Adele er klar med sin første nye sang i seks år – her er dommen

'Easy on Me' er klassisk Adele, men mindre bombastisk end forventet, mener anmelder.

Adeles nye single, 'Easy on Me', udkom natten til i dag, fredag. (Foto: Danny Moloshok © Scanpix)

"Go eeeeeasy on me, baby…"

Ja, du kan lige så godt vænne dig til den lille tekstbid, selvom du måske ikke har hørt Adeles nye single endnu.

For 'Easy on Me', som sangen hedder, bliver allerede beskrevet som "et øjeblikkeligt fænomen" i Variety. Rolling Stone mener, at den britiske popstjerne "reducerer verden til tårer", mens Evening Standard bedyrer, at hun "stadig er sublim" i kølvandet på den nye udgivelse, der ramte platforme verden over klokken et natten til i dag.

Videoen til 'Easy on Me' har i øjeblikket 16 millioner visninger på YouTube – selvom den i skrivende stund kun har været på platformen i ni timer.

Lyt til 'Easy on Me' her, mens du læser videre:

0:00

'Det er klassisk Adele'

Men hvad er så den danske dom over britens første nye udgivelse i seks år?

Spørger man Mads Kjær Larsen, der er musikanmelder på Soundvenue, lyder 'Easy on Me' som "en typisk singleforløber for et album, der lægger op til mere af det samme".

- Jeg synes, det er klassisk Adele, men det er mindre bombastisk end for eksempel 'Hello'. Man kunne godt have forventet et gospelkor i tredje omkvæd, men det kommer ikke. Hun holder lidt igen. Hun holder fast i det helt simple, nedbarberede udtryk, hvor det er klaveret og hendes stemme, der dominerer.

- Det er en melankolsk klaverballade, hvor hendes stemme fylder rigtig meget. Man kan mærke en selvransagelse i lyrikken, der sandsynligvis kommer til at gå igen på albummet, der blandt andet vil tage udgangspunkt i hendes skilsmisse.

Adele selv er da heller ikke bleg for at henvise til sammenhængen med sin tidligere blockbustersingle 'Hello' i videoen til den nye 'Easy on Me'. Ligesom 'Hello' starter videoen til 'Easy on Me' i sepiatoner, og den foregår også i det samme hus som 'Hello'.

- Vi skal forstå, der er en sammenhæng mellem de to sange, selvom der er gået seks år, forklarer Mads Kjær Larsen.

Adele har ikke udgivet ny musik i seks år. Det har hun netop ændret på med singlen 'Easy on Me', der er forløberen for hendes fjerde album, '30', der kommer den 19. november. (Foto: Lucy Nicholson © Scanpix)

Frembringer fugtige øjenkroge verden over

Og selvom der altså ifølge Mads Kjær Larsen er lagt op til "mere af det samme", så lader det ikke til at lægge en dæmper på folks begejstring over britens comeback:

- Du får mig altid til at græde, lyder det fra skuespiller Alicia Silverstone på Twitter. Her får Adele også ros med på vejen af komiker Marc Maron, der medgiver: "Jeg tror, jeg elsker Adele. Sig det ikke til nogen", mens skuespiller Ilana Kaplan skriver: "Adele har lige suget luften ud af mine lunger."

Og det er næppe nogen overdrivelse at sige, at internettet allerede svømmer over med memes om, hvordan 'Easy on Me' frembringer fugtige øjenkroge verden over.

'Easy on Me' er førstesinglen fra Adeles kommende album, der har fået titlen '30' og udkommer den 19. november.

Til britisk Vogue har hun tidligere på måneden fortalt, at hun på nye album blandt andet vil forsøge at give sin nu niårige søn Angelo svar på, hvorfor hun tidligere i år valgte at forlade sin ægtemand og barnets far, Simon Konecki:

- Jeg følte, at jeg gennem det her album gerne ville forklare ham, når han er i tyverne eller trediverne, hvorfor jeg af egen drift valgte at afmontere hele hans liv for at forfølge min egen lykke.

- Det (skilsmissen) gjorde ham virkelig ked af det indimellem. Og det er et sår, jeg ikke ved, om jeg nogensinde kommer til at kunne hele.

Har en særlig plads i manges bevidsthed

Mens Adele arbejder på at hele såret, er Mads Kjær Larsen spændt på at se, om hun kan matche sine tidligere bedrifter kommercielt med den nye single og album – hun havde det bedst sælgende album i verden i både 2011, 2012 og 2015.

- Vi lever i en musikøkonomi, der er fuldstændig domineret af streaming, hvor man gerne skal følge tidens trends og have noget iøjnefaldende visuelt for at lykkes. Dér tror jeg, der er andre, der er bedre klædt på end Adele, lyder dommen fra musikanmelderen.

Hun har vundet flere priser for sin musik, end det er muligt at nævne i én artikel. Én af de mest markante er dog Oscar-statuetten, hun modtog for at have skrevet sangen 'Skyfall' til James Bond-filmen af samme navn. (Foto: Mike Blake © Scanpix)

Så kommer der et "men":

- Det er Adele. Og de regler, der gælder for andre popstjerner, gælder ikke for hende. Derfor kan hun også tillade sig at være væk i seks år og så alligevel lægge hele verden for sine fødder, når hun er tilbage. Og det er på en eller anden måde modigt, at hun holder fast i et så konservativt udtrykt, selvom det jo også er enormt safe. Det er i virkeligheden ret paradoksalt, siger han og slutter:

- Hun har en særlig plads i manges bevidsthed. Og hvis der er nogen, der kan rykke ved, hvordan musik fungerer i 2021, så der det nok hende.

FacebookTwitter