For 5 år siden sagde verdens største boyband stop: 'Det var helt ærligt et kæmpe chok'

Alle medlemmerne fra One Direction er i dag gået solo - med mere eller mindre succes.

(Foto: FOX © 2013 FOX)

Kan du huske, hvor du var den 25. marts 2015?

Det kan Sandie Westh.

- Jeg er ude at drikke øl med nogle kolleger, da vi pludselig får en sms fra en fælles bekendt. Hun skriver bare: "OMG, Zayn har forladt One Direction". Det var helt ærligt et kæmpe chok, genkalder radiovært og popekspert Sandie Westh sig.

Selvom det måske i disse tider kan lyde en smule banalt, så var det i den grad en nyhed, der ryddede forsider og resulterede i knuste pige- og drengehjerter verden over, da Zayn Malik for fem år siden meldte ud, at han ville forlade One Direction - datidens absolut mest succesfulde boyband.

- Det var ret voldsomt. Jeg var jo voksen, men der var rigtig mange, særligt unge piger, der var fan af de her drenge, der blev virkelig kede af det. De havde jo bygget hele deres verden op omkring det her band, og pludselig begyndte hele deres virkelighed at krakelere, siger Westh.

Desværre var Zayn Maliks exit blot den første brist i et ellers velpoleret glansbillede, der snart skulle vise sig at falde helt fra hinanden. Få måneder efter sangerens overraskende afsked offentliggjorde de resterende medlemmer af One Direction, at bandet ville gå "på pause på ubestemt tid" – boybandsprog for "vi går i opløsning".

I efteråret samme år udgav gruppen - nu som kvartet - deres hidtil sidste album 'Made In The A.M.', og den 13. december 2015 spillede gruppen deres foreløbigt sidste show sammen, da de optrådte i den britiske udgave af 'X Factor'.

Succes på niveau med The Beatles

At gruppens sidste optræden blev på 'X Factor'-scenen, kommer måske ikke bag på dem, der kender til One Directions forhistorie.

Popeventyret startede nemlig tilbage i 2010, da Harry Styles, Zayn Malik, Niall Horan, Louis Tomlinson og Liam Payne alle gik til audition på netop dét populære tv-program - hver for sig.

Ingen af drengene formåede at synge sig videre i konkurrencen på egen hånd, men den berømte og berygtede 'X Factor'-dommer Simon Cowell - det britiske svar på Thomas Blachman - så et lys i de fem og valgte at sætte dem sammen i et boyband.

One Direction var født, og selvom gruppen kun endte på en tredjeplads i finalen, skulle de hurtigt vise sig at blive de sande vindere af konkurrencen.

Knap et år senere udsendte de debutsinglen 'What Makes You Beautiful' - og resten er historie.

På rekordtid blev One Direction tidens absolut største boyband og sikrede sig hits på stribe og millioner af dedikerede fans verden over.

Hør kæmpehittet 'What Makes You Beautiful' her:

0:00

- One Direction blev jo et verdensomspændende fænomen, der lagde teenagehjerter ned kloden rundt. Deres succes var virkelig intens og sendte nærmest tankerne tilbage til de scener, vi så omkring The Beatles tilbage i 50'erne, fortæller Sandie Westh om gruppens enorme succes.

- Boybands har gennem tiden ofte været kendetegnet ved, at deres fans er lettere hysteriske - eller lad os kalde dem dedikerede - og det var den samme mekanik, som One Direction formåede at bringe frem i rigtig mange piger og drenge, da de kom frem.

Kom med et frisk pust

Succesen fortsatte for One Direction, der i løbet af de næste år udgav i alt fem album og hitsingler som 'Story Of My Life' og 'Steal My Girl', der begge gik nummer ét herhjemme.

Gruppen er siden hen blevet kaldt "verdens største boyband", og drengenes fanskare tæller blandt andre - måske lidt overraskende - rapnavne som 50 Cent og Drake.

Og ifølge popeksperten Sandie Westh var det fuldt fortjent, at One Direction fik så meget succes.

- Jeg tror, verden trængte til noget renskuret pop på det her tidspunkt, og så passede drengene jo perfekt ned i den boyband-formular, som vi allerede kendte og elskede: Der var den sjove, den søde, ham med den store stemme. De havde hele pakken.

Samtidig formåede One Direction dog også at skille sig ud fra tidligere boyband-koryfæer og bringe et - måske tiltrængt - friskt pust ind i boybandgenren, mener Westh.

- Vi var ikke i 90'erne længere, og folk ville gerne have lidt færre synkroniserede dansetrin og lidt mere autenticitet, og det leverede One Direction. Det virkede ægte, og drengene lignede også med lidt god vilje nogen, der lige så godt kunne have spillet i et rockband sammen med vennerne, forklarer Sandie Westh.

One Direction blev voksne i rampelyset. Se hvordan de tog sig ud i henholdsvis 2011 og 2015 her:

Se, hvordan One Direction udviklede sig fra 2011 til 2015, lige inden gruppen gik på pause. (Foto: Jon Furniss © Getty Images / Foto: Mike Windle © Getty Images)

Zayn havde 'aldrig rigtig lyst' til One Direction

Men bag murene var alt langt fra fryd og gammen i One Direction-land.

Zayn Malik var ikke glad i gruppen og havde længe overvejet at forlade bandet. Ja, nærmest lige siden hele eventyret startede.

- Jeg tror altid, jeg havde lyst til at smutte - nærmest fra det første år for at være ærlig. Jeg havde aldrig rigtig lyst til at være med i bandet, fortalte Zayn Malik i 2016 til Beats 1.

Og i 2015 valgte han altså at trække i bremsen efter næsten fem år i "maskinen", som Malik senere har betegnet bandet som. Få måneder senere meldte de resterende medlemmer så ud, at de også lagde projektet på hylden.

En beslutning, der på papiret var bred enighed om, men i virkeligheden skabte splid blandt gruppens fire resterende medlemmer. Særligt Louis Tomlinson var langt fra enig i, at det var det rigtige at sætte One Direction på "pause".

- Bruddet slog mig ud. Jeg var ikke klar til det. Jeg følte, jeg var begyndt at blive en bedre sangskriver, sanger, havde mere selvtillid på scenen og lige pludselig, alt imens jeg endelig følte, tingene kørte for mig, var det slut, fortalte Tomlinson sidste år til The Guardian.

En One Direction-reunion er 'uundgåelig'

Men bruddet - eller "pausen" - lader indtil videre til at være kommet for at blive.

One Direction har ikke lavet ny musik sammen, siden de udsendte deres foreløbigt sidste album i 2015. Til gengæld har alle gruppens medlemmer siden søsat hver sin mere eller mindre succesfulde solokarriere.

Særlig godt er det gået for Zayn Malik og Harry Styles, der begge har scoret sig en lang række hits på egen hånd. Og særligt Styles tror Sandie Westh, man bør holde et ekstra vågent øje med i den kommende tid.

Harry Styles' stil er lidt en anden i dag, end den var under One Direction. Her ses han til kendisfesten Met Gala i 2019, en begivenhed der er notorisk kendt for sine vilde outfits. (Foto: Theo Wargo © Getty Images)

- Han er for mig det bedste bud på nogen fra One Direction, der faktisk kan gå hen og blive et ikon. Han laver fed musik, som også bliver anerkendt af musikkritikerne, og han klæder sig som én, der har fattet, at man skal skille sig ud i den her branche. I mine øjne har Harry hele pakken, siger Sandie Westh.

Men skulle solokarrieren alligevel gå i vasken, kan Styles og resten af medlemmerne altid søge inspiration hos boyband-kolleger som Take That, Backstreet Boys og Westlife og lave en god, gammeldags reunion. En idé, som flere af bandets medlemmer faktisk har luftet offentligt.

- Jeg tror helt sikkert, at det kommer til at ske. Det er næsten uundgåeligt, men det store spørgsmål er: Hvornår?, lød det sidste år fra Louis Tomlinson i et interview med mediet On Demand.

Harry Styles har blandt andet hittet med 'Watermelon Sugar', som du kan høre her:

0:00

Sandie Westh er heller ikke i tvivl om, at One Direction nok skal finde sammen igen på ét eller andet tidspunkt – om end muligvis uden Zayn Malik - men hun tror dog, at en reunion fortsat har lange udsigter.

- De skal nok komme tilbage, men det bliver ikke om et eller to år. Jeg tror, især Harry har brug for lidt mere tid til at eksperimentere med sin egen ting. Kig på ham – han er sgu ikke klar til en reunion endnu, siger Westh.

Sådan er det gået med One Directions solokarrierer

  • Harry Styles udgav sidste år sit andet soloalbum 'Fine Lines', som er blevet rost af flere musikanmeldere og har kastet hits som 'Adore You' og 'Watermelon Sugar' af sig.

  • Zayn Malik var den første af gruppens medlemmer til at gå solo med singlen 'Pillowtalk', der til dags dato er blevet streamet mere end 800 millioner gange alene på Spotify. Malik kan også prale af hits som 'Dusk Till Dawn' og Taylor Swift-duetten 'I Don't Wanna Live Forever'.

  • Louis Tomlinson udgav tidligere i år sit debutalbum 'Walls', men venter – trods et par enkelte småhits - stadig på sit egentlige gennembrud.

  • Niall Horan udsendte sit første soloudspil i 2017 og udgav for få uger siden sin seneste solobedrift, albummet 'Heartbreak Weather'. Horan er gået en mere akustisk vej med sin musik og har høstet succes med numre som 'Slow Hands' og 'This Town'.

  • Med hits som 'Strip That Down' og Rita Ora-duetten 'For You' har Liam Payne allerede et par solohits under bæltet, men hans karriere har alligevel været noget af en rutsjebane rent succesmæssigt. Således formåede Paynes længe ventede debutalbum 'LP1' kun at sælge beskedne 9.500 eksemplarer på tværs af hele USA i sin første uge på markedet. Til sammenligning solgte Harry Styles' seneste udspil næsten 500.000 eksemplarer på samme tid.