4 ting, du skal vide om #FreeBritney: Popstjernes far vil stoppe som værge - men er Britney Spears så fri nu?

Jamie Spears' afskedigelse som værge for sin datter kan blandt andet betyde et musikalsk comeback for hitsangeren.

Britney Spears og hendes værgemål har de seneste år fået massiv medieopmærksomhed i kølvandet på bevægelsen #FreeBritney. (Foto: Allen Berezovsky © Getty Images)

Fredag kom det frem, at Britney Spears' far er klar til at træde af efter 13 år som værge for sin berømte datter.

En nyhed, der på sociale medier særligt er blevet mødt med glæde fra støtter af #FreeBritney-bevægelsen, der længe har kæmpet for at få faderen, Jamie Spears, afskediget og Britney Spears' værgemål stoppet.

- Jeg er så glad for den her nyhed. Det skulle være sket for længst, men jeg er så glad for, at Britney er på vej mod endelig at blive fri. #FreeBritney, lød reaktionen blandt andet fra tv-kendis og Britney Spears' tidligere veninde Paris Hilton på Twitter.

Men hvad betyder meldingen om James Spears' mulige afgang som værge? Og hvor tæt er Britney Spears egentlig på at blive "fri"?

Her er tre ting, du skal vide om konsekvenserne af dagens Britney-nyhed.

Britney får endelig sin vilje

Britney Spears og hendes far, Jamie Spears, ses her sammen i 2006. To år senere fik Jamie Spears rollen som værge for sin datter. (Foto: Chris Farina © Getty Images)

Jamie Spears' hensigt om at trække sig betyder, at Britney Spears' årelange kamp mod at få fjernet sin far som værge snart kan komme til en ende.

Popstjernens anstrængte forhold til sin far, der har været hendes værge siden 2008, har været i søgelyset flere gange. I november sidste år udtalte Britney Spears gennem sin advokat, at hun var "bange for sin far."

Og da Britney Spears tidligere i år leverede sit meget omtalte vidneudsagn i retten, lagde hun heller ikke fingre imellem. Her fortalte sangerinden, hvordan Jamie Spears "elskede det", da han i 2019, ifølge sangerinden, fik hende indlagt på en psykiatrisk klinik mod sin vilje.

- Den kontrol, han havde over en person som mig med så meget magt… Han elskede den kontrol og at såre sin egen datter 100.000 procent. Han elskede det. Jeg græd i telefonen i en time, og han elskede hvert minut af det, fortalte Britney Spears ifølge BBC til retten i juni.

Her forklarede hun også, at Jamie Spears havde truet med at straffe hende, hvis hun ikke gjorde, som han beordrede, og at hun følte, hun "burde sagsøge hele sin familie."

Gennem årene har Britney Spears ad flere omgange anmodet retten om at fjerne Jamie Spears fra sin værgerolle.

Så sent som i juni afviste dommeren i sagen at suspendere Jamie Spears som værge, men i juli indgav Britney Spears og hendes advokat endnu en anmodning – en anmodning, som altså på sin vis nu har båret frugt.

- Vi er glade for, at hr. Spears og hans advokat i dag har medgivet i et retsdokument, at han skal fjernes. Nu sker retfærdigheden fyldest for Britney, udtaler sangerens advokat, Matthew Rosengart, til CNN.

Men er Britney så fri nu? Nej.

Britney Spears har til retten fortalt, at hun ikke længere ønsker at være underlagt det værgemål, der blev igangsat efter sangerens famøse "nedsmeltning" for 13 år siden. (Foto: Mario Anzuoni © Getty Images)

Har du støttet op om #FreeBritney-bevægelsen, er dagens nyhed en god en af slagsen – men hold alligevel lidt igen med at lade champagnepropperne springe og fejre Britneys nyfundne frihed.

Jamie Spears' mulige afgang betyder nemlig ikke, at Britney Spears ikke længere skal være i et værgemål.

Men hvorfor nu det? Det bliver lidt teknisk nu, men hæng i:

Britney Spears' værgemål er delt op i to: Én værge styrer sangerens økonomi og karriere, mens en anden tager beslutninger vedrørende sangerens privatliv, hverdag og helbred.

Fra 2008 og frem mod 2019 var Jamie Spears, sammen med en advokat, i kontrol over begge dele, men i 2019 trådte han ud af rollen som værge over "personen" Britney Spears og har siden da kun styret sin datters økonomi og karriere.

Et skifte, der kom efter Britney Spears' to sønner i 2019 fik et politihold mod deres bedstefar efter en voldelige episode mellem ham og sangerens ældste søn, den i dag 15-årige Sean Preston Federline.

Efterfølgende blev værgemålet delt i to og en kvinde ved navn Jodie Montgomery, en såkaldt "professionel værge", overtog ansvaret for Britney Spears' privatliv.

Trods dagens nyhed vil hun fortsat være værge for Britney Spears, selvom Jamie Spears skulle træde af. Derudover vil enten Jodie Montgomery eller en anden (på dette tidspunkt ukendt) person formodentlig overtage ansvaret Britney Spears' økonomi.

I juni fortalte sangeren i retten, at hun selv ønsker at afslutte sit 13 år lange værgemål.

- Jeg vil bare have mit liv tilbage. Det har varet 13 år, og det er nok. Det er mit ønske og min drøm at afslutte alt det her, lød det fra popstjernen.

Vender måske tilbage til musikken

Britney Spears har ikke optrådt siden 2018. Her ses hun på scenen under en koncert i 2016 i Las Vegas. (Foto: Kevin Winter © Getty Images)

Selvom Britney Spears har været underlagt et værgemål i over et årti, har hun undervejs udgivet fire studiealbum og været på flere verdensturnéer.

På det seneste har der dog været stille på den musikalske front fra sangeren, der ikke har udgivet ny musik siden 2016 og ikke har optrådt på en scene siden 2018.

Det skyldes angiveligt, at Britney Spears har været på en form for "arbejdsstrejke" og nægtet at optræde, lave promotion eller indspille ny musik, siden hun i starten af 2019 med kort varsel aflyste et stort anlagt koncertrække i Las Vegas.

Men det kan – måske – komme til at ændre sig nu.

I 2020 meddelte Britney Spears gennem sin daværende advokat, at hun nægtede at arbejde, hvis Jamie Spears forblev hendes værge.

- Min klient har informeret mig om, at hun er bange for sin far. Hun vil ikke optræde igen, så længe hendes far styrer hendes karriere, fortalte advokat Samuel D. Ingham til retten sidste år.

Men med Jamie Spears ude af vagten kan Britney Spears måske inden længe bryde sin "strejke" og vende tilbage til arbejdet som popstjerne og musiker.

Om det rent faktisk bliver til et musikalsk comeback for popprinsessen er dog uvist – og sangeren selv er da også i tvivl.

- Er jeg klar til at gå på scenen igen? Kommer jeg nogensinde til at gå på scenen igen? Jeg aner det ikke. Jeg har det sjovt lige nu. Jeg er i en overgangsfase i mit liv, og jeg hygger mig, fortalte Britney Spears i juni i en Instagram-video.

Britney Spears brød igennem i 1998 med debutsinglen '…Baby One More Time', der blev et massivt hit i store dele af verden.

Siden har sangerinden udgivet ni album og er med over 100 millioner solgte plader en af de bedst sælgende musikere nogensinde.

Hør gennembrudhittet her:

0:00

Hvad sker der så nu?

Britney Spears ses her ved MTV Video Music Awards i 2016. (Foto: Anthony Harvey © Getty Images)

Kampen fortsætter for Britney Spears og hendes støtter i #FreeBritney-bevægelsen, når næste retsmøde i sagen om sangerens værgemål finder sted den 29. september.

Her forventes det blandt andet, at dommeren vil tage stilling til popstjernens anmodning om at afskedige Jamie Spears som hendes værge.

Det er dog værd at bemærke, at Jamie Spears, selvom han altså er klar til at træde tilbage som værge, i de nye retsdokumenter samtidig tilskynder retten til at afvise Britney Spears' anmodning.

Om Jamie Spears alligevel vil træde tilbage, vides ikke.

Britney Spears' advokat, Matthew Rosgart, har tidligere bedt om at få fremrykket retsmødet til august, fordi værgemålet ifølge ham er skadeligt for sangerens mentale helbred.

Den anmodning afviste dommeren dog for nylig.

Har du svært ved at finde hoved og hale i sagen om Britney Spears? Få det store overblik her: