30 år gammel dansk julesang hitter stadig - men gruppen bag har tjent 0 kroner på den

Sangskriver Nikolaj Peyk har et anstrengt forhold til sit julehit 'Jul det' cool'. Få historien bag juleklassikeren her.

MC Einar bestod af (fra venstre) forsanger Einar Enemark, Jan Kabré (siddende forrest), Jesper Willeforte, Ole Jensen og Nikolaj Peyk helt til højre. (Foto: © Tomas Berthelsen, (c) Ritzau Scanpix)

- Det' jul, det' cool, det' nu man hygger sig bedst. Det' julebal i Nisseland, familiernes fest.

Alle, der har prøvet at tænde for radioen i december de seneste 30 år, har med høj sandsynlighed hørt denne tekst.

Den er selvfølgelig fra sangen 'Jul det' cool' af MC Einar, og nummeret har netop rundet sin 30 års fødselsdag.

Sangen er en af de allermest spillede danske julesange, og med den popularitet er nummeret faktisk blevet lige præcis det, som MC Einar opponerede imod, da hiphop-gruppen fra 1980'erne lavede den.

- Vi ville gerne lave en julesang, der gik imod den gængse 'julesangs-opskrift', hvor man hylder julen, og hvor hyggeligt det hele er. Vi ville lave en sang om, at det hele egentlig er rimelig 'fucked up' - og hvad er det egentlig, vi fejrer?, fortæller Nikolaj Peyk, der var en del af gruppen MC Einar og står bag teksten til den populære julesang.

- Det er jo lidt ironisk, at tiden indhenter alting. Vores sang angriber tomme traditioner og gentagelser for gentagelsernes skyld. Og det er det, der skete med vores nummer. Det bliver bare ved og ved og ved og ved og ved, siger han.

Lyt til 'Jul det' cool' herunder, mens du læser videre om historien bag juleklassikeren:

0:00

Ingen troede på julesang

Gruppen MC Einar hittede i 1980'erne med de to albums 'Den Nye Stil' (1988) og 'Arh Der!' (1989).

- MC Einar kom ud af en hiphop-kultur, der i 1980'erne var forholdsvis undergrund, og det var ligesom en ret lille gruppe mennesker, der holdt det levende. Så da vi udkom med vores første plade, var det imod alle odds, at den blev så stort et hit, fortæller Nikolaj Peyk.

Dengang var der en tradition for, at dem, der lavede hiphop-musik, også lavede julesange, fortæller Nikolaj Peyk og peger på numre som Run DMC's 'Christmas In Hollis' og Kurtis Blow's 'Christmas Rappin'.

Så MC Einar ville også lave en julesang. Der var bare ikke ret mange andre end gruppen selv, der syntes, det var en god idé.

- Men vi skulle alligevel i studiet i august det år for at lave noget andet. Og når vi nu alligevel var der, fik vi så lov til at lave den her julesang. Men der var ikke nogen, der troede på den, og ikke nogen, der tænkte: 'Det er super fedt! Det skal nok gå godt', siger Nikolaj Peyk.

Alligevel valgte MC Einar at lave julesangen. De fandt en gammel vinylplade med noget traditionelt julemusik og miksede det sammen med et andet beat og en helt ny tekst.

Har tjent 0 kroner trods kæmpesucces

Julemusikken, de brugte på nummeret, var sangen 'Sleigh Ride' fra 1948, der er skrevet af den amerikanske komponist Leroy Anderson.

- Der var ingen ressourcer sat af til den sang. Det er mig og Jan (Jan Kabré, medlem af MC Einar, red.), der har tegnet pladecoveret. Jan har tegnet forsiden, og jeg har tegnet bagsiden, hvor der står en julemand med en fuckfinger, fortæller Nikolaj Peyk.

Det er Nikolaj Peyk, der har skrevet teksten til 'Jul det' cool', men de seneste mange år har han primært arbejdet som manuskriptforfatter og instruktør. (Foto: © BAX LINDHARDT, Scanpix)

Men det, at de brugte noget julemusik fra et andet nummer, kom til at betyde, at MC Einar ingen penge har tjent på 'Jul det' cool' gennem de 30 år, den er blevet spillet i hele landet.

- Der var nogle pladeselskabsdirektører, der blev enige om et eller andet. Og det betød så, at vi har fået lige præcis nul kroner for den sang. Sådan behandlede man et lille drengerøvs-orkester, og det er da nok ikke helt retfærdigt, at 'Sleigh Ride' har fået det hele, fordi vi brugte en gammel plade som 'bagtæppe' på vores nummer, siger Nikolaj Peyk.

Der var ikke mange til at producere 'Jul det' cool', og medlemmerne af gruppen tegnede selv coveret. Her er det Jan Kabrés kunstneriske egenskaber, der ses på det, der er det originale cover til 'Jul det' cool'.

Af samme årsag har han også et ret anstrengt forhold til sangen i dag, fordi den år efter år minder ham om, at MC Einar er blevet godt og grundigt røvrendt, siger han.

- Er det gaven, der bliver ved med at give, eller er det den store dildo, der bliver ved med at pule en i røven? Jeg synes, vi er blevet rimeligt formasteligt snydt af alle, siger han.

- Vi kan ikke beskytte sangen

Den aftale, der blev lavet for 30 år siden, betyder nemlig, at MC Einar ingen ophavsrettigheder har til nummeret 'Jul det' cool'. Og derfor kan de intet gøre, når folk bruger sangen til alle mulige andre ting end det, den var beregnet til.

Det har endnu engang vist sig i år, hvor Carlsberg har brugt titlen 'Jul det' cool' til en reklame for firmaets juleøl på Knippelsbro i København, hvor der står 'Når det er jul det' cool'.

Noget Nikolaj Peyk, eller de andre medlemmer af MC Einar, intet kan gøre ved. For rettighederne til sangen går gennem Sony Music, og det er her, Carlsberg har henvendt sig for at få lov til at bruge sangtitlen.

- Det er irriterende, at vi ikke kan gøre noget ved, at det nummer kan bruges til hvad som helst. Jeg er da ikke interesseret i, den skal være synonym med en juleøl, siger han.

Nikolaj Peyk har også begivet sig ud i andre juleeventyr efter 'Jul det' cool'. Han instruerede i 2016 sin første spillefilm, 'Undercover', der er en julekomedie med blandt andre Roland Møller og Linda Petersen. (Foto: © Rolf Konow, Scanbox Entertainment)

Han understreger, at det faktisk ikke er pengene, der betyder noget i den sag.

- Selvfølgelig havde det været dejligt, hvis vi havde fået de penge, men det, jeg har mest imod, er, at vi ikke kan beskytte sangen mod, at den bliver brugt til alt muligt lort. Dét har jeg et problem med.

Men har du fortrudt, at I lavede nummeret til at starte med?

- Nej. Men du fanger mig lige i en tid, hvor jeg er ret bitter. Men det at have lavet den mest spillede julesang - det kan man da godt tillade sig at være stolt af, siger han.

I dag arbejder Nikolaj Peyk stadig meget med musik. Han er nemlig også en del af rapgruppen Østkyst Hustlers, og de har turneret rundt i Danmark det meste af i år.

Gruppen arbejder i øjeblikket på en ny plade, der formentlig udgives næste år.

DR Musik kårer i år alletiders bedste julesang. Stem på din favorit i afstemningen herunder: