27 år senere hitter temasangen fra Venner stadig - men for gruppen bag blev kæmpehittet en forbandelse

Få hele historien om det evigt aktuelle tv-hit 'I'll Be There For You'.

(© Grafik: Oliver Seppo)

Rigtige venner kan ej købes for penge.

Sådan lyder det i en gammel dansktop-klassiker, der blev gjort populær af den folkelige troubadour Jodle Birge engang i 1980'erne. Men har den gode Birge nu også ret i det?

Nogle vil nemlig mene, at rigtige venner snildt kan erhverves for den nette sum af et tv-abonnement eller en streaming-konto.

I hvert fald hvis du spørger de millioner af tv-seere, der verden over har slugt den ene sæson efter den anden af hitserien 'Venner', der havde premiere tilbage i 1994.

Lige siden har Ross, Rachel, Monica, Chandler, Phoebe og Joey hjulpet os gennem alt fra tømmermænd, hjertesorger og sygedage til søvnløse nætter og dovne søndage.

Alt sammen til tonerne af seriens ikoniske titelmelodi, 'I'll Be There For You', der allerede dengang for 27 år siden blev et enormt hit, og i dag stadig kan sætte gang i fællessang til enhver bålaften eller tårevædet efterskoleafslutning.

Men hvordan kom det egentlig i stand, at netop dén sang blev soundtracket til en af tv-historiens største seriesucceser? Og hvilke konsekvenser fik det enorme hit for bandet bag?

I anledningen af 'Venner's dugfriske genforeningsafsnit, der netop har haft premiere, dykker vi her ned i hele historien bag hittet 'I'll Be There For You'.

Skal du på trods af timevis af binge-watching alligevel have genopfrisket kendingsmelodien? Så hør bandet The Rembrandts fremføre den her:

0:00

Kendt rockband takkede først nej til tv-tjans

I dag kan det være svært at forestille sig et andet soundtrack til den legendariske introsekvens, hvor vores allesammens tv-venner boltrer sig i et springvand og slænger sig på den i dag ikoniske, orange sofa.

Men 'I'll Be There For You' var faktisk slet ikke 'Venner'-producernes førstevalg.

I stedet havde seriens skabere angiveligt udset sig nummeret 'Shiny Happy People' med den populære rockgruppe R.E.M. som titelmelodien til deres nye tv-serie.

R.E.M.s pladeselskab var dog tilsyneladende ikke interesseret i, at gruppens musik blev kædet sammen med en – på det tidspunkt – helt ny og uprøvet sitcom og afviste tilbuddet.

Kan du forestille dig 'Venner'-introen til lyden af 'Shiny Happy People'? Giv tankeeksperimentet et skud her:

0:00

Senere har bandets forsanger, Michael Stipe, fortalt, at han faktisk selv var stor fan af 'Venner', og at han fulgte flittigt med i seriens første sæson, mens bandet selv var turné.

Blandt andet fordi én af hans bekendte, skuespilleren Courteney Cox, medvirkede i serien.

- Jeg så det hele, fordi vores veninde var med i det. Vi mødte første gang Courteney Cox, da hun var receptionist hos vores bookingbureau. Hun lavede altid vegetarisk mad til os, når vi var i New York, fortalte Stipe i 2019 til NME.

R.E.M. udgav allerede 'Shiny Happy People' i 1991, og i dag er sangen fortsat – og altså uden hjælp fra 'Venner' – ét af gruppens største hits. På billedet ses forsanger Michael Stipe til MTV Video Music Awards samme år. (Foto: Jeff Kravitz © Getty Images)

Måtte bøje sig og indspille titelmelodi

Med R.E.M. ude af ligningen måtte producerne bag 'Venner' på jagt efter et nyt bud på en titelmelodi.

Valget faldt i stedet på duoen The Rembrandts, et rockband, der få år forinden havde hittet med debutsinglen 'Just the Way It Is, Baby'.

Gruppen indvilligede i at hjælpe med at skrive en titelmelodi, og sammen med blandt andre seriens skabere, forfatterne Marta Kauffman og David Crane, kreerede de nummeret 'I'll Be There For You'.

Nu stod tv-producerne blot tilbage med ét problem: Hvem skulle synge nummeret?

Selvom de havde hjulpet med at skrive sangen, afviste The Rembrandts nemlig selv i første omgang at indspille nummeret, som adskilte sig markant fra resten af duoens musikalske repertoire.

Men da gruppens pladeselskab, Warner Records – et datterselskab til Warner Brothers Studio, der stod bag 'Venner' – angiveligt pressede på, endte The Rembrandts med at bøje sig og indspillede alligevel melodien.

- Vi kunne lide serien, og de, der arbejdede på serien, var nogle gode folk, så vi tænkte: "Hvorfor ikke? Ingen vil alligevel vide, det er os," fortalte gruppen i 2011 til The Independent.

The Rembrandts består af Phil Solem (til venstre) og Danny Wilde. Her ses den tilsyneladende bowlingglade duo i 1989, samme år som The Rembrandts blev dannet. (Foto: Jeff Kravitz © Getty Images)

Blev pludselig et kæmpe radiohit

Blot en uge efter, at 'I'll Be There For You' var kommet i kassen, havde det allerførste afsnit af 'Venner' premiere på amerikansk tv. Det var den 22. september 1994 – og der gik ikke længe, før både tv-serien og dens temasang blev en enorm succes.

Faktisk blev venskabshymnen så populær, at folk begyndte at ønske nummeret i radioen.

Der var bare ét problem: Titelmelodien var blot 45 sekunder lang.

Derfor tog en radio-dj i byen Nashville sagen i egen hånd og klippede sin egen tre minutter lange udgave af sangen, som han begyndte at spille i radioen.

Frankenstein-udgaven af 'I'll Be There For You' blev et radiohit, og efterspørgslen efter en officiel, fuld udgave af nummeret begyndte at presse sig på hos The Rembrandts.

- Den her radiofyr i Nashville – jeg ved ikke, om jeg hader eller elsker ham – lavede vores intro om til en hel sang, og folk var helt vilde med det. Så sagde vores pladeselskab, at vi skulle lave sangen færdig og indspille den. Der var ingen vej udenom, fortalte den ene halvdel af The Rembrandts, Phil Solem, i 2004.

Derfor gik duoen i studiet og indspillede en tre minutter lang udgave af titelmelodien, som fik både nye vers og en ny bro.

I 1995 indspillede The Rembrandts en musikvideo til 'I'll Be There For You', hvor alle hovedrolleindehaverne fra 'Venner' også medvirkede. (Foto: Kevin Mazur © Getty Images)

Samtidig tilføjede én af sangens producere de nu ikoniske fire klap, der følger efter sangens første sætning: "So no one told you life was gonna be this way".

- Vi troede, vi var færdige, men da vi så hørte det endelige mix, var de klap pludselig i sangen. Jeg tænkte: "Hvem har fundet på det? Det er jo det allerbedste stykke i hele sangen," huskede Phil Solem tilbage i et interview med Buzzfeed i 2014.

Senere skulle nummeret vise sig at blive et internationalt hit, da det ramte hitlisterne i lande som Australien, Norge, Irland og Storbritannien.

I Canada lå nummeret nummer ét på hitlisten i hele fem uger og endte med at blive den bedst sælgende single på det canadiske marked i hele 1995.

Også i hjemlandet USA høstede The Rembrandts frugterne af sangens succes, hvor sangen i otte uger var den mest spillede på amerikansk radio.

Mistede fans på grund af 'Venner'-hit

Selvom 'I'll Be There For You' var blevet et stort hit, fik sangen også negative konsekvenser for The Rembrandts, der havde lavet musik sammen siden 1989.

Midt i succesen med 'Venner' arbejdede gruppen på deres tredje album, 'LP', som stort set var færdigt, da deres pladeselskab pludselig kom med et krav: 'I'll Be There For You' skulle med pladen.

- Deres pladeselskab sagde til dem: "Enten er den her sang med på jeres album, eller også udgiver vi det ikke. Vi vil have 'Venner'-sangen med på pladen," huskede 'Venner'-produceren Kevin Bright tilbage i et interview i 2017.

Kravet om at tilføje den glade og opløftende tv-sang til deres plade huede ikke just The Rembrandts.

- Vi følte, at sangen gik imod den mere seriøse, alternative stemning på resten af albummet. Det lød overhovedet ikke som nogle af de andre sange, vi havde lavet, fortalte Danny Wilde fra The Rembrandts i 2011 til The Independent.

'Venner'-holdet, som det så ud i seriens første sæson - og ti sæsoner frem. Bagerst fra venstre ses Matt LeBlanc (Joey), Lisa Kudrow (Phoebe), David Schwimmer (Ross), Matthew Perry (Chandler) og forrest fra venstre Courteney Cox (Monica) og Jennifer Aniston (Rachel). (Foto: NBC © 2012 NBCUniversal)

Sangen endte efter pladeselskabets ordre alligevel på pladen – i første omgang blot som en "skjult" sang, der lå på cd'en, men ikke var at finde på pladens trackliste.

Men skaden var sket.

- Vi mistede en masse hardcore, originale fans, fordi de troede, vi havde valgt at tage den nemme vej, men sandheden var, at vi følte os pressede til at gøre det, fortalte bandet i 2004.

Blot tre år efter at 'I'll Be There For You' første gang var rullet over tv-skærmene som titelsekvensen til 'Venner', gik The Rembrandts i 1997 i opløsning.

Ifølge Danny Wilde var bruddet en direkte konsekvens af tv-hittet.

- Man kan sige, det blev en form for forbandelse. Vi var trætte af, at det var det eneste, vi var kendte for (...) Der var ikke nogen decideret konflikt mellem os, men vi havde brug for en pause fra hinanden, fortalte han til The Independent.

Bandet blev dog genforenet tre år senere og har siden 2000 spillet koncerter sammen og udgivet ét enkelt studiealbum, 'Lost Together' fra 2001, samt en række opsamlingsplader.

The Rembrandts spiller stadig musik sammen den dag i dag. Her ses Danny Wilde (til venstre) og Phil Solem tilbage i 2014. (Foto: Jim Steinfeldt © Getty Images)

Vil aldrig blive glemt takket være 'Venner'

Selvom 'I'll Be There For You' har mere end 27 år på bagen, lever sangen videre den dag i dag som én af tv-historiens mest ikoniske titelmelodier.

Nummeret, der i skrivende stund alene på Spotify er blevet hørt over 137 millioner gange, er flere gange blevet kåret som én af de bedste titelsange nogensinde.

Ifølge siden Official Charts, der står bag den britiske hitliste, bliver 'I'll Be There For You' også stadig streamet i stor stil i Storbritannien, hvor sangen i år i gennemsnit er blevet hørt 98.000 gange hver uge hos de britiske streamingbrugere.

For The Rembrandts har tv-hittet da også været en lukrativ forretning.

- Jeg vil sige så meget, at jeg ikke kan gå pension og leve af den sang resten af mine dage, men den har gjort mig i stand til at få begge mine børn gennem college, har Danny Wilde fortalt til The Independent.

Og selvom forholdet mellem duoen og deres "forbandelse" af et kæmpehit til tider har været anstrengt, så har gruppen ifølge Danny Wilde i dag lært at omfavne, at 'Venner'-sangen altid vil være en del af deres eftermæle.

- Med alle genudsendelserne kommer det show jo til at være her længere end jeg. Men det er vel egentlig ret fedt, er det ikke? På den måde vil The Rembrandts aldrig blive glemt.

Hvem fra 'Venner'-castet minder du mest om? Få svaret i testen herunder:

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk