For 40 år siden blev en af verdens største legender skuddræbt: Her er 5 ting, du (måske) ikke vidste om John Lennon

John Lennon inspirerer stadig mange musikere i dag, selvom der er gået 40 år siden hans død.

John Lennon ville i oktober være fyldt 80 år. (Foto: (Grafik) Anne Vestergaard Olsen)
John Lennon ville i oktober være fyldt 80 år. (Foto: (Grafik) Anne Vestergaard Olsen)

'Imagine'. 'Happy Xmas (War Is Over)'. 'Help!'

Det er blot et lille udpluk af de talrige evergreens, den britiske superstjerne John Lennon nåede at skrive i løbet af sit 40 år lange liv.

Som en del af The Beatles og senere på egen hånd formåede John Lennon i den grad at sætte sit aftryk på musikhistorien og er med hele 25 førstepladser på den prestigefyldte Billboard-hitliste en af de mest succesfulde musikere nogensinde.

- John Lennon har betydet enormt meget for musikhistorien. Først og fremmest på grund af The Beatles, som jo var og stadig er kæmpestore. Den dag i dag er deres musik fortsat meget populær blandt folk i alle aldre, fortæller musikjournalist Per Wium, der i mange år har holdt foredrag om Lennons rolle i The Beatles.

- Ud over det formåede John Lennon også at markere sig med sin egen musik, særligt på grund af de stærke budskaber om fred og kærlighed, som fyldte meget i hans sange.

Hør Lennons klassiske fredshymne 'Imagine' her, mens du læser videre:

0:00

John Lennons liv fik en brat afslutning, da han den 8. december 1980 blev skudt og dræbt foran sit hjem i New York ved et angreb, der sendte chokbølger rundt i hele verden og stadig tales om den dag i dag.

- Jeg tror bestemt, at John Lennons død har været med til at gøre ham til det ikon, han er i dag. Det er svært at vide, hvad fortællingen om ham havde været, hvis han stadig var iblandt os, mener Per Wium.

- Det er naturligvis først og fremmest Lennons kunst, der har gjort hans eftermæle så stort, men jeg tror også, at hans skæbne har været medvirkende til, at fortællingen om ham er blevet så stærk og nærmest mytisk.

For at markere 40-året for Lennons død har vi fundet frem til fem ting, du måske ikke vidste om Lennon, hans liv og hans kunst.

1

Musikkarrieren lå ikke i kortene

John Lennon tilbragte det meste af sin opvækst hos sin tante, Mimi Smith. Hun fik forældremyndigheden over sin nevø, efter hun flere gange havde klaget til kommunen over Lennons forældres turbulente forhold. (Foto: ukendt © Scanpix)

John Winston Lennon blev født 9. oktober 1940 i Liverpool. Dengang var der nok ikke mange, der havde forudset, at den lille purk skulle blive en af musikhistoriens mest indflydelsesrige musikere.

Det lå nemlig ikke just i kortene, at John Lennon skulle blive til noget ved musikken. Lennon voksede op hos sin tante, Mimi Smith, som ikke gav meget for den unge drengs musikalske ambitioner.

I et tv-interview i 1980, kort efter Lennons død, fortalte Mimi Smith, hvordan hun længe havde nægtet at købe sin nevø den guitar, han så inderligt ønskede sig som ung - og som skulle vise sig at blive roden til rigdom og berømmelse.

- Jeg kæmpede imod det ret længe. Jeg ville ikke have, han spildte sin skoletid på at spille guitar. Lærdommen fra skolen forbliver, men den slags ting (musik) kommer og går. Så spiller de guitar den ene uge, og så forsvinder det igen. Hvad skulle jeg gøre, hvis jeg så pludselig stod tilbage med en 21-årig fyr, der ingen kvalifikationer havde?, fortalte Mimi Smith.

Til sidst forbarmede hun sig dog og gik med til at købe Lennon hans første guitar til den nette sum af 17 britiske pund. En ganske god investering, skulle det vise sig.

Ifølge musikjournalist Per Wium udviklede John Lennon sig nemlig til en yderst dygtig og alsidig komponist.

- I de tidlige år med The Beatles komponerede Lennon nogle enormt iørefaldende sange og holdt sig inden for de gængse pop-skabeloner. Dem forlader han midt i gruppens karriere, hvor hans musik begynder at få et stærkt element af uforudsigelighed. Der optræder efterhånden både skæve og skiftende taktarter, uventede akkorder, uregelmæssige perioder og andre musikalske overraskelser.

2

Han 'hadede' sin egen sangstemme

John Lennon var en del af The Beatles fra 1960 og frem til 1969. Her ses han i midten til højre sammen med de andre medlemmer i gruppen (fra venstre): Ringo Starr, Paul McCartney og George Harrison. (Foto: Michael Ochs Archives)

Selvom John Lennons sangstemme har tryllebundet millioner gennem årene, var Lennon angiveligt ikke selv begejstret for sin egen sangstemme.

Lydteknikeren Geoffrey Emerick, der arbejdede med The Beatles på plader som 'Revolver', 'Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band' og 'Abbey Road', beskrev i sin bog 'Here, There and Everywhere' fra 2006, hvordan Lennon ofte bad om at få pakket sin stemme ind i effekter, fordi han ikke kunne lide lyden af den.

- "Kan du presse det dér lidt op?", ville han sige. Eller: "Kan du få mig til at lyde mere nasal?", forklarer Emerick i bogen og fortsætter:

- På trods af det faktum, at han var en af de største rock'n'roll-sangere nogensinde, hadede han lyden af sin egen stemme (...) Jeg følte altid, at John Lennon skjulte nogle af sine usikkerheder bag sine vokale "forklædninger" og skøre ordspil.

Det var der dog ingen grund til, hvis man spørger musikjournalist Per Wium.

- John Lennon har et helt særligt nærvær og en unik nerve i sin vokal. Han synger, som gjaldt det liv eller død og med så meget inderlighed. Jeg tror, det er en del af grunden til, at hans musik betyder så meget for så mange. Hans stemme har virkelig sat et aftryk og gjort, at de her sange er kommet ind under huden på folk.

3

Lavede pikante nøgenfilm

Yoko Ono og John Lennon blev gift i 1969 og var sammen frem til Lennons død i 1980. Yoko Ono er i dag 85 år gammel. (Foto: Mark and Colleen Hayward © Getty Images)

John Lennon var ikke kun et musikalsk geni, men begik også flere film i løbet af sit liv.

Ud over film som 'A Hard Day's Night' og 'Help!', som han og resten af The Beatles medvirkede i, skrev og producerede Lennon også selv en lang række kortfilm.

En af de mere kulørte titler på Lennons film-cv er filmen 'Self Portrait', som Lennon lavede i 1969 sammen med sin hustru, musiker og kunstner Yoko Ono.

Den 42 minutter lange film består kun af ét enkelt klip, der viser en nøgen John Lennon få rejsning. Filmen fik dog en lidt anderledes slutning, end Lennon havde planlagt, da musikeren til slut i filmen får orgasme.

- Min pik. Det er alt, man så. Men den dryppede til sidst. Det var et uheld. Idéen var at den skulle "stige" og "falde", men det skete ikke, skulle musikeren tidligere have fortalt om filmen.

Lennon udgav i øvrigt en film med titlen 'Erection' ('Erektion') i 1971. Her er omdrejningspunktet dog en anden form for rejsning, nemlig konstruktionen af et højhus i London.

4

Har boet en måned i Thy

John Lennon og Yoko Ono fotograferet i Skyum Bjerge i Thy. (Foto: Vagn Hansen © Scanpix)

Der gik et par dage, før pressen fik nys om det, men i starten af januar 1970 begyndte snakken for alvor at gå: John Lennon og Yoko Ono var blevet set i Danmark, nærmere bestemt et sted i Jylland.

Rygterne var sande. Nogle dage inden, den 29. december 1969, var John og Yoko fløjet fra København til Aalborg. I lufthavnen var de blevet hentet af Onos eksmand, den amerikanske video- og performancekunstner Tony Cox.

Cox boede på det tidspunkt med sin og Onos fælles datter, Kyoko, på Filmskolen i Kettrup Præstegård i nærheden af Fjerritslev. Lennon og Ono var taget til Thy for at besøge datteren.

John Lennon havde i løbet af efteråret 1969 forladt The Beatles, og selvom det endnu ikke var officielt, var rygterne om bandets opløsning begyndt at svirre. Mediebevågenheden omkring Lennon var enorm, og selv i en af de mere stille egne af Danmark lykkedes det ham altså ikke at undslippe pressen.

Inden længe havde pressen lokaliseret stjerneparrets opholdssted til en gammel gård i Ellidsbøl og belejrede stedet i håb om at få et billede eller et interview med verdensstjernen.

Opmærksomheden fik til sidst Lennon og Ono til at holde et pressemøde om deres besøg. Pressemødet blev holdt på New Experimental College i Skyum Bjerge - i folkemunde kendt som "æ' verdensuniversitet".

Du kan se et uddrag af pressemødet i videoen herunder:

5

Han inspirerer stadig musikere den dag i dag

Rud Aslak, forsanger i danske Barselona, er én af de musikere, der visuelt drager inspiration fra John Lennon, mener radiovært på P6 Beat Sebastian Saxon. (Foto: Thomas Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Selvom det er 40 år siden, han gik bort, inspirerer John Lennon og hans musik stadig den dag i dag.

- Man kan se spor af det, som John Lennon stod for musikalsk, hos rigtig mange nyere artister, fortæller radiovært på P6 Beat Sebastian Saxon og nævner den amerikanske musiker Sufjan Stevens som eksempel.

- Han har lidt adopteret Lennons måde at krænge sine følelser ud i de her luftige kærlighedsballader, der samtidig gemmer på et oprør og en aggressivitet. Det sker til eksempel på et nummer som 'America', hvor Sufjan Stevens kritiserer den amerikanske kultur på en ret sanselig og fattet facon, som trækker klare spor til John Lennon.

Også rent æstestisk er John Lennon fortsat en inspirationskilde for kreative og musikalske sjæle, mener Sebastian Saxon.

- Tager du en person som forsangeren i Barselona, Rud Aslak, så er det ret tydeligt, hvordan han har adopteret en del af Lennons visuelle udtryk. Den ses i den måde, han klæder sig, og den måde, hans hår ser ud på. Det samme er tilfældet hos en type som Liam Gallagher, kendt fra Oasis, som er kæmpe fan af Lennon og også helt klart har draget en masse inspiration fra Lennon både musikalsk og æstetisk.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk