Ærlig Mø var tæt på at ramme muren: Det er vigtigt at have fokus på mentalt helbred

Albumaktuelle Mø havde svært ved at sige nej, og det endte med at gøre hende 'tyndslidt og træt'. I dag har hun lært at sige fra.

Det er over fire år siden, hun udgav sin første og hidtil eneste plade.

Nu er danske Mø - endelig, fristes man til at sige - klar med opfølgeren til debut-succesen 'No Mythologies to Follow' fra 2014.

Man siger, at 'den svære to'er' kan være noget af en prøvelse, og det har det også vist sig at være for Mø.

Popstjernen har længe kæmpet med at få lagt sidste hånd på det nye album, der bærer titlen 'Forever Neverland'.

Vi var med backstage, da Mø i sommer optrådte på Smukfest. Kom med bag scenen i musikdok'en herunder.

- Der har været tidspunkter, hvor jeg har tænkt: 'Fuck, jeg kommer aldrig til at blive færdig med den her plade'. Det har nogle gange virket som et evighedsprojekt, så at albummet endelig er færdig er virkelig fantastisk. Det er en stor sten, der er faldet fra mit hjerte, lyder det fra Mø.

Men hvorfor har den nye plade været så længe undervejs? Jo, ser du. Der kom et verdenshit i vejen.

Et af de nye numre er sangen 'Blur' - Mø's egen favoritsang fra den nye plade -, som du kan høre her.

0:00

Verdenshit kom i vejen

I 2015 eksploderede sangen 'Lean On', som Mø havde lavet sammen med gruppen Major Lazor. Sangen blev et massivt hit kloden rundt, og med succesen fulgte også et hav af nye tilbud fra nogle af musikbranchens største kanoner.

- Jeg var allerede i gang med plade to, da 'Lean On' gik hen og blev et hit. Det gjorde, at alle døre pludselig åbnede sig. Alle de her fede producere og sangskrivere ringede pludselig og sagde: 'Du kan blive en stjerne, vi skal arbejde sammen', fortæller Mø.

- I et hav af muligheder kan en type som mig godt fare lidt vild. Hvordan finder man lige sin retning, hvis man pludselig kan gå alle veje?

Den kommende plade blev lagt på køl, og fokus blev istedet at høste frugten af 'Lean On's massive succes. Resultatet blev et hav af hit-singler, en duet med Justin Bieber og senere ep'en 'When I Was Young', der udkom sidste vinter.

- Jeg tror, jeg har været ret stædig omkring, at jeg ikke bare ville smide hvilken som helst plade ud. Jeg havde brugt for, at det føltes som et helstøbt værk - og det tog sgu bare lang tid. Men nu glæder jeg mig bare til, at folk skal høre al den nye musik, siger Mø om den nye plade, der er på gaden fredag.

Den seneste single fra Mø's nye album er nummeret 'Blur', der også er 'Ugens Uundgåelige' på P3 i denne uge. (Foto: Sony Music)

Fester mindre som 30-årig

Udover nu at have to albums på samvittigheden er der sket en hel del siden Mø - der bærer det borgerlige navn Karen Marie Aagaard Ørsted Andersen - i 2013 brød igennem med debutsinglen 'Pilgrim'.

Hun har hittet over hele verden, modtaget et hav af priser og cementeret sig som en af Skandinaviens største popmastodonter.

Og så er hun blevet ældre.

Da hun udgav sin første single, var hun 24. Nu har hun rundet de 30.

- Jeg kan godt mærke, at jeg er blevet ældre, men det er svært at sætte ord på, for jeg synes også, at jeg er meget den samme som dengang. Men jeg ved, at jeg har lært meget og har ændret mig på nogle punkter, siger hun.

Hvad er det for nogle punkter?

- Det lyder super banalt, men helt ærligt, så fester jeg ikke lige så meget længere. Jeg har altid elsket at feste, men den dér glød for at feste er blevet lidt mindre. Det synes jeg faktisk er super underligt. Jeg elsker stadig at feste, don't get me wrong, men dengang var det virkelig… Woooh!, siger hun og strækker hænderne i vejret.

Mentalt helbred er 'sygt vigtigt'

Udover at dampen er gået en smule af festballonen, så har alderen også haft en anden indvirkning på den fynske sangerinde.

Hun har lært at sige 'nej'.

Det er ellers noget, hun har kæmpet med i mange år, forklarer hun. Særligt i tiden, hvor 'Lean On' lige var kommet ud, var det svært for den 30-årige sangerinde at sige nej til de mange tilbud, der strømmede hendes vej - og det havde sin pris.

- Jeg blev simpelthen så stresset til sidst. Jeg kunne ikke rigtig være tilstede og fik faktisk bare rigtig dårlig selvtillid, fordi jeg var så tyndslidt og træt, siger hun og fortsætter;

- Det er sygt vigtigt, at man kan sige nej. Ellers rammer du muren på et tidspunkt, og så kan du ikke være noget godt for andre - hverken personligt eller kunstnerisk. Der tror jeg, at jeg havde det anderledes som 25-årig. Der var det bare: 'Kør, kør, kør!'. Dér troede jeg ikke, at man kunne nå et tidspunkt, hvor man tænkte: 'Okay, nu skal jeg seriøst slappe af'.

- Derfor er det vigtigt, at man har fokus på mentalt helbred i musikbranchen. Man hører så mange historier om kunstnere, som bliver presset ud i alt muligt, fordi de et eller andet sted tror, at man ikke må sige nej, for så er du ikke ambitiøs.

- Men det er jo løgn. Man skal bare huske at slappe af engang imellem, slutter hun.

Mø's nye album 'Forever Neverland' er på gaden i dag.