Abba er tilbage med nyt album efter 40 år. Her er dommen

Den svenske popgruppe deler vandene med længe ventet comeback-album.

Abba har netop udgivet deres første nye album i 40 år. Det bærer titlen 'Voyage'. Her ses gruppen i kølvandet på deres sejr i det svenske Grand Prix i 1974. Senere samme år vandt de Eurovision. (Foto: © TT News Agency, Scanpix)

Sjældent har et musikalsk comeback skabt mere postyr, end da fire svenske musikere – der for længst kunne være gået på folkepension – meddelte verden, at de var tilbage.

Nu er vi nået til den foreløbige kulmination på Agnetha, Björn, Benny og Anni-Frids comeback.

Abbas niende album – deres første nye i 40 år – er endelig landet. Men hvordan lyder 'Voyage' så, som albummet hedder? Og kan gruppen leve op til de enorme forventninger, der hviler på deres skuldre?

Det har vi spurgt popekspert og ph.d. i musikvidenskab Anders Reuter om.

- Abba har ikke prøvet at lave et album til tiden, og det er rigtig godt, at de ikke har gjort det. Det lyder stadig umiskendeligt som Abba, og de skjuler ikke, at de er blevet ældre, nærmest sentimentale, lyder det fra Reuter.

- Men jeg synes ikke, der er nogle af numrene, der stikker næsen frem og viser det niveau, Abba havde i gamle dage. Der er mange af numrene, der giver mindelser om det, men det er en kombination af mange ting, der bare ikke er helt på samme niveau som dengang.

Lyt til 'Don't Shut Me Down' fra det nye album her:

0:00

Anders Reuter mangler især de "fantastiske melodier og harmoniserede vokaler" på det nye album, som gjorde gruppen kendt og elsket over det meste af kloden i 1970'erne og 1980'erne.

- Det kommer aldrig rigtig op at flyve. Det gælder både upbeat-numrene og balladerne, der er lidt intetsigende – og nogle gange vildt cheesy. Det lyder lidt som b-sider fra deres gamle katalog, og der mangler saft og kraft i numrene.

Han understreger dog, at forventningerne til Abbas comeback måske også har været umulige at indfri – simpelthen, fordi de er så høje.

- Det er måske ikke helt fair at have haft så høje forventninger. Jeg måtte også lige forventningsafstemme med mig selv, inden jeg lyttede, for Abba er bare så store. Vi har nærmest alle sammen et nært forhold til dem og deres numre. Men hvis man sad og håbede på, de kunne levere et nyt nummer på højde med de gamle, så er vi altså et stykke derfra.

- Til gengæld giver deres comeback jo anledning til, at vi igen kan snakke om dem og lytte til deres gamle numre, og det er positivt.

Får alt fra to til fem stjerner

De foreløbige anmeldelser af 'Voyage' er da også mildest talt en blandet omgang, hvor der bliver uddelt alt fra to til fem stjerner.

Det anerkendte amerikanske musikmagasin Rolling Stone giver 'Voyage' fire ud af fem stjerner og mener, at albummet har været ventetiden værd.

- De svenske super troopers har ikke mistet deres appetit på soundtracks om følelsesmæssige kriser, lyder det blandt andet i anmeldelsen.

Danske BT deler begejstringen og giver fem ud af seks stjerner og kalder albummet for "jättebra".

- Det er livsglæde på lyd, det er historisk, det er nærmest rørende.

Abba udgav i alt otte albummer i perioden 1973 til 1981. Nu er de tilbage med albummet 'Voyage', der indeholder i alt ti sange. Her ses gruppen i 1976. (Foto: © Michael Putland, Getty Images)

Britiske NME og The Guardian er derimod mildest talt lunkne i kølvandet på de fire svenskeres album-comeback.

- De har lavet et album, der lyder betryggende meget som Abba, omend en mere rolig udgave af Abba, end du sikkert kan huske, lyder det i NME, som også skriver:

- Den disko-agtige single 'Don't Shut Me Down' og den galopperende banger 'No Doubt About It' tager albummet ind på et ret upbeat territorium, men der er ikke noget på albummet, der vil fylde dansegulve på samme måde som 'Voulez Vous' eller 'Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight)'.

Under overskriften "No thank you for the music" (en slet skjult henvisning til ét af gruppens mange hits, 'Thank You for the Music') giver The Guardian blot to ud af fem stjerner og mener, at gruppen slet og ret har mistet sin magi.

- Glamouren, vi blev lovet med albummets to forrygende singler, ender frygtelig uforløst, lyder dommen i den britiske avis.

Ville slet ikke lave et helt album

Uforløst eller ej, så er Abbas selverklærede mission med at lyde som sig selv tilsyneladende lykkedes. Tidligere på året sagde gruppens to frontmænd, Benny Andersson og Björn Ulvaeus, at de ikke skelede til andres musik under 'Voyage's tilblivelse:

- Vi besluttede tidligt, at vi ikke ville se på, hvad andre lavede, sagde Ulvaeus til The Guardian i slutningen af oktober.

- Vi har simpelthen bare skabt de bedste sange, vi kan lige nu. Det betød blandt andet at skrive tekster, hvor jeg kunne få nogle af mine tanker om de seneste 40 år med og derigennem tilføre en slags dybde, der – forhåbentlig – kommer med alderen. Og det gør teksterne anderledes end dem, jeg skrev for 40 år siden.

Det er svært at gøre op, præcis hvor mange millioner album og singler, Abba har solgt. En hurtig overflyvning på nettet giver tal på alt imellem 100 og 500 millioner solgte enheder. Det gør dem til én af de mest succesfulde grupper nogensinde. (Foto: © Peter Bischoff, 1977 Getty Images)

Men faktisk var det slet ikke meningen, at der skulle komme et helt nyt Abba-album.

Gruppen gik oprindeligt i studiet for at lave lidt nyt materiale til en kommende hologram-koncertrække. Det projekt greb imidlertid hurtigt om sig.

Ja, det skete nærmest af sig selv, da det gik op for de fire venner, at de stadig nød at lave musik sammen, har Andersson og UIvaeus fortalt til The New York Times.

Da de to singler – 'Dont Shut Me Down' og 'I Still Have Faith in You' – skulle indspilles, imponerende Agnetha Fältskog og Anni-Frid Lyngstad nemlig deres to tidligere ægtemænd.

Her ses gruppen i studiet i forbindelse med indspilningen af det nye album. Fra venstre: Benny Andersson, Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus og Anni-Frid Lyngstad. Andersson var tidligere gift med Lyngstad, mens Ulvaeus og Fältskog også har været mand og kone. (Foto: © Ludvig Andersson, Universal Music Group)

- De kom ind (i studiet) og var bare sådan: "Værsgo, drenge. Vi kan stadig godt." Det var helt fantastisk, fortalte Benny Andersson til The New York Times i oktober.

Så selvom det egentlig var planen blot at indspille et par nye numre, endte det snart med et helt album.

- Vi sagde: "Skal vi ikke skrive et par sange mere, bare for sjov?", lyder det fra Andersson i The New York Times-interviewet.

- Og pigerne sagde: "Jo, det kunne være sjovt!". Så de kom i studiet igen, og så havde vi fem sange. Og så sagde vi: "Skulle vi skrive et par mere? Vi kan udgive et album."

Som sagt, så gjort.

Klar med hologram-koncerter i 2022

Ifølge en pressemeddelelse fra bandet blev 'Voyage' det hurtigst forudbestilte album nogensinde i Storbritannien på blot tre dage med over 80.000 kopier.

Og den føromtalte koncertrække – der altså blev startskuddet til det nye album – har ifølge samme pressemeddelelse solgt en kvart million billetter de første tre dage, de var til salg.

Til koncertrækken bliver der i øvrigt bygget en spritny arena med plads til 3.000 Abba-elskere i London. Akkompagneret af ti live-musikere vil Abba så optræde på scenen gennem hologrammer. Foreløbig fra maj til december 2022.

Popekspert Anders Reuter føler sig da også sikker på, at gruppen nok skal overleve det, ifølge ham, middelmådige comeback-album:

- Jeg tror ikke, 'Voyage' kommer til at ændre på, at vi vil blive ved med at lytte til Abba lige så længe, som vi overhovedet lytter til musik. Og heldigvis for det.