For 24 år siden lagde de hitlisterne ned: I dag bliver 90'er-stjernerne stadig bestormet af grædende fans

I 1997 storhittede danske Daze med sange som 'Superhero' og 'Tamagotchi'.

(Foto: BENT MIDSTRUP © Ritzau Scanpix)

"Oh my God!"

Ordene runger gennem menneskemængden, før den grædende fan hiver fat i Lucas Sieber.

"Må jeg få et billede?," lyder det gennem tårerne, inden den 46-årige musiker stiller op til et selfie med den følelsesladede fan.

- Det er jo helt vildt skørt at opleve, fortæller Lucas Sieber med et grin om episoden, der fandt sted, da han og resten af 90'er-bandet Daze for få uger siden optrådte i Finland.

For helt at forstå årsagen til den tudbrølende finske fan, bliver vi nødt til at skrue 24 år tilbage i tiden.

Dengang var Lucas Sieber nemlig - for en stund - én af Nordens allerstørste popstjerner.

Fik kæmpehit på rekordtid

Året er 1997, og 22-årige Lucas Sieber står på kanten til sit store gennembrud.

Et par år forinden har han mødt Jesper Tønnov Rasmussen, der blandt venner går under navnet 'Blip-Blop-Jesper' grundet hans store kærlighed til elektronisk musik.

En kærlighed, som Lucas Sieber deler. Sammen begynder de to kammerater at lave "computer-musik", og da der skal vokal på sangene, hiver de fat i den unge rocksanger Tine Bix.

De danner sammen trioen Daze, og i 1997 udkommer debutsinglen 'Superhero' – og så går det stærkt.

- Der går max 14 dage fra nummeret udkommer, til den sang bogstaveligt talt er overalt. Det var en kæmpe overraskelse, fortæller Lucas Sieber og fortsætter:

- Jeg arbejdede i en pladebutik på det tidspunkt, og pludselig stod vores single jo på hylden med bestsellerne. Hver dag var der kunder, der pegede på cd'en og spurgte: "Er det ikke dig, dét der?". Der gik ikke ret længe, så sagde jeg op, fortæller musikeren med et grin.

Der var hverken sparet på tøj, hårfarve eller tvivlsomme computereffekter, da Daze i 1997 udsendte debutalbummet 'Super Heroes'. Til venstre på coveret ses Lucas Sieber, til højre Jesper Tønnov Rasmussen og i midten forsanger Trine Bix. (Foto: pressefoto)

Med 'Superhero' får Daze deres store gennembrud. Den gakkede popsang stryger ind på førstepladsen på den danske singlehitliste og bliver også et hit i Sverige, Norge og Finland.

Med debuthittet og de efterfølgende hitsingler 'Toy Boy' og 'Tamagotchi' ridder Daze på den bølge af succes, som blandt andre hitmagerne Aqua har været med til at skabe.

Daze er faktisk så succesfulde, at gruppen på et tidspunkt ligger både nummer ét, to og tre på den danske dance-hitliste på én og samme tid.

- Den slags ville jo aldrig ske i dag. Det var vanvittigt. Det siger lidt om, hvor massivt det egentlig var, fortæller Lucas Sieber og fortsætter:

- Alt er jo relativt, men i vores øjne var Daze en stor succes. Vi nåede aldrig Aquas niveau, men at ligge i top på hitlisterne og optræde i udlandet var jo helt vildt sjovt. Og det gør mig da stolt den dag i dag.

Dazes debutalbum 'Super Heroes' ender med at sælge 300.000 eksemplarer på verdensplan, og i 1998 vinder trioen en Dansk Grammy for 'Årets danske dance-udgivelse'.

Hør det elskede - og udskældte - hit, 'Superhero', her:

0:00

Blev mødt med modstand trods succes

Det er dog ikke alle, der er lige begejstrede for hitlisternes nye, farverige darlings. Trods succesen bliver Daze også mødt af massiv modstand – også fra egne rækker.

- Jeg ved ikke, hvor mange gange jeg er blevet skudt i skoene, at det her var noget, alle kunne have lavet. Det var faktisk typisk andre, dygtige musikere, der havde den holdning til os dance-artister.

- Men så kunne de jo have lavet det selv, hvis det var så let, fortæller Lucas Sieber om modtagelsen i den danske musikbranche, hvor rocken langt op gennem 90'erne havde været den altdominerende genre.

- Der var bare ikke den samme respekt omkring dance-musik. Det var sådan noget, folk hørte til fest i weekenden, men som de rynkede på næsen af resten af ugen, fortæller Lucas Sieber.

Musikeren selv kan dog godt forstå, at Daze ikke just faldt i alles smag.

- Det var jo lidt for meget det hele. Det var meget konceptualiseret, og det blev måske lidt for voldsomt for nogen, når vi stod der med vores vilde outfits og blå hår. Men håndværket var der ikke en finger at sætte på.

Debutalbummet 'Super Heroes' blev en stor succes for Daze, der alene i Danmark solgte 90.000 eksemplarer af pladen. (Foto: Ole Buntzen © Ritzau Scanpix)

Trods kritikerne fortsætte Daze fortsat sin succes-stime, og da karrieren peaker, optræder bandet for 90.000 mennesker på Den Røde Plads i Moskva.

Succesen varer dog ikke ved.

Da Daze skal producere deres andet album, volder det bandet store problemer. Selvom budgettet fra pladeselskabet er skyhøjt, har trioen svært ved at finde den rigtige musikalske retning.

Og da andenpladen, 'They Came To Rule', efter megen møje og besvær endelig udkommer i 1999, står det hurtigt klart, at Dazes tid på tronen er ovre. Pladen opnår ikke den forventede succes, og kort efter går trioen hvert til sit.

Tilbage på scenen flere årtier senere

Men i dag, 24 år efter det store gennembrud, er Daze sammen igen. I hvert fald på scenen.

De seneste ti år har trioen spillet massevis af koncerter i hele Skandinavien – de fleste takket været særlige festivaler dedikeret til nostalgiske gensyn med 90'ernes store stjerner.

Og det bringer os til mødet med den grædende fan i Helsinki. I år er Daze nemlig igen på farten, og har blandt andet spillet koncerter i Finland.

- Det er helt vildt sjovt at være ude og spille igen. Vi har det sjovt og er med til at give publikum en fest. Det synes jeg, er fedt, fortæller Lucas Sieber.

Trioen er i år også ét af hovednavnene på festival-turnéen 'Vi Elsker 90'erne', hvor de i selskab med 90'er-koryfæer som Whigfield og svenske Drömhus lægger vejen forbi otte danske byer i løbet af august.

- Det er helt vildt fedt at mærke, at folk stadig kan lide vores musik, og at en sang som 'Superhero' fortsat har et liv så mange år efter. Det havde vi på ingen måde regnet med, dengang vi sad og skrev de her numre, fortæller Lucas Sieber.

Lucas Sieber i henholdsvis 1997 og under en koncert i Bergen i Norge sidste sommer. (Foto: Presse © Presse / Foto: JARLE H. MOE © Ritzau Scanpix)

Musikeren ved godt, at Daze i dag er blevet et 'nostalgi-act'.

Et navn, som folk for én aften indløser billet til for at blive sendt tilbage til de gode, gamle dage og mindes en tid, hvor alt - i hvert fald i hjernens glorificerede tilbageblik - måske virkede lidt nemmere og sjovere.

- På en måde er vi blevet sådan et Birthe Kjær-act. En kunstner, som engang var rigtig stor, men i dag måske mere lever af nostalgien og minderne, griner Lucas Sieber.

Han holder en kort tænkepause og siger så:

- Men på en måde er nostalgi også en skør størrelse. Jeg tror nogle gange, vi kan have en tendens til at gøre ting større, end de egentlig var. Folk kommer og siger: "Gud ja, 'Superhero', den var jo KÆMPEstor, det var jo helt vanvittigt".

- Og dét var da stort, men altså… Jeg tror da også nogle gange, tingene lige får et ekstra nøk opad, når folk husker tilbage. Men det er jo en fin måde at ældes på, og jeg er stadig virkelig stolt af det, vi har udrettet.

I 2013 medvirkede Daze i Dansk Melodi Grand Prix med nummeret 'We Own The Universe'. (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)
FacebookTwitter