27-årige Ihan løj for sine forældre for at udleve sin drøm: 'Havde jeg ikke taget de kampe, var jeg ulykkelig i dag'

Musiker Ihan Haydar er aktuel med en ny bog om sin kamp for at få lov til at leve af musikken.

Ihan Haydar har spillet trommer, siden hun var barn. I dag lever hun af at spille musik. (Foto: Petra Kleis)

Hun skulle egentlig have været advokat.

Det var i hvert fald forældrenes plan, men sådan gik det ikke.

I stedet er 27-årige Ihan Haydar i dag kendt som en af Danmarks mest populære trommeslagere og har som en del af bandet L.I.G.A allerede flere store landeplager på samvittigheden.

Men selvom Ihan Haydar i dag udlever sin barndomsdrøm om at leve af musikken, har vejen til scenen og succes som musiker været lang og konfliktfyldt.

For til trods for, at hun allerede som barn blev smaskforelsket i trommerne efter at have prøvet dem af i en af skolens musiktimer, mente Ihan Haydars forældre ikke, at musikken var den rette vej at gå for deres datter.

- Mine forældre kom til Danmark, fordi de ville give os børn en bedre fremtid, og det fik man i deres øjne ved at få sig en god uddannelse. Ikke ved at spille musik, fortæller Ihan Haydar, der netop har udgivet bogen 'Pigen med trommestikkerne'.

I bogen fortæller Ihan Haydar nu hele historien om hendes opvækst som barn af to irakiske flygtninge og sin mangeårige kamp for at udleve sin musikdrøm.

I mange år levede hun det, hun selv kalder et "dobbeltliv". Hun havde allernådigst fået lov til at låne nøglerne til skolens musiklokale, og så ofte hun havde muligheden, låste hun sig efter skole ind i lokalet, der var fuld af musikinstrumenter.

Mens forældrene troede, hun brugte de lange eftermiddage i skolens lektiecafé, brugte hun i virkeligheden timevis på at øve sig i at spille trommer.

- Jeg kan stadig få kuldegysninger, når jeg tænker tilbage på det. Det var en helt ubeskrivelig følelse, når jeg endelig fik lov til at sætte mig ved trommesættet og spille. Det var dér, jeg følte, jeg levede allermest og for alvor kunne være mig selv, fortæller Ihan Haydar.

Forældrene forstod hende ikke

For Ihan Haydar gjaldt det om at nyde hvert et magisk øjeblik bag trommesættet.

Hun frygtede nemlig, at tiden i musiklokalet var på lånt tid, og at hendes frirum med trommerne lynhurtigt kunne blive taget fra hende igen – særligt hvis hendes forældre opdagede, hvad hun i virkeligheden brugte eftermiddagene på skolen på.

De ville nemlig ikke acceptere den musikdrøm, der langsomt havde vokset sig større og større inde i deres datter.

- Mine forældre forstod ikke, hvorfor musikken var så vigtig for mig. I Irak er det at være musiker ikke et valg, man tager. Det er useriøst, og musikere er typer, der drikker, tager stoffer og dør tidligt, forklarer Ihan Haydar og fortsætter:

- De forstod slet ikke, hvorfor musikken trak i mig. De sagde: "Du kan vælge hvad som helst i hele verden at uddanne dig som, hvorfor dog vælge noget, der er så usikkert?"

I stedet for at tage diskussionen og konfrontere sine forældre, begyndte Ihan Haydar at lyve. Det var nemmere, forklarer hun.

Og selvom forældrene bukkede under, da en nabo år senere tilbød Ihan Haydar at købe et gammelt trommesæt - "De tænkte nok, at hvis hun spiller trommer herhjemme, ved vi i det mindste, hvor hun er," forklarer hun - så fortsatte Ihan Haydars spind af løgne op gennem hendes gymnasietid.

Tog til Grand Prix i hemmelighed - og vandt

Når hun var "hjemme hos en veninde", var hun i virkeligheden til koncert, og når hun deltog i musikkonkurrencer i lokalmiljøet, dækkede hendes venner over hende.

I 2012 kunne Ihan Haydar dog ikke skjule sit dobbeltliv længere.

Hun havde i al hemmelighed takket ja til at medvirke i Dansk Melodi Grand Prix, hvor hun skulle spille trommer på scenen under nummeret 'Should've Known Better' fremført af sangeren Soluna Samay.

Ihan Haydar havde ikke fortalt sine forældre om sit Grand Prix-debut, men da de tændte for tv'et den lørdag aften, blev sløret med ét løftet for hendes hemmelighedsfulde dobbeltliv.

- Da vi var gået af scenen og sad i green room begyndte min telefon at ringe konstant, men jeg turde ikke tage den. Jeg tænkte: "Okay, det her må jeg tage mig af i morgen," fortæller Ihan Haydar om den skæbnesvangre aften, hvor hun og resten af bandet endte med at vinde hele konkurrencen.

Ihan Haydars forældre vidste ikke, hun skulle være med i Melodi Grand Prix. Her ses hun (th.) efter sejren sammen med blandt andre frontsanger Soluna Samay (i midten). De repræsenterede senere Danmark ved Eurovision Song Contest 2012 i Aserbajdsjan, hvor de endte på en 23. plads i finalen. (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)

Men da hun få dage senere vendte hjem til familiehjemmet i landsbyen Gelsted, blev hun ikke mødt af jubel og skulderklap.

- Mine forældre var virkelig rasende og sure på mig. Der var ikke god stemning derhjemme. Men dagen før havde alle naboerne været forbi for at sige tillykke og fortælle mine forældre, hvor sejt og stort det var, at jeg havde vundet Melodi Grand Prix. Det tror jeg alligevel gjorde, at jeg ikke blev straffet så hårdt, som jeg ellers kunne have frygtet, fortæller Ihan Haydar.

Ifølge trommeslageren endte Grand Prix-sejren med at blive et vendepunkt.

- Trods deres vrede kunne mine forældre jo se, hvor glad og lykkelig jeg var efter at have vundet den konkurrence. Samtidig tror jeg, det at se mig på tv åbnede deres øjne for, at det var faktisk var muligt at spille musik professionelt – og at jeg var dygtig nok til, at det måske kunne lade sig gøre for mig.

Derfor indgik Ihan Haydar og hendes forældre en aftale. Hun fik ét år til at give karrieren som musiker en chance. Lykkedes det ikke, skulle hun søge ind på jurastudiet.

Deler sin historie for at gøre en forskel

Men Ihan Haydar fik aldrig sendt sin ansøgning til jurastudiet.

I dag er hun som en del af bandet L.I.G.A blevet en af Danmarks mest populære trommeslagere og har spillet koncerter i hele landet.

Med en succesfuld karriere i baghånden har Ihan Haydar gennem de seneste år brugt sin platform og stemme til at dele sin historie og opfordre andre unge – særligt kvinder – til at gå efter deres drømme.

Hør et af L.I.G.A's store hits, 'Skylder dig ik' noget', her:

0:00

Men selvom det ikke er første gang, Ihan Haydar deler sin historie, havde hun aldrig regnet med, at hun i en alder af bare 27 skulle udgive en selvbiografi. "Det er jo sådan noget man gør, når man er 60," siger hun med et grin.

- Men jeg kunne alligevel mærke, at det var vigtigt for mig at komme ud med min fortælling allerede nu, mens jeg stadig var ung. Det er særligt de unge piger, jeg gerne vil nå ud til, og jeg tror, det er lettere for dem at spejle sig i en, der også er ung, forklarer Ihan Haydar.

Et af hendes håb er nemlig, at hun med 'Pigen med trommestikkerne' kan være med til at gøre en forskel for andre unge.

- Jeg deler min historie, fordi jeg synes, den er vigtig. Der er mange piger derude, der står i samme situation, som jeg gjorde, hvor de for eksempel ikke må gå efter deres drømme eller være sammen med den person, de elsker, siger Ihan Haydar og fortsætter:

- Forhåbentlig kan bogen inspirere andre til at kæmpe for at udleve deres drømme og gå deres egne veje. Det lykkedes for mig, og jeg er pisselykkelig. Jeg kan ikke forestille mig et andet liv end det, jeg lever nu. Havde jeg ikke taget de kampe, havde jeg været ulykkelig i dag.

'Pigen med trommerstikkerne' er skrevet af Ihan Haydar i samarbejde med Birgitte Vestermark og udkommer den 15. marts.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk