét, der blev Daves nye albumtitel, da de to arbejdede sammen sidste år.

- Han er universelt elsket, fordi han forstår at tale mange forskellige sprog, forklarer Kristian Karl. Det er dét, der har gjort Dave populær og kendetegner ham som rapartist, vurderer han.

Det kommer også til udtryk på Daves nye album, der blandt andet handler om hans kærlighed til en kvinde med albanske rødder, men som samtidig kommer til at handle om fortællingen om immigrantstrømninger, fordi deres kærlighedshistorie er påvirket af deres forskellige rødder langt fra London. Ligesom albummet også handler om hans egen familie, om kultur og om social arv.

- Han kan gøre fortællingen personlig, men også illustrere, hvordan den måde, verden er skruet sammen på, betyder noget for hans personlige fortælling, slutter Kristian Karl.

Facebook
Twitter