25.000 i Parken, men stadig ingen store festivaler: 'Det virker urimeligt'

- Man kan ikke lade være med at føle sig forbigået, siger Dansk Live.

Der er snart udsigt til normale koncerter igen, men det går stadig for langsomt, mener spillestederne. Her er det en koncert med Angående Mig i maj på spillestedet Vega. (Foto: Flemming Bo Jensen © Ritzau Scanpix)

Snart går mundbindet på pension, øllet kan flyde efter klokken 23, og du kan fra 1. september endda smutte på diskotek.

Der er med andre ord masser af gode ting i vente i den nye genåbningsaftale, som stort set alle Folketingets partier blev enige om i nat, hvis du savner at komme ud.

Alligevel er der dog ikke ren jubel at hente hos interesseorganisationen for danske festivaler og spillesteder, Dansk Live.

- Der er lys for enden af tunnelen, men vi havde gerne set flere muligheder henover sommeren. At det først bliver bedre til august er lidt ærgerligt, siger Esben Marcher, sekretariatschef i Dansk Live.

Aftalen åbner også muligheden for, at Parken allerede fra på lørdag kan lukke 25.000 gæster ind for at se fodboldkamp, når Danmark skal spille mod Finland. Men det vækker undren hos Dansk Live.

Esben Marcher er sekretariatschef hos Dansk Live. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

- Jeg synes, det er ærgerligt, at vi går en sommer i møde med meget stramme retningslinjer. Det virker som en urimelig prioritering, når man hæver antallet af tilskuere ved fodboldkampe, mens festivalerne og os, der arbejder med musik, sidder med så store udfordringer, siger Esben Marcher, der er sikker på, at flere festivaler ville have fundet sted, hvis de blev prioriteret lige så højt som EM-kampene.

- Det er fornuftigt, at man åbner forsigtigt op, men man fordeler ikke genåbningen ligeligt, og så kan man ikke lade være med at føle sig forbigået. Men det er jo en politisk prioritering at gøre det sådan, siger han.

Flere lempelser på vej

Først og fremmest betyder den nye aftale for kulturlivet, at du kan lade mundbindet blive derhjemme allerede fra 14. juni, også selvom du skal til indendørs koncert, i biografen, i teater og alle andre indendørs kultursteder.

For udendørs koncerter ophører krav om sektionering og afstandskrav fra 1. august for siddende deltagere. For stående gælder det, at der fra 14. juni kan være maksimalt 2.000 deltagere i sektioner á 500.

Fra 1. juli stiger sektionskravet til 1.000, og fra 15. august må der være 10.000 deltagere i sektioner á 2500. Alt sammen med krav om coronapas. Først fra 1. september ophæves ordningerne helt. Dog skal du have coronapas frem til 1. oktober.

Øl til senere på natten og større koncerter

På indendørs spillesteder ændres kravet om udskænkning, så der fra 14. juni kan drikkes øl og drinks frem til klokken 24, og fra 15. juli til klokken 02. Coronapasset kan du undvære på spillestederne fra 1. august, hvis der er færre end 500 tilskuere.

Fra 15. juni vil der åbnes for siddende arrangementer uden grænse for antal deltagere med sektioner á 200 tilskuere. Fra 1. august er sektionskravet 1.000.

Flere festivaler har valgt at aflyse, fordi retningslinjerne i år har været for skrappe. Billedet stammer fra The Cures koncert under Roskilde Festival i 2019. (Foto: Maria Albrechtsen Mortensen © Scanpix)

1. august vil man kunne lave stående, indendørs arrangementer for maksimalt 3.000 deltagere i sektioner á 500 med krav om coronapas. Den ordning ophæves 1. september, hvorefter man skal vise coronapas frem til 1. oktober.

Desuden lempes afstandskravet, så der fra 1. august skal være to kvadratmeter per person. Først 1. september ophører arealkravene. Men netop det krav gør, at flere spillesteder ikke kan bruge genåbningen til så meget over sommeren.

- Det er positivt, at vi igen kan skænke alkohol efter klokken 22, og at vi kan afholde koncerter uden mundbind. Men der bliver ikke rykket for alvor ved kvadratmeterkravet før til september, så det vil ikke betyde, at vi kan få flere gæster ind til koncerterne før september, sådan som jeg forstår aftalen, siger Ditte Sig Kramer, der er kommunikationschef hos spillestedet Vega i København.

Hun havde håbet, at man ville have kunnet få flere gæster ind, nu hvor coronapasset vil køre henover sommeren, men glæder sig til gengæld over, at kvadratmeterkravet står til at bortfalde, når Vegas højsæson begynder i september.

Du kan få et hurtigt overblik over genåbningsaftalen her. Og du kan læse hele aftalen hos Justitsministeriet her.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk