(Foto: Lasse Bak Mejlvang © DR)

For 30 år siden blæste ikonisk Nirvana-album verden bagover - og satte varige spor i byen, hvor det hele startede

Der er stadig gang i Seattles musikundergrund, som Nirvana og grunge-bølgen udsprang af. Men byens udvikling truer det kreative miljø.

Måske husker du det berømte pladecover med en baby, der svømmer under vandet med en flagrende dollar-seddel foran sig?

'Nevermind' er titlen, og det er til dato et af de mest ikoniske og skelsættende rockalbum udgivet af Seattle-gruppen Nirvana.

Den 24. september i år kan albummet fejre sit 30-års jubilæum.

Det markerer dermed også jubilæet og peaket for det, vi kender som "grungebølgen". Et fænomen og en livsstil, som opstod i Seattle i USA tilbage i 90'erne og senere skulle sprede sig til store dele af verden.

Ikoniske bands som Nirvana, Pearl Jam, Soundgarden og Alice In Chains, der alle opstod i Seattle, gik på rekordtid fra at være en del af byens undergrundskultur til at blive dominerende og mainstream i en fremadstormende rockindustri.

Men her 30 år efter 'Nevermind'-albummets udgivelse er spørgsmålet, om Seattles mangeårige varemærke – musikkulturen – stadig lever, eller om den langsomt er ved at uddø?

Tech-firmaer som Amazon og Getty Images har hovedsæde i Seattle, og det har fået boligpriserne til at stige voldsomt, hvilket har resulteret i, at mange kreative mennesker har forladt byen.

Fotojournalist Lasse Bak Mejlvang tog derfor til Seattle for at tage pulsen på byens musikliv.

 • Livemusikscenen er i den grad stadig i live i Seattle. El Corazon er et historisk spillested, som stadig holder fast i sin identitet og giver upcoming musikere chancen for at optræde. Både Pearl Jam, Nirvana, Soundgarden og Alice In Chains har spillet på spillestedet, der har plads til blot 800 mennesker. El Corazon har gennem en årrække været under pres fra udefrakommende investorer, der ønsker at rive bygningen ned og erstatte den med kontorfaciliteter. Men stor opbakning fra det lokale miljø og musikere fra hele verden gør, at spillestedet stadig eksisterer og tilbyder livemusik flere gange om ugen. (Foto: Lasse Bak Mejlvang © DR)
  1 / 10
 • Seattle-radioen KEXP havde sin fødsel i 1972. Radiostationen var blandt de første i verden til at spille Nirvana og Pearl Jam og havde i den grad en stor rolle i den generelle promovering af grunge-genren. KEXP har i dag over 200.000 daglige internationale lyttere og har fået kultstatus blandt musikelskere. De er især kendt for deres live studio-sessions, som på deres YouTube-kanal leverer intime koncerter med de største kunstnere fra musikkens verden gennem radioens kendetegnende blå-lilla-blinkende studie. Don Yates (billedet) har arbejdet på KEXP som musikredaktør siden 1992. - Musikscenen er ekstremt alsidig i byen for tiden. Det er ét stort mix af metal, hardcore punk, hiphop, jazz, R&B, blues, psych-pop, country, elektronisk musik og meget mere, fortæller han. Hans kollega, Chris Kellogg, der er programchef for KEXP, mener, at især Seattle-musikere som Great Grandpa, Chong the Nomad og Shana Cleveland er værd at holde øje med. (Foto: Lasse Bak Mejlvang © DR)
  2 / 10
 • I et eksklusivt kvarter lige ved Lake Washington ligger det hus, hvor Kurt Cobain endte sine dage. Nirvana-forsangeren tog sit eget liv den 5. april i 1994. Selvom huset ikke har været i Cobain-familien siden 2003, rejser fans stadig hertil for at få taget billeder foran huset. Grundet den daglige aktivitet har de nye ejere bygget en stor port og groet høje træer, som skærmer huset fra udefrakommende. På Cobains fødsels- og dødsdag er der ekstra mange besøgende på adressen. (Foto: Lasse Bak Mejlvang © DR)
  3 / 10
 • I West Woodland i det nordvestlige Seattle ligger Rock Room Ballard. Stedet råder over 132 øvelokaler, tre studier og en stor koncertsal. Øvelokalerne er fyldt hver eneste dag og bliver ofte delt mellem flere bands. - Vi er et af de sidste steder, hvor du kan spille musik centralt i Seattle. De fleste andre steder er enten blevet opkøbt eller lukket. Det er ekstremt vigtigt, at vi kæmper videre for at have en musikkultur i den her by, det er jo vores identitet, siger Dave West, ejer af Rock Room Ballard. (Foto: Lasse Bak Mejlvang © DR)
  4 / 10
 • Nate Oostmeyer er 23 år og flyttede til Seattle på grund af byens musikalske historie. - Jeg kommer oprindeligt fra Petoskey i Michigan. Det er en lille by med få musikalske muligheder. Jeg er hverken til banjoer eller countrymusik, så jeg vidste ret tidligt, at jeg måtte følge min musikalske drøm et andet sted. Seattle har jo den vildeste historie, så det var oplagt at flytte hertil, siger han. (Foto: Lasse Bak Mejlvang © DR)
  5 / 10
 • I Viretta Park efterlader fans bøger, cigaretter, cd'er og alkohol til minde om Kurt Cobain. Det vidner om, at grunge-genren her 30 år efter langt fra er glemt. (Foto: Lasse Bak Mejlvang © DR)
  6 / 10
 • I januar 1992 rykkede Nirvanas 'Nevermind' op som nummer et på Billboard 200-listen foran blandt andre Michael Jackson, U2 og Guns N' Roses. Grungens arv er stadig til stede mange steder i gadebilledet i Seattle. Her et portræt af den nu afdøde forsanger i Soundgarden, Chris Cornell. (Foto: Lasse Bak Mejlvang © DR)
  7 / 10
 • Seattle er staten Washingtons største by og ligger lige syd for grænsen til Canada. Grunge opstod delvist grundet byens geografiske isolation. Ofte droppede store bands Seattle på deres turnéer, fordi byen lå for langt væk, så musiklivet blev selvforsynende, og dermed opstod byens egen musikalske identitet. En identitet, som stadig trækker rødder tilbage til byens musikalske storhedstid i starten af 90'erne med skovmandskjorter, militærtøj og langt hår i gadebilledet. (Foto: Lasse Bak Mejlvang © DR)
  8 / 10
 • Easy Street Records er en uafhængig pladeforretning i det østlige Seattle. Forretningen boomede under grunge-bølgen og var sammen med de lokale dj's med til at promovere de lokale bands. Pladebutikken har også en café og en lille scene, hvorfra de har afholdt mere end 500 koncerter gennem tiden. Pearl Jam udgav i 2005 en ep med titlen 'Live at Easy Street'. (Foto: Lasse Bak Mejlvang © DR)
  9 / 10
 • Den voldsomme økonomiske vækst i Seattle er en stigende trussel for kultur- og musiklivet i byen. Amazon alene har mere end 45.000 ansatte på verdensplan og har hovedkontor i byen. Det har blandt andet fået huspriserne til at stige voldsomt de seneste ti år, og det har tvunget mange kunstnere og kreative mennesker til at forlade byen. De centralt beliggende spillesteder er under stadigt større pres for at blive opkøbt af pengestærke investorer. Myndighederne får stigende kritik for ikke at gøre nok for kulturlivet og for ikke at støtte op om en musikbranche, som har været byens varemærke i mange årtier. (Foto: Lasse Bak Mejlvang © DR)
  10 / 10
Facebook
Twitter