(Foto: Kim Matthäi Lela/Gonzales Photo © Ritzau Scanpix)

25-årig sangkomet blomstrer under coronakrisen: 'Vi introverte har det ret godt for tiden'

Hverdagens forventninger er sat på pause, og det kan Selma Judith godt lide. Torsdag aften spillede hun koncert under ny livestream-festival.

Internettet flyder efterhånden over med koncerter, der livestreames fra musikernes egne stuer, siden coronakrisen lukkede scener over hele verden ned.

Og selvom intentionen og indsatsen er prisværdig, er det måske begyndt at blive en anelse ensformigt at se på.

Så da den danske YouTube-kanal Brodie Sessions tidligere på ugen offentliggjorde en livestream-festival på flere forskellige, alternative lokationer i løbet af maj, var der godt nyt for danske musikentusiaster.

En af kunstnerne på festivalplakaten er 25-årige Selma Judith, der bevæbnet med sin harpe spillede koncert i designeren Finn Juhls arkitekttegnede sommerhus ved Isefjord på festivalens anden dag torsdag aften.

Den unge sangerinde, sangskriver og harpist havde et hæsblæsende år i 2019, hvor hun, efter kun at have udgivet tre sange, spillede på blandt andet Roskilde Festival, varmede op for Jada og senere spillede som hovednavn på Vega i København.

Men selvom det for alvor begyndte at tage fart for Selma Judith, er hun i virkeligheden slet ikke så vild med at stille sig frem på en scene og kræve publikums opmærksomhed - og kommer indimellem til næsten at undskylde for, at der ikke sker mere, end der gør, under hendes koncerter.

Alligevel kan hun ikke undvære at spille musik. Om det så er med eller uden publikum, som det var under hendes optræden ved Brodie Sessions' livestream-festival.

Lyt til Selma Judiths første single 'Kind of Lonely', som hun lagde op på KarriereKanonen, inden musikbranchen for alvor fik øjnene op for hendes talent:

0:00

Vi bad Selma Judith, allieret med en smartphone, om at dokumentere den noget atypiske koncert torsdag aften.

 • Selma Judith har sunget og spillet guitar, siden hun var lille, og tog hul på sit harpespil som 15-årig. Valget faldt på netop harpen, fordi hun havde en tæt veninde, der spillede en masse instrumenter, og det skulle være et, veninden ikke havde spillet. - Jeg gad ikke at konkurrere med hende, griner hun. Efter gymnasiet kom hun igennem en kollega i kontakt med MØ og hendes band, fordi de skulle bruge en harpist til en livesession. - Det gav mig blod på tanden i forhold til at tro på, at man måske godt kunne prøve at lave noget selv bare for at se, hvad der ville ske, fortæller Selma Judith, som stadig spiller harpe for andre kunstnere ved siden af sin egen musik. (Foto: Anders Lohmann / Grafik: Frederik Højfeldt)
  1 / 9
 • Da Selma Judiths manager ringede til hende for at høre, om hun ville spille til Brodie Sessions’ festival, var hun ikke i tvivl om, at det ville hun gerne. Også selvom hun indrømmer, at hun ikke helt ved, hvem ham Finn Juhl, der har haft sommerhuset, er. – Jeg er ikke så skarp på design. Men der er meget smukt og lækkert lige ud til vandet, siger hun med et smil og fortsætter: - Det er ikke, fordi vi er dem, det er gået hårdest udover i forhold til aflyste koncerter, men det er fedt, at folk er begyndt at lave den her slags sessions. (Foto: Anders Lohmann / Grafik: Frederik Højfeldt)
  2 / 9
 • Selvom Selma Judith savner at spille koncerter for et publikum og glæder sig til, det bliver muligt igen, har det at spille uden publikum alligevel gjort indtryk på hende. - Jeg tror, det passer godt til mig, for noget, der deler vandene lidt for folk, når jeg optræder, er, at jeg tror, jeg har en meget introvert energi. Så på den måde var det faktisk meget naturligt at få lov til at være i mit introverte hjørne, uden at skulle huske mig selv på også at være en stage performer. Men det er selvfølgelig noget helt andet, for man bruger normalt også den energi, der kommer fra publikum. Der er en udveksling af energier, siger hun. (Foto: Anders Lohmann / Grafik: Frederik Højfeldt)
  3 / 9
 • Til torsdagens koncert spillede Selma Judith alene med sin harpe uden sit band. Men publikum og band eller ej, så blev hun mindst lige så nervøs, som hun plejer inden en koncert. – Jeg bliver fucking nervøs op til, og det tror jeg ikke rigtig, jeg kommer af med. Jeg har hurtigt accepteret, at det ikke handler om at holde op med at være nervøs men prøve at finde ud af, hvordan jeg stadig kan præstere med den nervøsitet, fortæller hun. – Jeg har ofte sat mig og været svimmel og stakåndet og lidt nervøs for, om jeg skulle til at brække mig udover det hele eller besvime. Men på en eller anden måde får jeg det ud af kroppen ved at spille. (Foto: Grafik: Frederik Højfeldt)
  4 / 9
 • Den 25-årige sangskriver og sangerinde har efterhånden spillet omkring ti offentlige koncerter. Og hun erkender, at hun måske har en lidt spøjs tilgang til det med at være artist og frontkvinde i et band. - Jeg har bare ikke temperament til at stille mig frem på scenen og sige: ”Prøv at se på mig”. Jeg er opmærksomhedskrævende i alle mulige andre sammenhænge, men sådan noget med en scene, der har jeg det egentlig bedst med at være lidt i baggrunden. Publikum plejer at være overdrevet søde, men jeg får nærmest dårlig samvittighed på forhånd. Når jeg spiller harpe alene, plejer jeg at sige: ”Der kommer ikke til at ske mere, så I må gerne gå ud at ryge og komme ind igen, for det er bare mig og den her harpe.” Jeg er ikke så cirkus-showbizz-agtig. Jeg har ikke konfettikanoner med. (Foto: Frederik Højfeldt / Grafik: Frederik Højfeldt)
  5 / 9
 • Selma Judith og hendes band havde kun et par koncerter i kalenderen, som er blevet aflyst på grund af coronakrisen. Det skyldes, at de er i fuld gang med at lave et debutalbum, som forhåbentlig kommer ud til efteråret, fortæller hun. - Nu synes jeg efterhånden godt, vi kan være bekendt at komme med et album. Der kommer ikke til at være nogen af de singler på, der er ude i forvejen, så det er helt nyt. Til efteråret har vi arbejdet på det i to års tid. (Foto: Anders Lohmann / Grafik: Frederik Højfeldt)
  6 / 9
 • Hun har ikke udgivet noget i eget navn i år, men til gengæld har hun medvirket på en sang af danske Goss, som også spillede til livestream-festivalen samme aften. Her optrådte de sammen med sangen ’Fighting for the Gospel’, hvor Selma Judith sang omkvædet og spillede harpe. (Foto: Anders Lohmann / Grafik: Frederik Højfeldt)
  7 / 9
 • Selma Judith går i øjeblikket på Københavns musikskole, hvor hun på grund af coronakrisen har fået aflyst både undervisning, sammenspil og nogle årsprøver. Men alt i alt trives hun meget godt under coronakrisen, fortæller hun. - Det er mit indtryk, at mange introverte eller folk, der er følsomt anlagt, har haft det ret godt. Ikke fordi folk dør og er bange for at blive smittet, og det er uden tvivl gået hårdt ud over mange, men fordi hverdagen er blevet sat på pause og dermed også hverdagens forventninger. Jeg har i hvert fald haft det ret godt, men jeg savner min mor rigtig meget. Hun er lidt oppe i årene, så hende ser jeg ikke. (Foto: Anders Lohmann / Grafik: Frederik Højfeldt)
  8 / 9
 • Selma Judith håber, at vi i fællesskab også vil huske de gode ting, krisen førte med sig, når den er drevet over. Især de ting, der har med miljøet at gøre. - Jeg ville synes, det var så fucking åndssvagt og uintelligent, hvis folk bare var sådan: ”Nu kan vi flyve igen”. Nej, for helvede. Tag til Møn, der er pisseflot. Det er pisseærgerligt, ja, men det er også pisseærgerligt, at vi er ved at ødelægge alt omkring os. Jeg synes ikke, det er synd for menneskeheden, det der sker nu, men det er synd for enkeltindividerne, som lider under det. Men det er bare sådan, det er lige nu, og det kunne også være meget fucking værre. Man kan ikke både være den dominerende race på en planet, og så også være forkælet. Det er for meget. (Foto: Anders Lohmann / Grafik: Frederik Højfeldt)
  9 / 9
FacebookTwitter