25 år efter hans tragiske død: Her er grundene til, Kurt Cobain har ændret verden

Den afdøde Nirvana-forsanger er blandt andet grunden til, du går klædt, som du gør.

Den 5. april 1994 mistede en hel generation af unge mennesker med følelserne udenpå genbrugstøjet og hang til støjende rockmusik et ikon.

En kombination af en skrøbelig psyke, et voldsomt indtag af stoffer og en uhåndterlig popularitet fik Nirvana-frontmanden Kurt Cobain til at skyde sig selv i sit hjem i Seattle i det nordvestlige USA.

Samme dag Cobain på tragisk vis valgte at gøre en ende på sine pinsler, kom Benedicte Pierleoni til verden i København.

Et datosammenfald, den kommende trommeslager i bandet Baby In Vain først blev opmærksom på, efter hun var blevet draget af Kurt Cobain og Nirvanas musikalske univers mange år senere.

- Mit første møde med Nirvana var i start 00'erne. En kammerat havde inviteret mig med til en jam-session med hans band, og de spillede nummeret 'Smells Like Teen Spirit'. Jeg husker det som en lyd, der var ny for mig og var enorm interessant og kunne et eller andet.

- Det lå længe i min underbevidsthed, at der fandtes det her band, der hed Nirvana. En ven gav mig en dag en brændt cd med flere af deres hits på, og til min fødselsdag fik jeg albummet 'In Utero'. Samtidig syntes min trommelærer også, at Nirvana var fede, og at jeg skulle spille det. Lige pludselig begyndte jeg bare at tænke: 'Fuck - det her rykker sgu', fortæller Benedicte Pierleoni.

Lyt til 'Smells Like Teen Spirit' her, mens du læser videre.

0:00

En del af 'Klub 27'

Det er nu 25 år siden, at Cobain døde som 27-årig og dermed blev endnu et prominent medlem af 'Klub 27' - den nærmest mytologiske række af rockstjerner, der døde i en alder af netop 27.

- På sådan en helt morbid måde kan man sige, at Kurt Cobains død dengang nok har været med til at gøre Nirvana legendariske. De fik kun lavet tre plader, men hvis de var blevet ved, så kan det være, at de havde mistet den fuldstændig, mener Benedicte Pierleoni.

Det kan i hvert fald konstateres, at folk stadig hører Nirvana. Bandet har over 12 millioner månedlige lyttere på Spotify, hvor 'Smells Like Teen Spirit' er blevet afspillet over en halv milliard gange.

Videoen til nummeret har mere end 800 millioner visninger på Youtube.

Og køen ved kassen for namedropping af Nirvana-sangskriveren som inspirationskilde er ligeledes uendelig lang.

Alle fra Kendrick Lamar, Lana del Rey, Lil Wayne, Muse, Kanye West og Arcade Fire til Jay-Z har hyldet Nirvana og Cobain.

Hvorfor hylder så mange nutidige kunstnere Kurt Cobain så mange år efter hans død?

- Jeg tror, at det skyldes den ægthed og den personlighed, som han havde. Han var både dyster, mørk og selvdestruktiv samtidig med, at han var goofy og selvironisk. Blandingen mellem at tage sin musik virkelig seriøst og samtidig være ydmyg omkring det er meget inspirerende for mig. Jeg tror, det er ægtheden, følsomheden og professionalismen, men også ydmygheden og det uprætentiøse, og hvordan hele hans personlighed skinner igennem i musikken og ordene, der er meget inspirerende for andre kunstnere, siger Benedicte Pierleoni.

Lyt til 'Low Life' fra Baby In Vain her.

0:00

Hvad er det, der gør, at Cobain og Nirvanas musik i dine ører stadig holder?

- Man kan simpelthen mærke ham og hans ord blive formidlet gennem musikken. Det lyder på en eller anden måde friskt, for de spiller bare uden at tænke så meget over det. Der er ikke noget pis. Bandet var det eneste, de havde, og de gjorde det fuldt ud.

- Og så er sangene sindssygt velskrevede. Det er gode melodier, og de har en helt vild energi, som man ikke så tit hører i nyere musik. Det er sjældent, at jeg hører ny musik med samme sjæl, indlevelse, sammenhold og fandenivoldskhed i dag, lyder forklaringen fra Baby In Vain-trommeslageren.

Også den 20-årige rapper K-Phax, der debuterede med singlen 'Oh My God' i 2017, er stor fan af Kurt Cobain og Nirvana.

Som en, der selv udtrykker sig i en anden genre end Cobain, har K-Phax ligeledes et bud på, hvorfor så mange rappere hylder den afdøde antihelt som forbillede.

Udover førnævnte kunstnere som Kendrick Lamar, Lil Wayne, Kanye West og Jay-Z er unge rap-artister som Juice Wrld og nyligt afdøde XXXTencation også inspireret af Nirvana-frontmanden.

- Kurt Cobain havde en attitude, som mange rappere gerne vil have. Han var sej. Og så rammer hans musik de samme følelser, som mange rappere kredser om. Han var sådan en type, som man gerne ville have med til sin fest. Man ville gerne hænge ud med ham i et hjørne, forklarer K-Phax.

Reinkarnation?

Det var først mange år efter det første møde med 'Smells Like Teen Spirit' og flere af de andre dragende Nirvana-numre, at Benedicte Pierleoni - eller Bene, som hun ofte bare kaldes - opdagede, at hun havde et helt særligt dato-fællesskab med Kurt Cobain.

- For fem-seks år siden lå jeg på en strand i Italien og læste Cobain-biografien 'Heavier Than Heaven', og lige pludselig kunne jeg læse, at han tog livet af sig selv den 5. april 1994 - den dag, jeg blev født. Jeg syntes, at det var ret spøjst, at Nirvana er fra buddhismen og hinduismen, hvor man snakker meget om reinkarnation.

At hun skulle være en reinkarnation af Kurt Cobain er skam ikke noget, som hun bare finder på, forsikrer Bene med et lille smil om munden.

Hun har nemlig medbragt to polaroid-billeder som håndfaste beviser på slægtskabet med Cobain.

- På det ene billede er mit ansigt foran en Nirvana-plakat, men Kurt Cobain er blevet sløret i fremkaldelsen, så det er kun mig, Krist og Dave på billedet.

Hør Benedicte Pierleoni tale om sit forhold til Kurt Cobain i videoen her.

- På det andet billede sidder jeg på en bar i London. Jeg har måske drukket lidt for meget og viser min langfinger til fotografen. Da billedet bliver fremkaldt, ser vi så, at der i baggrunden hænger et billede af Kurt Cobain, hvor han også viser sin langfinger. To beviser på reinkarnation, lyder det overbevisende.

Fra antiforbrug til mainstream

Nirvana og flere andre bands fra Seattle-området i samme periode opstod blandt andet som et alternativ til forbrugssamfundet.

Medierne fandt hurtigt på at gøre musikken til en ny genre, så grunge blev brugt som samlebetegnelse for bands som Nirvana, Pearl Jam, Soundgarden og Alice In Chains.

Tøjet blev købt i genbrugsbutikker og var gerne hullet og laset. Sceneshowet blev der heller ikke gjort det store ud af, for det handlede om musikken.

Men som det er gået med mange andre subgenrer og undergrundsfænomener, blev grunge en del af den massekultur, som den egentlig var skabt i opposition til.

Ligesom inspirationen fra Nirvanas musik kan spores hos adskillige bands og artister i 2019, dukker Cobain og de andre grunge-heltes outfits også stadig op i modebilledet.

Dr. Martens-støvlerne, Converse-gummiskoene, de hullede jeans og skovmandsskjorterne har kunnet ses i tonsvis af modemagasiner de senere år.

- De var meget slacker-agtige og sådan lidt: 'Nu kommer vi og spiller i det tøj, vi har haft på i den sidste uge', lyder det fra Benedicte Pierleoni, når snakken falder på Cobain og Nirvanas stil.

K-Phax har de seneste par år også spottet en mode-tendens, som er direkte inspireret af en meget berømt foto-session med Kurt Cobain.

- Folk går stadig med hans briller, og det er stadig en sej ting. De der hvide briller, lyder det om de nu ikoniske solbriller, som både Rihanna, Pharrell Williams, Wiz Khalifa, medlemmer af hiphop-gruppen Migos og rapperen Lil Yachty har båret offentligt.

Lyt til 'Rebellions' fra K-Phax her.

0:00

Kurt Cobain fungerede på et tidspunkt som poster-boy i en kontroversiel Dr. Martens-kampagne, og lige nu kører der en retssag i USA, hvor Nirvana har sagsøgt modehuset Marc Jacobs.

Nirvanas repræsentanter mener nemlig, at Marc Jacobs i en kollektion fra 2018 har kopieret bandets ikoniske smiley - en smiley, som Kurt Cobain angiveligt skulle have tegnet i forbindelse med udgivelsen af 'Nevermind' i 1991, og som har været en del af Nirvanas identitet lige siden.

Selvom det er mere end 25 siden, at Kurt Cobains musik bragede igennem lydbilledet er den stadig en del af bagagen, når Baby In Vain og K-Phax går i studiet.

- Jeg har taget mig selv i at høre Nirvana inden indspilninger med Baby In Vain. Jeg tror ikke, at det har været bevidst. Musikken får bare en bestemt nerve ind i mig og giver mig energi til at smadre fuldstændig igennem, lyder det fra Benedicte Pierleoni.

- Min sang 'Failure' er inspireret af nogle af de ting, som jeg har været igennem i mit liv. Den handler om at blive afvist af sine forældre og om ikke at høre til nogen steder. Det var en periode i mit liv, hvor jeg lyttede meget til Nirvana, og viben i nummeret kommer ud af deres musik, fortæller K-Phax.

Hør K-Phax tale om sit forhold til Nirvana-sangen 'All Apologies' i videoen her.

Den nye generations Cobain

Der er selvfølgelig også kommet nyere artister til, der ligesom Kurt Cobain kan være med til at sætte ord på unges til tider dystre tanker.

Et af disse nye stjerneskud har, ifølge et af Nirvana-medlemmerne, i hvert fald gang i lidt af det samme, som Seattle-heltene havde dengang.

- Jeg har læst, at Dave Grohl har været ude at udtale, at det samme fænomen, vi så omkring dem dengang, nu er ved at ske for Billie Eilish.

- Musikken er fuldstændig anderledes, men mørket i teksterne og det dystre univers kan alligevel sammenlignes. Hun synger også til outsiderne. Stemmer som Kurt Cobain og Billie Eilish kan være med til at nedbryde det forvrængede glansbillede af et samfund og en perfekthedskultur, og det, synes jeg, er enormt vigtigt, aktuelt og fantastisk, at musik kan gøre. Det er vigtigt med personer, der gennem deres egen kunst kan formidle følelser således, at andre føler sig hørt, fortæller Baby In Vain-trommeslageren.

Så behøver unge vel ikke længere at lytte til Nirvana, eller hvad?

- Jeg tror, at teenagere har brug for noget rebelsk. Og så er Nirvana bare et go to-band. De er rimelig tidløse og har en eller anden vild appel til folk, som, jeg ikke tror, dør i den nærmeste fremtid, lyder det til sidst fra Benedicte Pierleoni, mens K-Phax ligeså skråsikkert proklamerer:

- Kurt Cobains musik vil have en effekt på generationer ind i fremtiden og kommer aldrig til at forsvinde.

FacebookTwitter