For 8 år siden vandt han Melodi Grand Prix. Nu er Esben tilbage som sangskriver - i Storbritannien

Esben Svane sikrede Danmark en femteplads i Eurovision 2011. Nu har han en sang med i Storbritanniens Grand Prix.

Esben Svane har skrevet en sang til Storbritanniens Grand Prix sammen med den danske Eurovision-vinder Lise Cabble. (© Esben Svane)

- Jeg troede, at jeg var færdig med Melodi Grand Prix.

Så klare er ordene fra sangskriver og producer Esben Svane, der sammen med gruppen A Friend in London sikrede Danmark en flot femteplads ved Eurovision Song Contest i 2011 med nummeret 'New Tomorrow'.

Lyt til 'New Tomorrow', mens du læser videre.

Men hans forhold til den store musikkonkurrence er alligevel ikke helt afsluttet.

Hans sang 'Sweet Lies' er nemlig blevet udtaget som en af sangene i Storbritanniens udgave af Melodi Grand Prix – derovre kaldet 'Eurovision: You Decide' – der finder sted 8. februar.

- Efter den sangskrivercamp, hvor den blev skrevet, var jeg vildt deprimeret, fordi jeg følte mig så dårlig, fortæller Esben Svane.

- Jeg er stadig i gang med at blive en god producer, og de andre på campen er nok kommet længere end mig, så når vi sad dér om aftenen og skulle spille, så fik jeg bare virkelig lavt selvværd.

- Derfor er det også helt vildt specielt, at 'Sweet Lies' er kommet med!

Lyt til 'Sweet Lies' her.

Stigmatisering af Melodi Grand Prix

Esben Svane har brugt tiden efter Eurovision 2011 på at udgive en ep, holde foredrag, afvikle en talent-camp for unge sangskrivere og erhverver sig stadig som selvstændig sangskriver, musikproducer og kunstner.

Han fortæller, at han har været varsom med at deltage i Melodi Grand Prix igen.

- Jeg har brugt syv år på at opbygge min integritet som sangskriver og vise, at jeg ikke bare er trommeslager i et popband, der har været med i Melodi Grand Prix.

- Der kan godt være en stigmatisering omkring konkurrencen, hvor folk dømmer det, hvis man har været med.

'Sweet Lies' er blevet til i samarbejde med svenske Maria Broberg og den danske Eurovision-vinder Lise Cabble – kvinden bag Emmelie de Forests 'Only Teardrops', der sikrede Danmark Eurovision-sejren i 2013.

Emmelie de Forest holder vindertrofæet efter Eurovision-sejren i 2013. Til højre for hende ses en glad Lise Cabble, der skrev sangen sammen med Julia Fabrin Jakobsen og Thomas Stengaard. (Foto: Scanpix Sweden © Scanpix)

Stresset sangskriverproces

Samarbejdet med Lise Cabble har været specielt for Esben Svane.

- Jeg har så sindssygt meget respekt for Lise – både som person og sangskriver. Hun har været igennem hele gamet både som artist og sangskriver og med både op- og nedture, så hun har en kæmpe plads i mit hjerte.

Han støttede sig også til sin erfarne kollega, da 'Sweet Lies' blev til.

- Jeg sad som producer og styrede egentlig slagets gang, men sad og ventede på, at Lise skulle reagere på sangen. Men hun sad bare der uden at sige noget.

Teamet skulle præsentere et bud på en færdig sang efter otte timer, men efter de første tre var alle foreløbige idéer kasseret.

- Dér begyndte jeg at stresse!

Lyt til 'Only Teardrops', mens du læser videre.

Pludselig kom Lise Cabble dog teamet til undsætning.

- Lige pludselig begyndte Lise så at spille noget på et keyboard, og så opstod der noget - og så gik det helt vildt stærkt derfra.

Ud over Eurovision-sejren med 'Only Teardrops' er Lise Cabble blevet nummer fem i konkurrencen to gange. Først med Aud Wilkens 'Fra Mols til Skagen' i 1995 og siden med A Friend in Londons 'New Tomorrow' i 2011 – med Esben Svane som trommeslager.

A Friend in London til Eurovision 2011. I forgrunden ses forsanger Tim Schou, mens Esben Svane spiller trommer bagerst i billedet. Sangen sikrede sig en femteplads - blandt andet med de maksimale 12 point fra Holland, Island og Irland. (Foto: Wolfgang Rattay © Scanpix)

Skriver ikke specifikt til Grand Prix

Lise Cabble bekræfter, at det ikke var let at få bragt 'Sweet Lies' til verden.

- Faktisk var vi rigtig længe om at komme på idéer - vi sad bare og blev mere og mere blege. Men så kom det lige pludselig. Nogle gange handler det om at vente til den gode idé kommer. Og det gjorde den!

- Og det var skidehyggeligt at skrive med Esben. Han er skidedygtig!

Lise Cabble har i år både sange med i Sverige og Litauen. I Litauen røg 'Doing the Loop' ud i en indledende runde, mens sangen 'Chasing Rivers' skal stå sin prøve i Sveriges første af hele fem indledende Grand Prix-semifinaler, lørdag den 2. februar.

Hun skriver dog ikke specifikt til Melodi Grand Prix, siger hun.

- Jeg sidder og ikke og tænker: 'Nu skal jeg skrive en Grand Prix-vinder'. Jeg skriver bare sange, jeg godt kan lide, og som jeg synes er gode. Det er ikke til at sige, om det havner i Grand Prix eller et helt andet sted. Det er bare med at lave noget fedt materiale med nogle fede mennesker.

- Men det er selvfølgelig rigtig, rigtig fedt at have en sang med i Storbritannien. Det bliver skidespændende.

'Eurovision: You Decide' finder sted fredag den 8. februar. Dansk Melodi Grand Prix finder sted lørdag den. 23. februar.

Sidste år blev Storbritannien repræsenteret af SuRie, der sang 'Storm' ind på en 24. plads i Eurovision-finalen. Danmark blev nummer ni med Rasmussen og 'Higher Ground'. (Foto: Pedro Nunes © Scanpix)
Facebook
Twitter