30 år, far og popstjerne: I dag har Lukas Graham skiftet sorgen ud med kærlighed

- Der er mange, der synes, at ærlighed og åbenhed er lig med sårbarhed, men jeg ser det som styrke, siger den populære sanger.

(Foto: Copenhagen Records)

Lukas Forchhammer har travlt.

Han kom hjem fra Paris i går aftes, og i morgen rejser han til Los Angeles.

Så den enkelte fridag hjemme i Danmark er tiltrængt.

Både så han kan bruge tid med kæresten Marie-Louise Schwartz – Rillo, som de fleste kalder hende – og datteren Viola på to.

Men også, så han kan nå at få ladet bare en lille smule op, inden turen fortsætter på den anden side af Atlanten, og han, med egne ord, bliver 'brændt helt i stykker' af lange dage med interviews, promotion og optrædener.

Egentlig vil han nok helst bare bruge fridagen med sin familie, men der er en ny plade på vej, og det betyder, at de næste 30 minutter bliver brugt med mig i røret.

Forchhammer er forsanger og frontmand i gruppen Lukas Graham, der brød igennem i 2011, da de udsendte debutsinglen 'Ordinary Things'. Siden fulgte to plader, en stribevis af hits, og i dag er gruppen en af landets absolut mest populære bands.

Nu venter den tredje plade, der meget passende har fået titlen '3'. Undertitlen 'The Purple Album' stammer ikke overraskende fra coverets lilla farve. Selv kalder Lukas Forchhammer de nye sange 'soundtracket til mit liv', som det ser ud lige nu.

- Nu har jeg fået det barn, jeg drømte om i '7 Years', og den familie, jeg drømte om på 'Happy Home', så nu er jeg klar til det næste kapitel i trilogien, siger han.

Lyt til hitsinglen 'Love Someone' fra den nye plade her, mens du læser videre.

0:00

Faderens død fylder mindre

De fleste af Lukas Grahams sange tager udgangspunkt i forsangerens egen historie og livsfortælling.

På den seneste plade 'Lukas Graham (Blue Album)' fyldte sorgen over hans fars død meget i det lyriske univers.

Faderen Eugene Graham døde af et hjertestop som 61-årig, og sorgen over hans død affødte blandt andet sangen 'You’re Not There' og verdenshittet '7 Years'.

- Der er mange, der synes, at ærlighed og åbenhed er lig med sårbarhed. Men jeg ser det som styrke. Jeg nyder at fortælle min historie og mærke, hvordan andre mennesker kan nikke genkendende til noget af det, jeg har prøvet, eller kan forstå nogle af de følelser, jeg prøver at synge om.

- Men nu er det seks år siden, jeg mistede min far. Derfor er det på tide at leve med det på en god måde i stedet for at blive så tynget af det, forklarer Lukas Forchhammer over telefonen, mens han trasker rundt ved Voldene ved Christianshavn, tæt på barndomshjemmet i Christiania.

Fra venstre ses forsanger Lukas Forchhammer, trommeslager Mark Falgren og bassist Magnus Larsson. (Foto: Copenhagen Records)

Skrev sang over lyden af datterens hjerteslag

For selvom sorg stadig er en del af den store følelsespalette, man som lytter bliver introduceret for på '3' – blandt andet på nummeret 'Not A Damn Thing Changed' om barndomsvennen William, der hang sig selv tidligere i år – så er følelsen af sorg på mange af de nye sange byttet ud med følelsen af kærlighed.

Det er i høj grad datteren Violas skyld, fortæller den 30-årige sanger.

- Der er kommet denne her lille ildkugle ind mit liv, og hun fylder noget ud, hvor der før var et stort hul efter tabet af min far.

- Det hul bliver selvfølgelig aldrig helt lukket, for jeg havde en fantastisk far, men det føles voldsomt og fantastisk pludselig at blive fyldt med så meget kærlighed til sådan et lille menneske dér, fortæller Lukas Forchhammer om datteren, der kom til verden i slutningen af 2016.

Og selvom det nye album ikke – som Forchhammer på et tidspunkt selv frygtede – er blevet én stor kærlighedshyldest til datteren Viola, så har hans 'lille ildkugle' alligevel haft indflydelse på en del af de nye sange.

På nummeret 'Lullaby', der blev skrevet 14 dage, efter hun blev født, udgør datterens hjertelyd sågar en del af underlægningsmusikken.

Hør det nye nummer 'Lullaby' her.

0:00

- Jeg har aldrig sagt det til min kæreste, men jeg har altid gerne villet være far, inden jeg blev 30. Min far døde som 61-årig, da jeg var 23, så det har kun forstærket følelsen af, at jeg gerne ville blive far i en ung alder, siger Lukas Forchhammer, der fyldte 30 år tilbage i september.

- Min far var tæt på 40, da han fik mig, men var heldigvis frisk og aktiv, men der var nogen andre børn, der havde nogle virkelig gamle fædre, og jeg skulle bare ikke være en gammel far – og det blev jeg heller ikke.

'Det sømmer sig bare ikke at gå rundt og være en idiot'

Der er mange adjektiver, man kan putte på Lukas Forchhammer. 'Ukrukket' er et af dem.

For selvom han er en af landets allermest succesfulde og populære sangere og lige har optrådt på landsdækkende amerikansk tv i talkshowet 'Jimmy Kimmel Live', så er der ikke mange stjernenykker at mærke hos den populære sanger.

Ifølge ham selv er det blandt andet datterens skyld, at han formår at bevare begge ben på jorden trods den massive succes.

- Det handler i bund og grund om, hvilken type mand min datter ser sin far være. Hvordan taler jeg til andre mennesker? Har jeg pludselig ret til at tale ned til en eller anden assistent på en tv-produktion, fordi jeg er 'uh så, åh så' verdenskendt? Det vil jeg jo ikke mene, at man kan tillade sig, uanset hvem man er, siger han og fortsætter;

- Det sømmer sig bare ikke at gå rundt og være en idiot. Det er fint at bruge nogle albuer til at komme et sted hen og nå sine mål, men du er stadig nødt til at være sød på vejen op og smide dit ego lidt fra dig.

Her ses Lukas Forchhammer på scenen til en koncert i 2016. I starten af det nye år spiller gruppen fire eksklusive og helt udsolgte shows i Danmark. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © JENS NOERGAARD LARSEN)

Mere end bare en 'fucking one hit wonder'

Lukas Graham har været noget nær allemandseje herhjemme siden debuten i 2011, men for to år siden nåede succesen nye højder.

Med nummeret '7 Years' fik gruppen deres første internationale hit.

Sangen opnåede en andenplads på den amerikanske hitliste 'Billboard Hot 100', blev den syvende mest solgte sang på verdensplan i 2016 og sikrerede gruppen hele tre nomineringer til den prestigefyldte prisuddeling Grammy Awards.

Men selvom grundstenen til et musikalsk udlandseventyr i den grad er lagt, så er der lang vej endnu, mener Forchhammer.

- Man skal huske på, at i udlandet er vi jo mere eller mindre kun én sang. I Tyskland og Norge er vi et navn, og i resten af verden er vi dem med '7 Years'. Der er tit danske journalister, der taler om, at vi er 'så og så store' i udlandet, hvor jeg får lyst til at bryde ind og sige 'Nej, nej, nej. Vent lidt. Det er vores sang, der er stor i udlandet', siger Lukas Forchhammer med et grin, inden han fortsætter;

- Men på den her nye plade, tror jeg, vi kan slå hul på den sidste blok af isen til udlandet.

For man skal ikke lade sig narre af den afslappede attitude og benene, der ellers virker solidt plantet i den jantelovs-gødet danske muld.

Lukas Forchhammer og resten af gruppen er ikke bange for at drømme stort, og det umiskendelige mål er fortsat for alvor at slå igennem uden for landets grænser.

I starten af det nye år drager bandet derfor ud på en verdensturné, der tager dem forbi både store dele af USA og rundt i Europa.

- Der er et bål, der brænder inde i mig lige nu, der siger, at vi fandeme ikke er 'the fucking one hit wonders'. Vi er et hold fra København, der skriver verdens fedeste musik, og vi er slet ikke færdige endnu. Vi har så meget tilbage at give, og vi bliver kun bedre og bedre, siger han.

Lukas Forchhammer fyldte 30 tidligere i år. (Foto: Copenhagen Records)

Som et spil russisk roulette

Den nye plade '3', der rammer streamingtjenester og butikshylder verden over i dag, kalder Lukas Forchhammer for gruppens til dato bedste udspil. Selv mener han, at hvis man kunne lide gruppens sidste album, kan man 'i hvert fald også lide den nye'.

Men selvom gruppen selv tror på deres nye materiale, er der stadig en del spænding i at slippe de nye sange løs.

- Det er lidt som russisk roulette. Vi, der har arbejdet på denne her plade, synes, at det er det fedeste musik i verden. Men vi aner jo ikke, hvor mange der er enige i det. Det er egentlig en fucking mærkelig tanke, siger han og fortsætter;

- Man kan jo ikke blive sur på nogen over, at de ikke kan lide ens musik. Det er jo bare smag. Men man har edderrøvme lov til at håbe, griner han.

Lukas Grahams nye album '3' er på gaden i dag.

Se lyric-videoen til en af gruppens nye sange 'You're Not The Only One (Redemption Song)' her.

FacebookTwitter