500.000 masterbånd er væk: Nu har vi kun en kopi af en kopi af en kopi

Intet overgår lydkvaliteten på et masterbånd, siger dj og radiovært.

De tabte masterbånd svarer nogenlunde til, hvis Mona Lisa brændte på Louvre, fortæller Nicolai Molbech, der er dj og vært på P7, i Aftenshowet.

- Det er en kæmpe tragedie, siger radiovært Nicolai Molbech.

Tragedien er nyheden om, at en brand, der raserede et lager tilhørende Universal Studio i Hollywood for 11 år siden, fortærede masterbånd med op mod 500.000 unikke musikoptagelser på.

Det meste af musikken er for længst udgivet på plader, cd'er og alle mulige andre medier, men når masterbåndet går op i røg, er det originalen - udgangspunktet for det hele - der forsvinder.

- Det ville være nogenlunde det samme, som hvis Mona Lisa brændte på Louvre, fortæller Nicolai Molbech, der er dj og vært på P7.

Kopi af en kopi af en kopi

Tilbage er kun kopierne, der kan være i nok så mange formater og kvaliteter, men som alligevel aldrig vil kunne måle sig med originalen.

- Mona Lisa har vi masser af kopier i kunstbøger og alle mulige steder, hvor hun ser fin ud, men der er jo en grund til, at man tager til Paris for at se den originale med de fine strøg, hvor man får indtrykket af, hvordan det rigtig er malet.

- Og det kan man ikke se i en bog, så det er det samme, når man hører R.E.M. på Spotify. Så hører man i virkeligheden kun en promille af det, der er indspillet på det originale masterbånd, fordi det er en kopi af en kopi af en kopi, siger Nicolai Molbech om tabet, som selskabet Universal i mange år forsøgte at skjule, men i forgårs blev afsløret af avisen New York Times, der havde fået fingre i interne dokumenter.

Brandfolk kæmpede med at slukke branden i lagerbygningen i 2008. Desværre kunne de ikke forhindre en stor del af musikhistorien i at gå op i røg. (Foto: FRED PROUSER © Scanpix)

Den sandeste udgave af musikken

For audiofile nørder, musikere og de lydteknikere og producere, der sidder ved mixerpulten i musikstudiet, er masterbåndet den hellige gral.

- En masteroptagelse er den mest sande udgave af et optaget stykke musik. Lyden på masterbånd kan være overvældende i den måde, som de indfanger et øjeblik i historien på.

- Enhver kopi, der laves bagefter, er at træde et lydmæssigt skridt væk fra det, siger Adam Block fra musikselskabet Sony til New York Times.

Det er årtiers amerikansk rock-, pop-, jazz- og hip hop-historie, der i 2008 sammen med flammerne forsvandt op i den californiske luft, og arven efter kunstnere som Ray Charles, Elton John, Nirvana, John Coltrane og Billie Holiday er blevet reduceret kraftigt.

Et voldsomt tab

Der er tale om optagelser tilbage fra 1940’erne og op mod 500.000 sangtitler, viser de hidtil hemmeligholdte dokumenter fra Universal. Også optagelser af studiesessioner og andet aldrig udgivet musik forsvandt i branden.

Nyheden er derfor også blevet kaldt musikhistoriens største tragedie, og det er forståeligt, mener Nicolai Molbech.

- Masterbåndet til sangen 'Rock around the Clock' er væk. Billie Holidays hele bagkatalog er væk. Og sådan kan man bare blive ved i lang tid med at remse op, så det er meget, meget voldsomt det her, siger han.

Opdateret med video.